Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το χρέος και η καπηλεία

Ασφαλώς είναι χρέος για κάθε Ελληνα πατριώτη να τιμά τη Γυάρο και την ιστορία της, την παλιά και την πρόσφατη. Και φυσικά, το χρέος αυτό βαρύνει, πρώτ' απ' όλους, την ίδια την πολιτεία. Αλλά είναι άλλο πράγμα το χρέος και πολύ διαφορετικό η καπηλεία των αγώνων του λαού μας και πρώτ' απ' όλα των αγώνων των κομμουνιστών. Και, βεβαίως, για να προλάβουμε τους επικριτές, είναι δικαίωμα αυτονόητο και του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και της συνοδείας του να επισκέπτεται, συμβολικά έστω, τον τόπο του μαρτυρίου των αγωνιστών. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, συμφωνούμε.

Ομως, δεν μπορεί, στο όνομα των προπαγανδιστικών αναγκών της κάθε κυβέρνησης, να ξεχνιέται ή να αποσιωπάται το γεγονός ότι εκεί, ακριβώς στα Γιούρα, στον ιερό αυτόν τόπο της υπέρτατης θυσίας, μαρτύρησαν, πολύ πριν από τη δικτατορία, χιλιάδες και χιλιάδες κομμουνιστές, αντιφασίστες πατριώτες και αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης και πάρα πολλοί απ' αυτούς άφησαν την ίδια τη ζωή τους εκεί. Η ιστορία είναι ενιαία και αδιαίρετη, δεν τεμαχίζεται για τις σκοπιμότητες της εκάστοτε κυβερνητικής προπαγάνδας. Αυτό ας το γνωρίζουν όσοι επιχειρούν - παλιά τους τέχνη κόσκινο - να καπηλευτούν τους ηρωικούς αγώνες και τις θυσίες των κομμουνιστών και των άλλων αγωνιστών του λαού μας.

Η Γυάρος, όπως και άλλοι τόποι βασανιστηρίων και εξορίας των πατριωτών, χιλιάδων κομμουνιστών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, αποτελεί ένα κεφάλαιο του αντιφασιστικού αγώνα του λαού μας, του αγώνα για κοινωνική προκοπή και δημοκρατικά δικαιώματα. Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δίνει καθημερινά δείγματα γραφής, ότι, όχι μόνον τα κοινωνικά δικαιώματα και αιτήματα των εργαζομένων δε σέβεται, αλλά και τα τσαλαπατά, δρώντας υποτακτικά για τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, της ΕΕ, τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, ενώ και τα δημοκρατικά δικαιώματα συρρικνώνει με τους τρομονόμους και τις διώξεις λαϊκών αγωνιστών. Να γιατί δεν μπορεί να πείσει για το όψιμο ενδιαφέρον της να τιμήσει τους αγωνιστές της Γυάρου, τους αγώνες, τα ιδανικά και τα οράματά τους.


Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ