Το Εθνικό Συμβούλιο ολοκλήρωσε γύρω στη 1 μ.μ. χτες το μεσημέρι τη διήμερη συζήτησή του σε σχέση με την προετοιμασία της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες του Προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς, που αρχίζουν στις 16 του Γενάρη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η συνεδρία κάλυψε όλα τα θέματα, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να δηλώσει οτιδήποτε για το περιεχόμενο. Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει συγκεκριμένες απαντήσεις και επιχειρήματα σε κρίσιμα ζητήματα που αναμένεται να τεθούν και αυτό ισχύει και για όσα δήλωσε ο λόρδος Χάνεϊ προχτές. Ερωτηθείς, αν υπήρξε σύμπνοια, ο εκπρόσωπος είπε πως υπήρχε μια έντονη διάθεση για συναινετικές προσεγγίσεις, όμως δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλά εκ μέρους των κομμάτων.
Σε ερώτηση αν αποφασίστηκε η σύσταση υποεπιτροπής, είπε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για διαδικαστικά θέματα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει από παλιά μια επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου και όποτε ο Πρόεδρος χρειαστεί διευκρίνιση ή μελέτη οποιουδήποτε ζητήματος, μπορεί να απευθύνεται σ' αυτή, η οποία υποβάλλει εισηγήσεις.
Οπως είπε, στη χτεσινή συνεδρίαση δεν αποφασίστηκε η σύσταση άλλης υποεπιτροπής. Ο εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πάει στις συνομιλίες στη βάση των προτάσεων του 1989, τις οποίες είχε υποβάλει.
«Αρκεί να μας αφήσουν μόνους με τους Ελληνοκύπριους, για να λύσουμε το Κυπριακό». Αυτό υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο χτεσινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ».
Ο Ετζεβίτ ερωτηθείς για το πώς βλέπει ο ίδιος την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των δύο κρατών, λέει ότι «υπάρχουν δύο κράτη. Εχει οικοδομηθεί η ειρήνη. Τι άλλο θέλουν; Μπορούμε πάνω σε αυτό να οικοδομήσουμε μία συμφωνία. Στην πραγματικότητα αρκεί να μας αφήσουν μόνους με τους Ελληνοκύπριους». Ερωτηθείς αν συμμερίζεται τα «παράπονα» του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για τη στάση την οποία κρατούν τα τουρκικά ΜΜΕ στο θέμα της Κύπρου, ο Ετζεβίτ λέει: «Ναι, συμφωνώ. Μερίδα των ΜΜΕ στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ κρατά στάση μορφής. Δώστε για να τελειώνουμε... Ωστόσο, δε σκέφτεται με αυτό τον τρόπο η μεγάλη πλειοψηφία του λαού».
Το φόβο και τον τρόμο σπέρνουν στα Κατεχόμενα οι υποτακτικοί του Ντενκτάς, εναντίον όλων όσοι τολμούν να απορρίπτουν την πολιτική του ιδίου και της Αγκυρας.
Το μένος του κατοχικού καθεστώτος και των τρομοκρατών του λεγόμενου Εθνικού Λαϊκού Κινήματος, στο οποίο μεταμορφώθηκε η εξτρεμιστική οργάνωση «Τι-Εμ-Τι» στρέφεται κυρίως εναντίον της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αβρούπα» για την επιμονή της να θεωρεί την Τουρκία κατοχική δύναμη.
Η εφημερίδα μετά τις αλλεπάλληλες κατασχέσεις των περιουσιακών της στοιχείων, αναγκάστηκε να αναστείλει την έκδοσή της και να κυκλοφορήσει με τον τίτλο «Αφρικα» με σαφές υπονοούμενο.
Εναντίον του διευθυντή της εφημερίδας Σιενέρ Λεβέντ και του αρθρογράφου Αλί Οσμάν διατυπώνονται μάλιστα απειλές για την ασφάλεια και τη ζωή τους. Με δήλωση πάντως οι δυο Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι προκαλούν τις κατοχικές αρχές να πράξουν το καθήκον τους, εφόσον τους κατηγορούν ότι χρηματοδοτούνται δήθεν από τις ελληνικές και κυπριακές μυστικές υπηρεσίες και ότι είναι πράκτορες των Βρετανών.
Ιδιαίτερα προκαλούν τον πρώην αρχηγό των κατοχικών δυνάμεων ασφαλείας Καλίπ Μεντί, του οποίου το όνομα είχε εμπλακεί στη δολοφονία του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί.
Το δημοσιογραφικό όργανο «Βολκάν» του λεγόμενου Εθνικού Λαϊκού Κινήματος στιγματίζει ως προδότες και πράκτορες ξένων όλους όσοι τολμούν να εκφράζουν διαφορετική άποψη.
Χτεσινό δημοσίευμα της «Βολκάν» παραθέτει μάλιστα ονόματα Τουρκοκυπρίων οι οποίοι κατέχουν ή ζητούν να αποκτήσουν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Λόρδος Χάνεϊ, στον οποίο τέθηκε το θέμα της τρομοκρατίας στα Κατεχόμενα, υποστήριξε την εφαρμογή σε ολόκληρη την Κύπρο όλων των αρχών επί των οποίων ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση.