Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ζητά από το ΠΑΣΟΚ πράξεις εκτός από λόγια

Ως θρυαλλίδα για την αναζωπύρωση της συνεργασιολογίας στο εσωτερικό του Συνασπισμού έδρασαν οι δηλώσεις - προτάσεις του Κ. Λαλιώτη για συνεργασία ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Αριστεράς, μεταξύ δηλαδή ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

Το θέμα κυριάρχησε όπως αναμενόταν και στη χτεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, όπου καταγράφηκαν και πάλι δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Αυτή της ηγετικής πλειοψηφίας, προσεχτική για ευνόητους λόγους αλλά όχι απορριπτική, και αυτή της μειοψηφίας των «ανανεωτών» που επιμένουν στην έναρξη διαλόγου χωρίς όρους και προαπαιτούμενα.

Οι «ανανεωτές» αιτιολογούν τη στάση τους επικαλούμενοι την καταγραφόμενη σύγκλιση σε προγραμματικές θέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων. Προβάλλουν δε ως δηλωτικά αυτού, μεταξύ άλλων, τη γενικευμένη όσο ποτέ άλλοτε συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, την παραχώρηση από το ΠΑΣΟΚ στο Συνασπισμό της θέσης του αναπληρωτή στη Συντακτική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ.ά.

Χτες, η «Ανανεωτική Συσπείρωση» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως είναι καταρχήν θετικό το ότι ήρθε στο προσκήνιο ο διάλογος για τη σύγκλιση και συμπόρευση των ευρύτερων δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Εκτιμούν πως οι προτάσεις Λαλιώτη περιέχουν «ενδιαφέροντα στοιχεία και απαιτούν υπεύθυνη απάντηση και στάση» και αυτό γιατί «δεν εξαντλούνται στις άμεσες εκλογές, στοχεύουν σε ένα μακροπρόθεσμο προγραμματικό διάλογο, θέτουν ευθέως θέμα κυβερνητικών συνεργασιών και κυρίως αλλαγής του εκλογικού νόμου».

Οι ανανεωτές ενθαρρημένοι από τη στάση της ηγετικής πλειοψηφίας και προκειμένου να ωθήσουν τις εξελίξεις στην κατεύθυνση που επιθυμούν («μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία»), αποφεύγουν τη σύγκρουση, επιλέγοντας ήπιους τόνους και ίσες αποστάσεις. Ετσι, κάνουν λόγο για «δικαιολογημένη καχυποψία της Αριστεράς» και καλούν το ΠΑΣΟΚ «να προχωρήσει στην πράξη την αυτοκριτική διάθεση που εμφανίζει και να απευθυνθεί ευθέως στις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς με προτάσεις και ατζέντα». Καλούν όμως και τον ΣΥΝ «με αυτοπεποίθηση, χωρίς αγκυλώσεις και προκαταλήψεις να θέσει στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου, που πρέπει να είναι ανοιχτός ως προς την κατεύθυνση και κατάληξή του, τα μεγάλα προγραμματικά θέματα».

Από την πλευρά της η πλειοψηφία στοιχήθηκε πίσω από τις δηλώσεις που έκανε χτες για το θέμα ο Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος συμπεριέλαβε στις προτεραιότητες του κόμματός του τον αγώνα για «την ανασύνθεση της προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας», διευκρινίζοντας πως η κυβερνητική πολιτική είναι αυτή που καταστρέφει την κοινωνική και πολιτική προοδευτική πλειοψηφία.

Ακολούθως εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι «αυτό που εδώ και καιρό υποστηρίζαμε εμφανίζονται να το υποστηρίζουν και άλλοι (...)», δηλώνοντας ότι αισθάνεται θετικά αισθήματα όταν βλέπει «απόψεις κυβερνητικών στελεχών που μιλάνε σήμερα για λυτρωτικό ρόλο της Αριστεράς».

Καταλήγοντας επανέλαβε τον όρο που θέτει ο ΣΥΝ για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ που δεν είναι άλλος από την «αλλαγή του εκλογικού συστήματος». Εξέφρασε την ευχή να βρεθούν «και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ δυνάμεις που θα σπάσουν το μοντέλο και το στερεότυπο των κομματικών αυτοδυναμιών», ενώ πέταξε το μπαλάκι στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «αυτό όμως είναι υπόθεση που πρέπει να λύσουν στο εσωτερικό τους και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ», αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό είναι που ο ΣΥΝ ζητά από τα στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεκανίκια διαθέσιμα για κάθε χρήση(2010-08-24 00:00:00.0)
Ανακινούνται σενάρια κεντροαριστεράς(2006-02-01 00:00:00.0)
«Ανανέωση» και σοσιαλδημοκρατία(2004-02-15 00:00:00.0)
Συνέρχεται η ΚΠΕ το Σαββατοκύριακο(2002-10-30 00:00:00.0)
Βήμα-βήμα ο διάλογος με το ΠΑΣΟΚ(1997-06-27 00:00:00.0)
Και στο βάθος... ΠΑΣΟΚ!(1997-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ