Ολοκληρώθηκε χτες ο πρώτος γύρος των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό με συνάντηση το απόγευμα του Προέδρου Κληρίδη με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα των περιουσιών, ενώ έγινε και μια ανασκόπηση του κύκλου των συναντήσεων, που έχουν αρχίσει από την 16η Ιανουαρίου.
Επί του θέματος των περιουσιών, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει την ανταλλαγή περιουσιών και την καταβολή αποζημιώσεων σε επηρεαζόμενους. Η μέχρι σήμερα στάση του κατοχικού ηγέτη δεν επιτρέπει περιθώρια αισιοδοξίας παρά το γεγονός ότι οι μεσολαβητές θεωρούν πως στη συνέχεια θα υπάρξει διαφοροποίηση της τουρκικής πλευράς, γεγονός που θα διαφανεί κατά το δεύτερο γύρο, ο οποίος αρχίζει την 1η Μαρτίου.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως η τουρκική πλευρά επιμένει σε ποσοστά εδάφους πάνω από 30%. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κατά τις συζητήσεις που έγιναν για το εδαφικό, προκύπτει ευθέως ότι ο Ραούφ Ντενκτάς ζητά όπως η έκταση της περιοχής που θα είναι υπό τουρκική διοίκηση κυμανθεί σε ποσοστά όχι κάτω από 30%. Θέση την οποία έχει διατυπώσει και στο παρελθόν και στην οποία έχει στηρίξει τα κριτήρια τα οποία έχει θέσει και εγγράφως στο τραπέζι του διαλόγου.
Στο έγγραφό του ο Ντενκτάς δεν αναφέρεται σε ποσοστά, είναι όμως σαφές από τις τοποθετήσεις του ότι σε αυτή τη φάση δεν ευνοεί το 29% που συζητούσε προ δεκαπενταετίας.
Κριτική στο περιεχόμενο της επιστολής που απηύθυνε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ προς τους ομολόγους του των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ασκεί ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε συνεντεύξεις του που δημοσιεύονται χτες στον γερμανικό Τύπο, προκαθορίζοντας τρόπον τινά ότι θα θέσει το ζήτημα αυτό στη συνάντησή του με τον Γιόσκα Φίσερ.
Σε συνέντευξή του στη «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (FAZ) ο Κασουλίδης υπογραμμίζει ότι η επιστολή Τζεμ "δεν εμπεριέχει κανένα θετικό μήνυμα", τεκμηριώνοντας έτσι ότι "η Τουρκία επιδιώκει την ύπαρξη δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο". Αντίστοιχα, σε συνέντευξή του στη γερμανική έκδοση της εφημερίδας "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" (FTD) ο Κύπριος υπουργός δηλώνει "απογοητευμένος" από το περιεχόμενο της επιστολής Τζεμ, επειδή υιοθετεί και ενισχύει την αδιαλλαξία του Ντενκτάς στο θέμα των δύο κρατών και τονίζει ότι "δεν πρόκειται να αποδεχτούμε μία νομιμοποιημένη διχοτόμηση της Κύπρου".
Ο Κασουλίδης διαβεβαιώνει και στις δύο συνεντεύξεις του ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι διατεθειμένη "να συνυπολογίσει τις επιφυλάξεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας στον τομέα της ασφάλειας και τους φόβους της, ως μειοψηφίας, να κυριαρχηθεί από την πλειοψηφία" ζητώντας από τον Ντενκτάς ως "αντάλλαγμα" να δεχτεί τη θέση του Προέδρου Κληρίδη ότι μια μονιμοποίηση της διχοτόμησης δεν είναι διαπραγματεύσιμη.
Στη συνέντευξή του στην FAZ ο Κύπριος υπουργός καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να διατηρήσει τη θέση που έχει πάρει και να καταστήσει στην Αγκυρα σαφές ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα απομακρυνθεί, αν επιδιώξει την προσάρτηση της Βόρειας Κύπρου, στην περίπτωση που η επίλυση του πολιτικού προβλήματος δε γίνει δυνατή πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς, των οποίων η πρώτη φάση έληξε χτες, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει αφενός μεν στη FAZ ότι "είναι νωρίς για έναν απολογισμό", αλλά ταυτόχρονα διατυπώνει στη FTD αμφιβολίες για τη σοβαρότητα των προθέσεων του Ντενκτάς. "Γνωρίζουμε λέει ότι ο κύριος Ντενκτάς και η Αγκυρα θα επιχειρήσουν με διάφορα τεχνάσματα να κωλυσιεργήσουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ."
Αισιόδοξος, όπως ήταν από την έναρξη της παρούσας προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού, παραμένει ο ειδικός σύμβουλος του γγ των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο ντε Σότο.
Ο κ. ντε Σότο συναντήθηκε χτες το πρωί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, με τον οποίο προέβη σε μια γενική ανασκόπηση του πρώτου σταδίου των συνομιλιών. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο προγεύματος εργασίας που του παρέθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης στο προεδρικό μέγαρο.
Οπως ανέφερε ο Περουβιανός διπλωμάτης, παρόμοια συνάντηση είχε προχτές στα Κατεχόμενα και με τον Ραούφ Ντενκτάς.
Για την πορεία των απευθείας συνομιλιών, ο γγ των Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα ενημερωθούν από τον Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για το σκοπό αυτό για τη Νέα Υόρκη.