Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
Οι θέσεις του ΚΚΕ για το δημογραφικό και τα προβλήματα της πολύτεκνης οικογένειας

Η απάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας

Ολες οι παράμετροι που συνθέτουν το δημογραφικό πρόβλημα (όροι ζωής, υπογεννητικότητα, μετανάστευση, θνησιμότητα κ.λπ.), είναι πρωτίστως πολιτικοί - κοινωνικοί, σημειώνει το ΚΚΕ
Ολες οι παράμετροι που συνθέτουν το δημογραφικό πρόβλημα (όροι ζωής, υπογεννητικότητα, μετανάστευση, θνησιμότητα κ.λπ.), είναι πρωτίστως πολιτικοί - κοινωνικοί, σημειώνει το ΚΚΕ
Με επιστολή της προς όλα τα κόμματα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας (ΑΣΠΕ) ζήτησε να πληροφορηθεί τις θέσεις τους για το δημογραφικό και τα προβλήματα της πολύτεκνης οικογένειας. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έστειλε στην ΑΣΠΕ την παρακάτω απαντητική επιστολή:

Σας ευχαριστούμε που μας δίνετε τη δυνατότητα να διατυπώσουμε τις θέσεις μας για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνες και γενικότερα οι λαϊκές οικογένειες, καθώς και τις πολιτικές - οικονομικές - κοινωνικές προϋποθέσεις για την αντιμετώπισή τους και την οριστική επίλυσή τους.

Κατά τη γνώμη μας, οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν πλέον αρκετή πείρα από τις επιπτώσεις των αντιλαϊκών - μνημονιακών μέτρων στη ζωή τους, με τις πρόσθετες ανάγκες - δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολυμελείς οικογένειες. Να αξιολογήσουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ, τις θέσεις και τη δράση του και να σταθμίσουν ανάλογα τη στάση τους στις εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελεί προϋπόθεση για να ενισχυθεί ο ίδιος ο λαός στην πάλη του, διότι την «επόμενη μέρα» θα βρεθεί αντιμέτωπος με την εφαρμογή των μέτρων των προηγούμενων και του 3ου μνημονίου. Η πραγματικότητα είναι ότι όλα τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΝΔ - Ποτάμι - ΠΑΣΟΚ), διαγωνίζονται για το ποιος μπορεί πιο αποτελεσματικά να εφαρμόσει τα μέτρα - κόλαση που αυτό προβλέπει. Ταυτόχρονα και προκειμένου να ξαναπαγιδεύσουν το λαό και να υποκλέψουν την ψήφο του, προβάλλουν τα «αντισταθμιστικά μέτρα» ή τα «παράλληλα προγράμματα», ότι δήθεν με αυτά θα αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στο λαό.

Οι πολύτεκνες οικογένειες, με τα πρόσθετα προβλήματα και ανάγκες τους, δεν μπορούν να προσμένουν ούτε καν μέτρα ανακούφισης, αντίθετα θα έχουν συνεχή επιδείνωση της θέσης τους από την πολιτική αυτών των κομμάτων που στηρίζουν την καπιταλιστική οικονομία, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Κάνουμε αυτήν την επισήμανση, γιατί τα προβλήματα που θίγετε στην επιστολή σας και ζητάτε τις προτάσεις του ΚΚΕ, απορρέουν από την εφαρμοζόμενη πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και όχι του λαού. Γι' αυτό, δεν αποτελεί «ιδιαιτερότητα» της Ελλάδας και εφαρμόζεται ενιαία σε όλα τα κράτη στην ΕΕ, ανεξάρτητα από την ύπαρξη μνημονίων και το ύψους των κρατικών χρεών.

Γνωρίζετε και εσείς ότι οι ανταγωνισμοί, οι αντιθέσεις ανάμεσα στα μονοπώλια σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας, οδηγούν σε μια σειρά τοπικούς πολέμους, μπορεί και σε γενικευμένο πόλεμο. Αυτή είναι και η αιτία της προσφυγιάς - μετανάστευσης και των προβλημάτων που βιώνουν οι ξεριζωμένοι, προκειμένου να γλιτώσουν από τη φυσική εξόντωση, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, αλλά και ο λαός στην Ελλάδα.

Στη βάση αυτής της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συμφωνήθηκε η εγκατάσταση ΝΑΤΟικής βάσης στην Κάρπαθο, τα ενεργειακά ζητήματα, με τα διάφορα πάρε - δώσε από Ρωσία έως Μέση Ανατολή.

Δυστυχώς, όλα αυτά αξιοποιεί η Χρυσή Αυγή, για να ρίξει το δηλητήριο του ρατσισμού και ταυτόχρονα να εμφανίζεται ως αντισυστημική.

Για το δημογραφικό πρόβλημα στο οποίο αναφέρεστε, όλες οι παράμετροι που το συνθέτουν (όροι ζωής, υπογεννητικότητα, μετανάστευση, θνησιμότητα κ.λπ.), κατά τη γνώμη μας, είναι πρωτίστως πολιτικοί - κοινωνικοί.

Η μεγάλη ανεργία και κυρίως των νέων, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι χαμηλοί μισθοί, η απληρωσιά, η μετανάστευση των νέων, οι δραστικές μειώσεις των κρατικών δαπανών για κοινωνικές παροχές κάθε είδους, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, η αυξημένη φορολογία, η ακρίβεια ακόμα και σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα ενοίκια, αποτελούν παράγοντες που αντικειμενικά θέτουν σοβαρά εμπόδια στη δημιουργία οικογένειας και στην απόκτηση παιδιών.

Το ΚΚΕ καταψήφισε στη Βουλή όλα τα αντεργατικά μέτρα και τους νόμους που ασφαλώς πλήττουν ιδιαίτερα τις πολύτεκνες οικογένειες από τα λαϊκά στρώματα. Προσπάθησε με την πολιτική του δράση και με τη δράση των δυνάμεών του στις οργανώσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος, να συμβάλει στην παρεμπόδιση, στη μη εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών μέτρων. Να διατηρηθούν ή και να αποσπαστούν λύσεις, όσο αυτό είναι δυνατό στις σημερινές συνθήκες, προκειμένου να ανακουφιστούν και οι λαϊκές πολύτεκνες οικογένειες από τη βάρβαρη επίθεση των δυνάμεων του ελληνικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Σας υπενθυμίζουμε συγκεκριμένα σχέδια νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, όπως:

  • «Επαναφορά κατώτερου μισθού, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, 13ου και 14ου μισθού. Ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση αντεργατικών διατάξεων» (03/10/14) και (23/4/15)
  • «Αμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων» (20/03/14)
  • «Κατάργηση των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής και των εφαρμοστικών τους νόμων - καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των μνημονίων» (12/07/12) και (25/2/15)
  • «Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας» (06/04/12)
  • «Για την κατάργηση της λεγόμενης "ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης", του λεγόμενου "τέλους επιτηδεύματος" και του λεγόμενου "έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών"» (19/12/11)

Επίσης, το ΚΚΕ, τόσο στη Βουλή όσο και στους αγώνες του λαού και των πολύτεκνων οικογενειών, διέθεσε και διαθέτει όλες του τις δυνάμεις για την προβολή και διεκδίκηση μέτρων για την υπεράσπιση του εισοδήματος, της δουλειάς, των κοινωνικών παροχών υπέρ του λαού και των πολύτεκνων οικογενειών, όπως αυτά που αναφέρετε στην επιστολή σας.

Το ΚΚΕ αγωνίζεται για 751 ευρώ βασικό μισθό, για μέτρα προστασίας των ανέργων, των ανασφάλιστων, μέτρα στήριξης των νέων ζευγαριών, για δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, για δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, φάρμακα, καταβολή των πολυτεκνικών επιδομάτων χωρίς περικοπές, αφορολόγητο όριο για την πολύτεκνη οικογένεια τα 50.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Παροχή δωρεάν σίτισης και στέγασης σε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές. Να υπάρχει η δυνατότητα μετεγγραφής των παιδιών των πολυτέκνων, όπως και άλλων κατηγοριών π.χ. ΑμεΑ.

Επίσης, για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, μέτρα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την απαγόρευση των πλειστηριασμών και κατασχέσεων της 1ης και 2ης κατοικίας, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, της «εισφοράς αλληλεγγύης», του «τέλους επιτηδεύματος», του φόρου στη θέρμανση, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στην Υγεία, Πρόνοια και στα φάρμακα.

Οι παραπάνω στόχοι είναι ρεαλιστικοί, γιατί είναι αναγκαίοι για να μπορέσει ο λαός και οι οικογένειες των πολυτέκνων να επανακτήσουν τις απώλειες των τελευταίων χρόνων. Να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη που θα έχει κριτήριο την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Γι' αυτήν την προοπτική το ΚΚΕ διαθέτει όλες του τις δυνάμεις, για την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης και της κοινωνικής συμμαχίας των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και του χωριού, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών. Αυτό απαιτεί μια λαϊκή εξουσία και διακυβέρνηση που θα μετέχει το ΚΚΕ και θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ο λαός, να κοινωνικοποιήσει τους επιχειρηματικούς ομίλους, με έξοδο από την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους.

Η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, στις επερχόμενες εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη, θα σημάνει ισχυροποίηση της λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης μπροστά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα του 3ου μνημονίου που προστίθενται στα παλιά, απ' όποια κυβέρνηση προκύψει.

10 Σεπτέμβρη 2015

Δημήτρης Κουτσούμπας

ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ