Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Νομίζουν ότι «μας δουλεύουν»;

Στην αρχή ήταν οι ιταλικές διπλωματικές και άλλες υπηρεσίες που συνέλεξαν πληροφορίες για τους Ελληνες διαδηλωτές της Γένοβας. Μετά προστέθηκε η άποψη για αξιοποίηση των ελληνικών ΜΜΕ και του Διαδικτύου από τις ιταλικές αρχές. Αυτά ισχυρίστηκαν κυβερνητικός εκπρόσωπος και ΕΥΠ για να καλύψουν ότι παρέδωσαν στις ιταλικές αρχές ασφαλείας «ραπόρτο» με τους Ελληνες που θα πήγαιναν στη διαδήλωση της Γένοβας.

Ομως η αλήθεια βρίσκεται σε αυτό που προχτές ανέφερε ο Δ. Ρέππας. Οτι «εμείς, ως χώρα της ΕΕ, συμμετέχουμε στις διαδικασίες της». Κι αυτές είναι η Συνθήκη Σένγκεν, η συμφωνία κοινής δράσης, ο μηχανισμός ασφαλείας που αποφάσισαν οι 15 υπουργοί της ΕΕ, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε κάθε Σύνοδο Κορυφής ή σπουδαία συνάντηση. Στο πλαίσιο αυτών των διαδικασιών της ΕΕ, η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη συγκρότηση και λειτουργία των πανευρωπαϊκών μηχανισμών καταστολής και αστυνόμευσης όλων όσοι αντιστέκονται και αγωνίζονται κατά της κατεστημένης τάξης πραγμάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «Ρεπούμπλικα», από τον περασμένο Φλεβάρη στελέχη της ιταλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας UCIGOF και της ιταλικής μυστικής υπηρεσίας SISDE είχαν επισκεφτεί τη χώρα μας και είχαν συναντήσεις με Ελληνες ομολόγους τους. Στις αρχές του Ιούλη ήρθε στην Ελλάδα ο αρχηγός της ιταλικής αστυνομίας στην Αθήνα και συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τα μέτρα ασφαλείας στη σύνοδο του G8. Φέρεται, δε, να δήλωσε ότι «στη Γένοβα θα πέσει πολύ ξύλο!».

Αποκορύφωμα της συνεργασίας αποτέλεσε η αποστολή στην Ιταλία κλιμακίων της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ που ήταν κλεισμένοι στο αστυνομικό μέγαρο της Γένοβας και ο καθένας είχε στη διάθεσή του από έναν υπολογιστή που ήταν συνδεμένος με τους κεντρικούς υπολογιστές στη χώρα μας. Αυτό συνέβη με αστυνομικούς και πράκτορες και των άλλων χωρών - μελών της ΕΕ. Στο αστυνομικό μέγαρο της Γένοβας υπήρχε αίθουσα όπου κατέληγαν τα σήματα από εκατοντάδες κάμερες, ασυρμάτους, ραντάρ και κάθε φύσης μέσα παρακολούθησης και επικοινωνίας. Υπήρχε και αίθουσα για τους αστυνομικούς των χωρών - μελών της ΕΕ, που από οθόνες παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα στους δρόμους της πόλης και φρόντιζαν για την αναγνώριση των «άτακτων» ομοεθνών τους.

Αλλωστε βασικός κρίκος των μέτρων που είχαν αποφασίσει οι υπουργοί Εσωτερικών των 15 χωρών - μελών της ΕΕ ήταν η κυκλοφορία των φακέλων όσων Ευρωπαίων πολιτών είναι χαρακτηρισμένοι ως «ταραχοποιά» στοιχεία. Η απόφαση αναφέρει τη χρησιμοποίηση όλων των νόμιμων τεχνικών μέσων για μια περισσότερο δομική ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους «ταραχοποιούς» με βάση τους φακέλους που υπάρχουν στα διάφορα κράτη - μέλη. Επίσης τη χρησιμοποίηση αστυνομικών ή αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν άτομα ή ομάδες ατόμων που ενδέχεται να αποτελέσουν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Οπως και τη διαρκή παρακολούθηση των επιχειρήσεων αυτών από την ομάδα εργασίας ανώτερων αξιωματικών.

Αυτά τα μέτρα πάρθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, παρά την προπαγάνδα με την οποία προσπαθεί, με τη σκόνη του ψεύδους που σηκώνει, να κρύψει ότι η λίστα - κάρφωμα δόθηκε στις ιταλικές αρχές ασφαλείας επίσημα και θα γίνουν ανάλογες ενέργειες στο μέλλον, γιατί η ίδια όπως και οι άλλες κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ έχουν κτίσει, αλλά και επεκτείνουν, το οικοδόμημα της πανευρωπαϊκής καταστολής.

Για μια ακόμα φορά καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και δράση, ώστε οι μέθοδοι αυτές να οδηγηθούν από το λαϊκό κίνημα της χώρας μας, όπως και από τα αντίστοιχα των άλλων χωρών της ΕΕ, στο καλάθι των αχρήστων της ιστορίας.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ