Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντιθέσεις και συμφέροντα στη «νέα τάξη»

Γρηγοριάδης Κώστας

Είναι ορατό «διά γυμνού οφθαλμού» το «ρήγμα» που έχει προκληθεί μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ από την ημέρα που ο Τζ. Μπους ανακοίνωσε την επέκταση του πολέμου κατά του «άξονα του κακού» (Ιράκ, Ιράν, Β. Κορέα). Οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» εμφανίζονται αντίθετοι με το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ένας πόλεμος κατά του Ιράκ. Για ποιους λόγους; Αντιγράφουμε από το χτεσινό άρθρο της «Καθημερινής»: «Οι Ευρωπαίοι αντιτίθενται στα αμερικανικά σχέδια για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή βλέπουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζουν τάση να κηρύσσουν και να διεξάγουν μόνες τους πολέμους, χωρίς να συμβουλεύονται εκ των προτέρων τους συμμάχους τους, κάτι που από τους Ευρωπαίους ερμηνεύεται ως σαφής τάση υποβάθμισης του ΝΑΤΟ εκ μέρους της Ουάσιγκτον και το οποίο επιφέρει τον υποβιβασμό των Ευρωπαίων σε "μέλη δευτέρας κατηγορίας" της Ατλαντικής Συμμαχίας. Δεύτερον και σημαντικότερο, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι ενδεχόμενη ανατροπή του Σαντάμ και αντικατάστασή του από φιλοαμερικανικό καθεστώς, θα καταφέρει καίριο πλήγμα κατά της σχετικής ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης, δεδομένου ότι το σύνολο σχεδόν του ιρακινού πετρελαίου (όπως και το μεγαλύτερο μέρος του Ιράν και της Λιβύης, τα καθεστώτα των οποίων επίσης δεν ελέγχονται από τις ΗΠΑ) κατευθύνεται στην Ευρώπη». Δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία πως αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν τον πόλεμο οι Ευρωπαίοι θα πλειοδοτήσουν, για να μη μείνουν απέξω από το παιχνίδι και τον έλεγχο των πετρελαίων.

Φαγοπότι με τα λεφτά των Ταμείων

Σαν τα αρπακτικά έχουν πάρει θέσεις οι μεγάλες τράπεζες για το μεγάλο φαγοπότι με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Η τράπεζα του Λάτση (EFG Eurobank Ergasias), για παράδειγμα, σε συνεργασία με τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης (Deutsche Bank) προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη διαχείριση των αποθεματικών, προεξοφλώντας την «τροποποίηση του ισχύοντος περιοριστικού πλαισίου»! Το πλέον εξοργιστικό είναι ότι η Eurobank και η θυγατρική της Telesis Finance διοργάνωσαν ειδική ημερίδα στο Λονδίνο στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 22 ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων! Αλήθεια, πώς «νομιμοποιούνται» οι εκπρόσωποι αυτοί των ασφαλιστικών ταμείων που διαχειρίζονται λεφτά των εργαζομένων να συμμετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις και μάλιστα στο Λονδίνο; Αλήθεια, με τίνος έξοδα πήγαν; Το μέγα σκάνδαλο βέβαια είναι η εκχώρηση των αποθεματικών στις τράπεζες, οι οποίες θα αποκομίζουν υπερκέρδη με τα λεφτά και στις πλάτες των εργαζομένων, λες και είναι ανίκανοι οι ίδιοι να τα διαχειριστούν.

Περί τζόγου...

Τη στιγμή που ο παράνομος τζόγος δέχεται τα ισχυρά χτυπήματα του «Μάκη» - ένας είναι ο Μάκης... - ο ελληνικός νόμιμος τζόγος εξάγεται και διεθνοποιείται. Με χτεσινή της ανακοίνωση η εταιρία «ΙΝΤΡΑΛΟΤ» - συμφερόντων Κόκκαλη - γνωστοποιεί ότι εξαγόρασε το 49% των μετοχών της βουλγαρικής «Ευρωφουτμπόλ», η οποία διαχειρίζεται το προκαθορισμένο στοίχημα στη γειτονική χώρα. Φαίνεται, πως εκτός από... μαθήματα δημοκρατίας, οι Ελληνες επιχειρηματίες αποφάσισαν να εκπαιδεύσουν τον... καθυστερημένο λαό της γειτονικής χώρας και στον τζόγο. Κατά τ' άλλα, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε κάθε άποψη, η οποία θα επιχειρεί να τεκμηριώσει τη διαφορά μεταξύ νόμιμου και παράνομου τζόγου. Δηλαδή, επειδή ο πρώτος φορολογείται είναι λιγότερο φθοροποιός και ανήθικος από το δεύτερο;

Μπάτε σκύλοι αλέστε...

Εχει αναλάβει το ξεπούλημα των μονάδων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Μέρους της δημόσιας περιουσίας, δηλαδή, ή, με άλλα λόγια, όσων τουριστικών μονάδων έχουν δημιουργηθεί μέσα σε χρόνια και με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. Ο λόγος γίνεται για την εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), η οποία έχει ελάχιστα έξοδα και πολλά έσοδα. Παρ' όλ' αυτά, λοιπόν, οι υπεύθυνοι της εταιρίας βγήκαν τις προάλλες και κομπορρημονούσαν για την κερδοφορία της επιχείρησης, αφού, -σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα χρήσης του 2001 - ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε κατά 31% και η λειτουργική κερδοφορία της κατά 57%. Εκτός και ό,τι έκαναν, δεν το έκαναν σε πείσμα της κοινής λογικής, αλλά για να γίνει γνωστή η πραμάτεια στους ανά τον κόσμο ενδιαφερομένους, μια και προετοιμάζεται η είσοδος της ΕΤΑ στο χρηματιστήριο. Να ξέρουν, δηλαδή, οι διάφοροι «επενδυτές», με τι μεγέθη θα έχουν να κάνουν όταν κληθούν να γίνουν κοινωνοί στη διανομή των εσόδων από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Τα ... έγκαιρα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΩΡΑΙΑ δήλωση έκανε χτες ο Κώστας Σημίτης: «Ολα θα τελειώσουν έγκαιρα», είπε. Δυστυχώς, αναφερόταν στα έργα, που αφορούν στην Ολυμπιάδα του 2004 και όχι στην κυβέρνησή του.

Κι αυτή, βέβαια, θα τελειώσει κάποτε. Σίγουρο είναι, όπως εξίσου σίγουρο είναι, ότι θα τελειώσει άσχημα. Το θέμα είναι, όμως, αν θα τελειώσει έγκαιρα, δηλαδή, πριν προλάβει να ολοκληρώσει την πολιτική της.

Οχι πως δεν υπάρχουν, βέβαια, επίδοξοι ...συνεχιστές. Για παράδειγμα, την ώρα, που χτες το ΠΑΣΟΚ συσκεπτόταν ...διυπουργικά για τις ιδιωτικοποιήσεις, η ΝΔ έκανε σύσκεψη τομεαρχών, για να δει αν υπάρχουν καθυστερήσεις. Κι εκτός αυτών, έχουμε και το κλιμάκιο του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα, που κάνει ελέγχους για το θέμα και πιέζει με τον τρόπο του.

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ... μας τα λέει ο Τσοχατζόπουλος. Η ελεύθερη αγορά και το ελεύθερο εμπόριο παρέχει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να αγοράσει ή όχι τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά, οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για ακρίβεια!

Αν τα βρίσκει ακριβά, δεν αγοράζει και ησυχάζει... Οπως έγινε και με το γάιδαρο του Χότζα...

Αυτά, την ώρα που ακόμα ψάχνει τους βιομηχάνους τροφίμων για να συνάψει «συμφωνίες κυρίων», προκειμένου να πέσει ο πληθωρισμός. Με τις «συμφωνίες κυρίων» που κάνουν οι βιομήχανοι μεταξύ τους, όμως, και πηγαίνουν τις τιμές εκεί που θέλουν, δε μας είπε τι θα γίνει.

Τελικά, πολλοί «κύριοι» έχουν εμπλακεί στην ιστορία, με τη διαφορά, όμως, πως μόνο σαν «κύριοι» δε φέρονται, όσον αφορά στο πορτοφόλι του καταναλωτή. Το αντίθετο, θα λέγαμε.

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ και ο Αβραμόπουλος είναι «ανοιχτός» σε συνεργασίες, κατά δήλωσή του, για την οποία καθόλου δεν αδιαφορεί ο Κώστας Λαλιώτης. Αραγε, στην «κεντροαριστερά» εντάσσεται και ο απερχόμενος δήμαρχος...;


Γρηγοριάδης Κώστας

Η ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής»

Ακάθεκτη στην ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) προχωρά η κυβέρνηση, παρά τα δύο ατελέσφορα εγχειρήματα με την «ΑΧΟΝ» του Θ. Λιακουνάκου (κήρυξε πτώχευση εν μέσω των διαπραγματεύσεων) και την κοινοπραξία «ΙΑS», με ισχυρό μέτοχο τον Π. Βαρδινογιάννη. Οι λόγοι που δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, σίγουρα σχετίζεται με το γεγονός ότι οι αερομεταφορείς θεωρούνται εταιρίες «υψηλού επιχειρηματικού ρίσκου», σε αντίθεση με άλλες εταιρίες, όπως είναι ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ κλπ. Υπ' αυτή την έννοια, πρώτο και κυρίαρχο μέλημα κάθε επίδοξου αγοραστή, πέραν του ευτελούς τιμήματος εξαγοράς, είναι να εξασφαλίσει και όλες εκείνες τις προϋποθέσεις (υψηλές επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κλπ.), ώστε εκ του ασφαλούς και εκ των προτέρων η «επένδυση» να είναι... αποδοτική. Αυτά, άλλωστε, είχε εξασφαλίσει και ο Ωνάσης, που τελικά έκανε τα επιχειρηματικά του παιχνίδια με τα χρήματα του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή των Ελλήνων φορολογουμένων.

Τώρα η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα εφαρμόσει νέα μέτρα «εξυγίανσης» της ΟΑ, ώστε το επόμενο εγχείρημα τής ιδιωτικοποίησης να μην αποτύχει. Τα μέτρα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο, από τα μέτρα που θα έπαιρνε και ο ιδιώτης, προκειμένου να έχει ασφαλή και υψηλή κερδοφορία (λιγότερο προσωπικό, περισσότερη δουλιά, χαμηλότερες αποδοχές κλπ.). Ο κύριος ισχυρισμός που προβάλλει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει το ξεπούλημα της ΟΑ, είναι ότι «η ιδιωτικοποίηση της ΟΑ είναι επιβεβλημένη, για να πάψει επιτέλους να πληρώνει ο ελληνικός λαός». Ισχυρισμός πέρα για πέρα ψευδής και αποπροσανατολιστικός. Αν όντως η κυβέρνηση ενδιαφερόταν πραγματικά για τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου, δε θα μοίραζε αφειδώλευτα τα τελευταία χρόνια αρκετά δισ. δρχ. σε διάφορους «συμβούλους» και «παρασύμβουλους», που προσφέρουν επιπλέον και έργο αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας... Οσον αφορά τον ισχυρισμό ότι η ιδιωτικοποίηση είναι «πανάκεια», αρκεί να επισημανθεί ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δραστηριοποιήθηκαν 11 ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες. Οι 10 έβαλαν «λουκέτο» πριν συμπληρώσουν καλά - καλά δύο χρόνια λειτουργίας, βάζοντας, μάλιστα, πολλά «φέσια» στην αγορά, ενώ η μοναδική ιδιωτική εταιρία («Ετζίαν - Κρόνους») που λειτουργεί σήμερα, έχει παθητικό πολλά δισ. δρχ., παρότι επί της ουσίας «αβαντάρεται» από την ΟΑ, η οποία της παραχωρεί μερίδιο της αγοράς, που θα μπορούσε κάλλιστα να κρατά η ίδια. Εν κατακλείδι: Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και των άλλων αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση, έχει ως αποκλειστικό στόχο να διευκολύνει το κεφάλαιο στην αύξηση της κερδοφορίας του. Η κερδοφορία, όμως, ιδιαίτερα στο νευραλγικό τομέα των αερομεταφορών, είναι άκρως επικίνδυνη και πλήττει σοβαρά την ασφάλεια των πτήσεων.

Συνεπώς, για λόγους, εθνικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς επιβάλλεται η ΟΑ να παραμείνει στο δημόσιο τομέα. Οχι βέβαια, με τη σημερινή του μορφή, αλλά ένα δημόσιο λαϊκό τομέα οικονομίας, με τον κλάδο των μεταφορών στην κρατική κοινωνική ιδιοκτησία. Η πάλη για την προοπτική αυτή της λαϊκής εξουσίας είναι ο πραγματικός μονόδρομος για τους εργαζόμενους. Κάθε άλλη προοπτική τους οδηγεί με ακρίβεια φυσικού νόμου στη χειροτέρευση της θέσης τους.


Νίκος ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάει με άλλον αρχηγό στις επόμενες εκλογές», δήλωσε χτες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σπυριούνης. Τα... «εξωθεσμικά κέντρα» (κατά Πρωτόπαππα) ξαναχτύπησαν...

«Γενική ανταλλαγή απόψεων»...

Με τον Γ. Κουρή του συγκροτήματος του Ταύρου συνεχίστηκε χτες ο κύκλος των με πλήρη μυστικότητα επαφών του Κ. Σημίτη με τους μεγαλοεκδότες. Προχτές συναντήθηκε με τον μεγαλοεπιχειρηματία Γ. Μπόμπολα, ενώ είχαν προηγηθεί συναντήσεις με τους Χρ. Λαμπράκη, Αρ. Αλαφούζο και Σ. Κόκκαλη. Για ποιο θέμα συζητά ο πρωθυπουργός με τους μεγαλοεκδότες, ρωτήθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ιδού η διαφωτιστική απάντηση: «Γενική ανταλλαγή απόψεων»! Δεν τολμά ή δεν κρίνει σκόπιμο (αδιάφορο) ο Χρ. Πρωτόπαππας να αναφέρει το αληθοφανές. Οτι, δηλαδή, αντικείμενο των συγκεκριμένων επαφών του Κ. Σημίτη είναι το νέο σχέδιο για τα ΜΜΕ. Προφανώς δε θέλει να δίνει πατήματα για να κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι απλώς βάζει την υπογραφή της στις επιθυμίες των μεγιστάνων των ΜΜΕ. Δεν το αποφεύγει όμως, γιατί οι ρυθμίσεις μιλάνε από μόνες τους και τον προδίδουν. Από την άλλη είναι αλήθεια ότι η «γενική ανταλλαγή απόψεων» δεν μπορεί, μεταξύ άλλων, παρά να αφορά τη μοιρασιά για τις δύο άδειες της συνδρομητικής τηλεόρασης (ενώ οι μνηστήρες είναι επτά), τις έξι τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας (με περισσότερους πάλι μνηστήρες) κ.ο.κ. Τα ανταλλάγματα είναι ευνόητα για την κυβέρνηση (στήριξη από τα ΜΜΕ κ.ο.κ). Ποιος μίλησε για τη λεγόμενη διαπλοκή;

Η εμπορευματοποίηση της Υγείας...

Ακρως ενθαρρυντικά είναι τα δείγματα από τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων στα νοσοκομεία, δήλωσε τις προάλλες ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος και έδωσε στη δημοσιότητα και σχετικά νούμερα. Μέχρι σήμερα, ο νέος... θεσμός λειτουργεί σε 90 νοσοκομεία, συμμετέχουν 3.251 γιατροί και εκτελέστηκαν 13.483 ραντεβού με ασθενείς. Αν αναρωτιέστε, πόσα χρήματα πλήρωσαν οι ασθενείς αυτοί, δεν μπορούμε να σας το πούμε. Βλέπετε, το στοιχείο αυτό δεν το ανακοίνωσε ο υπουργός...

'Η, για να τα πούμε αλλιώς. Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τα πολλά και σοβαρά προβλήματα, που έχει δημιουργήσει με την πολιτική της, τόσο στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όσο και στα νοσοκομεία, και με πρόσχημα την ολοήμερη λειτουργία των τελευταίων, προωθεί την εμπορευματοποίηση τής περίθαλψης. Αυτός είναι ο βασικός και κύριος στόχος της. Γιατί, βέβαια, ο καθένας καταλαβαίνει, ότι τα νοσοκομεία μπορούν και πρέπει να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, με ωράρια ανθρώπινα για γιατρούς και νοσηλευτές και μισθούς αντίστοιχους της προσφοράς τους. Χωρίς, όμως, να πληρώνουν όσοι έχουν την ανάγκη των νοσοκομείων και διαβαίνουν την πόρτα τους. Δεν έχει αυτά, όμως, στο μυαλό της η κυβέρνηση.

... και το νοσοκομείο Ζακύνθου

Και για να μη μας πει κανένας ότι δεν έχουμε δίκιο για την κατάσταση στα νοσοκομεία, αναφέρουμε ένα μόνο, αλλά χαρακτηριστικό, παράδειγμα: Το δυναμικό κλινών του νομαρχιακού νοσοκομείου Ζακύνθου αναπτύχτηκε τη χρονιά που πέρασε κατά 50% και από 80 κλίνες έφτασε τις 123. Ο αριθμός των εργαζομένων, όμως, έμεινε ο ίδιος, καθηλωμένος στους 209. Ενας αριθμός, που υπολείπεται κατά 43,36%, από τις θέσεις που προβλέπει ο παλιός κανονισμός του νοσοκομείου, με τις 80 κλίνες. Δηλαδή, πριν αναπτυχτεί το νοσοκομείο, έπρεπε να εργάζονται σ' αυτό 369 εργαζόμενοι. Και, όμως, δουλεύουν ακόμη 209, παρ' ό,τι έγινε και αύξηση των κλινών, άρα και των αναγκών, κατά 50%.

Οι εργαζόμενοι έχουν, πάμπολλες φορές, ζητήσει την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. Προχώρησαν και σε κινητοποιήσεις, πάλι με το ίδιο αίτημα. Συγκρότησαν και Επιτροπή Αγώνα, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών οργανώσεων. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχουν πάρει την παραμικρή ικανοποιητική απάντηση.

Το μόνο που δεν έγινε ακόμη, είναι το εξής: Να τους ζητήσει ο Αλ. Παπαδόπουλος τη συγκρότηση ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων και με τα χρήματα που θα εισπράττουν, να χρηματοδοτήσουν την κάλυψη ορισμένων αναγκών...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πλιατσικολόγοι συνειδήσεων

Είναι γνωστή συνήθεια των αστικών κυβερνήσεων, εδώ και δεκαετίες, να δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να κρατούν σε πολιτική ομηρία μεγάλες μάζες πολιτών, αποκομίζοντας, κατ' αυτόν τον τρόπο, ποικιλοτρόπως, πολιτικά οφέλη. Στην τακτική αυτή οι εκάστοτε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν διαπρέψει σε τέτοιο βαθμό που να θεωρούνται αξεπέραστες. Τι να πρωτοθυμηθεί και τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Είτε επρόκειτο για εργαζόμενους στις πάλαι ποτέ προβληματικές, είτε για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που οδηγούνταν στο κλείσιμο ή στην ιδιωτικοποίηση αντί πινακίου φακής, είτε επρόκειτο για συνταξιούχους, για αντιστασιακούς, για νέους, για ανέργους ή για προσωρινά απασχολούμενους που αναζητούσαν μια σίγουρη επαγγελματική απασχόληση, ο παρονομαστής ήταν πάντοτε ο ίδιος: Το θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου για δυνατότητα κάλυψης των βιοποριστικών του αναγκών ήταν και παραμένει η ιδανική συνθήκη για την πολιτική του αιχμαλωσία στο άρμα της κυρίαρχης πολιτικής και στα μικροκομματικά συμφέροντα των εκάστοτε διαχειριστών της.

Τις τελευταίες μέρες επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους (υπολογίζονται σε πάνω από 30.000) συμβασιούχους του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα. Τους προσέλαβαν σε θέσεις εργασίας για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αλλά απέφυγαν επιμελώς να τους μονιμοποιήσουν, για να μπορούν, μέσω της επαγγελματικής ανασφάλειας, να τους ελέγχουν. Τους στράγγιξαν τις συνειδήσεις αλλά δε φρόντισαν ούτε στο τέλος να σταθούν έντιμα απέναντί τους μονιμοποιώντας τους, τουλάχιστον, πριν την ψήφιση του νέου Συντάγματος. Τώρα, εντελώς υποκριτικά, επικαλούνται τη συνταγματική απαγόρευση για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους να προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση που να διασφαλίζει τη μονιμοποίηση όλων αυτών των ανθρώπων, που εν πάση περιπτώσει κανείς δεν αρνείται ότι το δικαιούνται. Τι να κρατήσει και τι να αφήσει κανείς απ' όλα αυτά; Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η κυρίαρχη πολιτική είναι μια πολύ βρώμικη επιχείρηση.

Οι 30.000 και πλέον συμβασιούχοι, σύμφωνα με τις τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις, θα διεκδικήσουν τη μονιμοποίησή τους με πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ, με ειδική μοριοδότηση για όλο το διάστημα που εργάστηκαν στο δημόσιο και επέκταση των ορίων ηλικίας. Τίποτα, όμως, δεν τους εξασφαλίζει ότι θα πετύχουν να κερδίσουν αυτό που προσδοκούν και δικαιούνται. Στις θέσεις που θα προκηρυχτούν θα μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον οι πάντες, πολλοί από τους οποίους, κατά πάσα πιθανότητα, θα υπερτερούν σε τυπικά προσόντα από τους εν λόγω συμβασιούχους, και συνεπώς θα προτιμηθούν αντί αυτών. Χώρια που δεν είναι καθόλου σαφές ότι οι προκηρύξεις για πλήρωση θέσεων μέσω ΑΣΕΠ θα αφορούν στο σύνολο των πάγιων και διαρκών αναγκών των εμπλεκόμενων στο θέμα φορέων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα και όχι στην κάλυψη των κενών οργανικών τους θέσεων. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι αν η προκήρυξη αφορά στις κενές οργανικές θέσεις, τότε θα προκηρυχτούν ελάχιστες προς πλήρωση θέσεις σε σχέση με τον αριθμό των συμβασιούχων. Οπότε «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε».

Η κυβέρνηση καλλιεργεί εντέχνως προσδοκίες σε χιλιάδες ανθρώπους - αυτό πια έχει καταντήσει δεύτερη φύση της - και, όπως έχει κάνει πολλές φορές, θα φροντίσει να επιμηκύνει στο μέγιστο το διάστημα που αυτές οι προσδοκίες θα είναι σε ισχύ. Εκλογές έρχονται κι ο καιρός ευνοεί τη λεηλασία των συνειδήσεων. Είναι όμως καιρός και για τους εργαζόμενους να απαλλαγούν απ' αυτή την πολιτική.

Τα κλεμμένα

Αφεντικά

του τόπου μας,

γυρεύουμε

τους κόπους μας,

εμπρός,

κυρ εργοδότες μας,

τους κόπους

τους ιδρώτες μας

ό,τι σε μας ανήκει

και μας το τρώτε

λύκοι!

*

Αφεντικά

θρεμμένα μας,

ζητάμε

τα κλεμμένα μας,

ε, μπέηδες

κι αγάδες μας

ζητάμε

τους παράδες μας

ό,τι έχετ' αρπάξει

από την «κάτω»

τάξη!

*

Αφεντικά

και κόντηδες,

τα χρέη,

μπαγαπόντηδες,

όχι δε ζητιανεύουμε

το μόχθο μας

γυρεύουμε,

ό,τι ληστές μεγάλοι

τρώτε

απ' τη βιοπάλη!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ