Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
AΛEKA ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι εργαζόμενοι να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα

Επίσκεψη στη Σύρο της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και συζήτηση με τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Νεωρίου

Συζητώντας με τους εργαζόμενους στο Νεώριο
Συζητώντας με τους εργαζόμενους στο Νεώριο
Τα πολιτικά συμπεράσματα, που είναι αναγκαία για την από δω και πέρα πορεία τους και που στηρίζονται στις εμπειρίες, που έχουν αποκομίσει την τελευταία δεκαετία, ζήτησε χτες να εξαχθούν από τους εργαζόμενους του ναυπηγείου του Νεωρίου, στη Σύρο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, η οποία ξεκίνησε διήμερη επίσκεψη στο νησί. Και τα συμπεράσματα αυτά είναι πλούσια, πολύτιμα όσο και επώδυνα και αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις, το λαϊκό καπιταλισμό, το ρόλο των άλλων κομμάτων αλλά και το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος.

Συζητώντας με τους εργαζόμενους του ναυπηγείου η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι οι εργαζόμενοι, με βάση την εμπειρία που έχουν αποκομίσει, πρέπει να αμφισβητούν πλέον συνολικά τις πολιτικές επιλογές που εφαρμόζονται. «Πρέπει, είπε να βγουν συμπεράσματα. Η μάχη κατά του μεγάλου κεφαλαίου και κατά των πολιτικών κομμάτων που το υπηρετούν, πρέπει να είναι συνολική, σταθερή, ανοδική. Αν ο εργάτης απεργεί και μετά ψηφίζει τα κόμματα του εργοδότη, τότε ο αγώνας εξανεμίζεται, δεν έχει προοπτική».

Οι λαοί αφυπνίζονται

Αναφερόμενη, σε κάποιο σημείο της παρέμβασής της, στην κινητοποίηση της Γένοβα είπε χαρακτηριστικά ότι οι λαοί αφυπνίζονται, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «το θέμα είναι να μπει μπροστά το εργατικό κίνημα και να αμφισβητηθούν τα κόμματα, που κορόιδεψαν το λαό». Εχουμε μπροστά μας, πρόσθεσε, τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, των ιδιωτικοποιήσεων, της Υγείας, της Παιδείας, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Για όλους αυτούς τους λόγους σημείωσε, χρειάζεται συνολική αντίθεση. Ωστόσο, τόνισε, ο εργάτης δεν πρέπει να είναι κατά της κυβέρνησης, για να το καρπούται αυτό η ΝΔ που δημαγωγεί, ούτε κατά της ΝΔ, επειδή δήθεν το ΠΑΣΟΚ είναι καλύτερο. «Πρέπει, είπε, να είναι κατά και των δύο και υπέρ της ενότητας της εργατικής τάξης. Η πολιτική και των δύο είναι ίδια. Πρέπει να διεκδικηθεί πολιτική λύση κατά του μεγάλου κεφαλαίου».

Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο «ο εργάτης να ενδιαφέρεται όχι μόνο για το τι γίνεται στο εργοστάσιο που δουλεύει αλλά για το τι γίνεται σε όλα τα εργοστάσια, στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια, στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ενιαία κλαδική πολιτική ανάπτυξης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας

Ειδική αναφορά έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Εξάλλου πριν από τις συναντήσεις που είχε σε διάφορους χώρους του ναυπηγείου με εργαζόμενους, συναντήθηκε και με τον ιδιοκτήτη και πρόεδρο της εταιρίας του Ναυπηγείου Ν. Ταβουλάρη, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην εξαγορά από την πλευρά του των ναυπηγείων Σύρου και Ελευσίνας και στην πρόταση που έχει καταθέσει για εξαγορά και των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά, είπε ότι στόχος του είναι η δημιουργία μιας κοινοπραξίας των τριών ναυπηγείων, ώστε να αντιμετωπιστεί ο διεθνής ανταγωνισμός. Μάλιστα, θέλησε, με ένα τρόπο, να εμφανίσει τη θέση αυτή για ενιαίο φορέα ως ανάλογη με αυτή του ΚΚΕ, με τη διαφορά ότι αυτός ο ενιαίος φορέας θα είναι ιδιωτικός.

Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι το ΚΚΕ μιλάει και για ενιαία κλαδική πολιτική ανάπτυξης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας με κριτήριο όχι την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, αλλά τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων και του λαού γενικότερα. Μάλιστα, το ποιοι θα είναι οι άξονες της πολιτικής αυτού του ιδιωτικού ενιαίου φορέα το άφησε να φανεί ξεκάθαρα ο ιδιοκτήτης των ναυπηγείων. Αναφερόμενος στο διεθνή ανταγωνισμό, σημείωσε ότι πρέπει να μειωθεί το αυξημένο κόστος λειτουργίας του ναυπηγείου.

Η Αλ. Παπαρήγα έδωσε ακολούθως συνέχεια στο θέμα στις συζητήσεις που είχε με τους εργαζόμενους. Με τις ιδιωτικοποιήσεις των ναυπηγείων και τη συνένωση του κλάδου, τόνισε, όλος ο σχεδιασμός του κλάδου θα υποτάσσεται στη λογική της αύξησης των κερδών. Ο ιδιώτης ενδιαφέρεται μόνο για αυτά και τίποτα άλλο. Και προειδοποίησε τους εργαζόμενους «να κουμπώνονται», όταν ακούν για ανταγωνιστικότητα. «Σημαίνει, είπε, ξεζούμισμα των εργαζομένων». Ωστόσο, σημείωσε, το ΚΚΕ δεν είναι ούτε υπέρ του κρατικού καπιταλισμού, αλλά βλέπει τον κλάδο των ναυπηγείων ενταγμένο σε μια λαϊκή οικονομία. Εξάλλου, πρόσθεσε, ποιος εγγυάται ότι ο ιδιώτης δε θα εγκαταλείψει τα ναυπηγεία σε μια νύχτα, όταν διαπιστώσει ότι πηγαίνοντας τα λεφτά του αλλού έχει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη ή ακόμα ποιος εγγυάται ότι δε θα εντάξει τα ναυπηγεία σε ευρύτερους πολυεθνικούς ομίλους, όπως βλέπουμε να γίνεται τελευταία με τις τράπεζες.

Πορεία ιδιωτικοποίησης = πορεία συρρίκνωσης

Συμπληρώνοντας στο ίδιο θέμα ο Γ. Τούσας, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, επισήμανε ότι η πορεία ιδιωτικοποίησης των ναυπηγείων είναι ταυτόσημη με την πορεία συρρίκνωσής τους, πράγμα που αντανακλάται και στον αριθμό των εργαζομένων σ' αυτά. Στη Σύρο το 1988 ήταν 1.200 και τώρα ο αριθμός των μονίμων έχει κατέβει στις 600, στην Ελευσίνα από 2.800 έμειναν 750 και στο Σκαραμαγκά από 3.500 μόνο 900 -1.000, ενώ την ίδια ώρα Ελληνες εφοπλιστές κάνουν παραγγελίες ύψους 53 τρισ. δρχ. σε ξένα ναυπηγεία.

Η Αλ. Παπαρήγα με την υπόλοιπη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ περιόδευσαν σε διάφορους χώρους του ναυπηγείου, μηχανουργείο, σωληνουργεία, ελασματουργείο, όπου οι εργαζόμενοι διέκοψαν τις δουλιές του και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άκουσαν για τις θέσεις του ΚΚΕ, αλλά έθεσαν και τους δικούς τους προβληματισμούς.

Με αφορμή ερώτηση ενός εργαζόμενου η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η ενότητα της εργατικής τάξης, η ενότητα του λαϊκού κινήματος, όσο δε αφορά τις πολιτικές δυνάμεις, αν στην πορεία βρεθούν, το ΚΚΕ δε θα πει όχι, όμως αυτό δεν εμποδίζει να παλέψουμε μαζί, όπως είπε, για τα προβλήματα του λαού.

Μετά τα ναυπηγεία, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που αποτελούνταν από την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου του Κόμματος, τον Γιώργο Τούσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ και στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων του ΚΚΕ, επισκέφθηκε το Δημαρχείο της Ερμούπολης και είχε συνάντηση με το δήμαρχο Γ. Δεκαβάλα, τη Νομαρχία Κυκλάδων όπου συναντήθηκε με τον αντινομάρχη Δ. Μπάιλα και το Δήμο Ποσειδωνίας. Το βράδυ η Γενική Γραμματέας μίλησε σε σύσκεψη μαζικών φορέων του νησιού που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο, ενώ σήμερα στις 9 θα επισκεφθεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ και στις 12 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Θεσσαλονίκη η Αλ. Παπαρήγα(2007-07-11 00:00:00.0)
Αποδυνάμωση προς διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησης(2001-07-27 00:00:00.0)
Στη Βουλή το ξεπούλημα του Σκαραμαγκά(2001-07-25 00:00:00.0)
Με τους καταστηματάρχες της Κεντρικής Αγοράς(1999-03-10 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο τα προβλήματα της ΔΕΗ(1996-11-08 00:00:00.0)
Σε πορεία αγώνα(1995-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ