Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Το συνέδριο αφετηρία αντιλαϊκής επίθεσης
  • Ο Κ. Σημίτης επιδιώκει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα «νέο» αντιλαϊκό ξεκίνημα μετά το συνέδριο
  • Πλειοδοτούν τα κορυφαία στελέχη για πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τη διασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων ώστε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει ένα «νέο ξεκίνημα» αντιλαϊκής επίθεσης, επιχειρεί με όλους τους τρόπους ο Κ. Σημίτης. Βασικοί στόχοι σε αυτή την πορεία είναι η απόσπαση μιας όσο το δυνατόν πιο ισχυρής πλειοψηφίας από το «εκσυγχρονιστικό» μπλοκ και η έγκριση των «νέων», ακόμα πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων, πολιτικών από το ίδιο συνέδριο.

Από τη μέχρι τώρα προσυνεδριακή κινητικότητα δεν είναι φανερό αν ο Κ. Σημίτης θα αντιμετωπίσει αξεπέραστα προβλήματα στην επίτευξη των συσχετισμών που επιδιώκει, αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα πλειοδοτήσουν σε ακόμα πιο σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο γραμματέας της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδης στην εισήγησή του στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, προσδιορίζοντας τους στόχους του συνεδρίου και πώς θα επιτευχθούν, ζήτησε ανοιχτά ότι το συνέδριο πρέπει να ταχθεί υπέρ της επιτάχυνσης των, νεοφιλελεύθερων εννοείται, «διαρθρωτικών αλλαγών» στην οικονομία, στη «διατηρησιμότητα και διεύρυνση των κατακτήσεων», εννοείται στο πλαίσιο της ΟΝΕ, και του «νέου μείγματος πολιτικών στην οικονομία». Ο Κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι στα θέματα πολιτικής γραμμής και κατεύθυνσης το συνέδριο πρέπει να ταχθεί υπέρ των «μεταρρυθμίσεων» στην υγεία, την ασφάλιση και την εργασία, αλλά και να «ευλογήσει» τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές για την «ανάπτυξη» και την «απασχόληση». Οι θέσεις αυτές εναρμονίζονται με τις θέσεις για την «τελική δομή» της ΕΕ, την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα και τις αλλαγές στην εθνική στρατηγική μετά την ΟΝΕ. Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «δε χρειαζόμαστε κείμενο θέσεων - ομπρέλα, που γενικά θα αναφέρεται σε όλα και όπου ο καθένας θα μπορεί να βρει τον εαυτό του».

Νωρίτερα, μιλώντας στον «Σκάι» ο Κ. Σκανδαλίδης είχε τονίσει ότι «το συνέδριο θα είναι κατά βάση πολιτικό. Θα κριθεί σε επίπεδο πολιτικού κλίματος και θέσεων και λιγότερο σε επίπεδο οργανωτικών μηχανισμών και συσχετισμών».

Ο ίδιος σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του ΕΓ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στο συνέδριο το ΠΑΣΟΚ θα πάει ενωμένο και θα πετύχει τους στόχους του.

Κ. Σημίτης - Β. Παπανδρέου

Την ίδια στιγμή, επιταχύνονται οι διαβουλεύσεις και οι συναντήσεις «όλων με όλους» και η παρασκηνιακή αναμέτρηση των μηχανισμών. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης φαίνεται ότι εξασφάλισε χτες τη στήριξη της Β. Παπανδρέου μπροστά στο συνέδριο, αλλά πληροφορίες επιμένουν ότι δεν υπήρξε «συνολική συμφωνία», γιατί η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης αρνείται να ενταχθεί και «οργανωτικά» στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ και προτιμά να διατηρεί μια «ευχέρεια κινήσεων». Στις δηλώσεις της μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε χτες με τον Κ. Σημίτη είπε ότι «δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας» στο συνέδριο, η ηγεσία έχει βγει από τον ελληνικό λαό. Το συνέδριο, πρόσθεσε, πρέπει να είναι ενωτικό, να δώσει προοπτική στην παράταξη και, κυρίως, «να βγούμε πιο ισχυροί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Η συνάντηση Ακη - Γιωργάκη

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλου, με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Η συνάντηση κράτησε περισσότερο από δυόμισι ώρες, πραγματοποιήθηκε στο Πεντάγωνο και μετά το τέλος της, στις τηλεοπτικές κάμερες και τα μικρόφωνα εμφανίστηκε ο Γ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι πρόθεση όλων των στελεχών είναι η ενωτική πορεία του Κινήματος. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο άλλων υποψηφιοτήτων στο συνέδριο, απάντησε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τη διάθεση του οποιουδήποτε να είναι ή όχι υποψήφιος και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη μέσα από μια νέα δυναμική που θα δώσει διέξοδο στα σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας. Λαμβάνουμε σημαντικά κοινωνικά μηνύματα και το ΠΑΣΟΚ όταν βρεθεί μπροστά σε τέτοια μηνύματα μπορεί και παίρνει τις σωστές αποφάσεις. Κάθε εμπόδιο είναι για καλό», κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου τις επόμενες ημέρες θα έχει συναντήσεις και με άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων θα είναι ο γραμματέας του κόμματος Κ. Σκανδαλίδης και η Βάσω Παπανδρέου.

Γενικότερα, αίσθηση προκαλεί η προβολή που επιφυλάσσεται στην κίνηση των κυβερνητικών συνδικαλιστών και την περιβόητη «πλατφόρμα» τους, στην οποία άνετα χωράνε τα αντεργατικά μέτρα. Μάλιστα, σύμφωνα με το χτεσινό πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας «Το Βήμα» «οι συνδικαλιστές αλλάζουν το σκηνικό στο ΠΑΣΟΚ»(!), καθώς, όπως αναφέρεται, παίζουν το ρόλο της «κρίσιμης μάζας» που θα καθορίσει τις εξελίξεις ως το συνέδριο αλλά και την έκβασή του. Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος είπε χτες (στο «Φλας») ότι «ο Κ. Σημίτης έχει ψηφιστεί από τον ελληνικό λαό και δεν αμφισβητείται», αλλά «αμφισβητούνται επιμέρους πολιτικές οι οποίες πρέπει να διορθωθούν».

Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «στις προσυνεδριακές διαδικασίες άλλες κινήσεις θυμίζουν παιχνίδια δημοσίων σχέσεων, αλλά οι πιο ουσιαστικές κινήσεις είναι άγνωστες». Θα υπάρξουν, συνέχισε, αλλαγές στο Συνέδριο, θα γίνει μια νέα αφετηρία να κερδίσουμε τη μάχη με την κοινωνία, για να κερδίσουμε στις επόμενες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ