Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναγνωρίζουν «πρόβλημα εγκλωβισμένων» οι Αμερικανοί

Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας υιοθέτησε ψήφισμα, με το οποίο επισημαίνεται το πρόβλημα των εγκλωβισμένων που έχει δημιουργήσει η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η συνεχιζόμενη διαίρεση της νήσου. Το ψήφισμα επισημαίνει τις δηλώσεις και αποφάσεις που έχουν πάρει για το θέμα ο ΓΓ και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ην. Εθνών, όπως και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και στις οποίες τονίζονται οι δύσκολες συνθήκες, υπό τις οποίες ζουν οι εγκλωβισμένοι στο κατεχόμενο τμήμα της νήσου. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 1999, στην οποία σημειώνεται ότι «οι εγκλωβισμένοι ζουν σε ένα εχθρικό περιβάλλον, όπου είναι αδύνατο να βιώσει κανείς σε φυσιολογικές ιδιωτικές και οικογενειακές συνθήκες, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται άμεσα στην επίσημη πολιτική που εφαρμόζει η ευθυνόμενη κυβέρνηση (Τουρκία) και η υπό αυτήν τοπική διοίκηση (Ντενκτάς)».

Το ψήφισμα καλεί τον Πρόεδρο Μπους να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, και σημειώνει ότι η επιτροπή προτίθεται να συνεχίσει να παρακολουθεί και να ασχολείται με την πορεία του θέματος λειτουργώντας έτσι ως μοχλός πίεσης για τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών των εγκλωβισμένων στην Κύπρο.

Ντενκτάς: Επιστολές διαμαρτυρίας στην τουρκική κυβέρνηση

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, έχει διαμαρτυρηθεί με δυο επιστολές προς την τουρκική κυβέρνηση για την αλλαγή της τουρκικής πολιτικής που εγκαταλείπει πλέον τις «προϋποθέσεις» για την επανέναρξη του διαλόγου στην Κύπρο, υποστήριξε χτες η εφημερίδα Turkish Daily News (TDN). Η δεύτερη επιστολή του κ. Ντενκτάς, εστάλη στην Αγκυρα μόλις στις 18 Ιουλίου, 48 ώρες πριν ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ετζεβίτ, αναγγείλει ότι ο κ. Ντενκτάς θα επισκεφτεί τη Νέα Υόρκη για να συζητήσει με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Κόφι Ανάν.

Στην επιστολή αυτή ο κ. Ντενκτάς ζητά να υπάρξει νέα απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για την αλλαγή της πολιτικής στο Κυπριακό και προειδοποιεί ότι η συνάντηση με τον ΓΓ ενδέχεται να οδηγήσει σε αδιέξοδο, πράγμα που θα δημιουργήσει - όπως υποστηρίζει - προβλήματα στην Αγκυρα. Με την πρώτη επιστολή του ο κ. Ντενκτάς, τον περασμένο Μάη διαμαρτύρονταν για δραστηριότητα της τουρκικής διπλωματίας, που σε συνομιλίες με τον Αμερικανό συντονιστή για το Κυπριακό κ. Τόμας Γουέστον προετοίμαζε την επανέναρξη του διαλόγου στην Κύπρο.

Ο κ. Ντενκτάς και τα γεράκια του Κυπριακού κατάφεραν τον περασμένο Νοέμβρη να εξασφαλίσουν μία απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που στήριζε την απόφαση για την εγκατάλειψη των συνομιλιών και έθετε ως προϋπόθεση για την επανάληψή τους την αναγνώριση της λεγόμενης ΤΔΒΚ. Σύντομα, έγινε σαφές και μεταξύ των στρατιωτικών μελών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ότι η απόφαση αυτή οδηγούσε σε αδιέξοδα. Μέρος της τουρκικής διπλωματίας, αλλά και ορισμένα στρατιωτικά μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, άρχισαν να αναζητούν τρόπους αποδέσμευσης από τη σκληρή γραμμή που είχαν επιβάλει οι ιέρακες.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Μπουλέντ Ετζεβίτ, πείστηκε τελικώς για την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής, υποστηρίζει η εφημερίδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ