Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
«Μεθ' ορμής ακαθέκτου» όπου επιτάσσει η «αμυντική διπλωματία» των αστών

Νέος αρχηγός ΓΕΝ είναι από προχτές ο αντιναύαρχος Γ. Γιακουμάκης ο οποίος παρέλαβε καθήκοντα από τον ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, που ανέλαβε προχτές αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Στη σχετική τελετή στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ο Ευ. Αποστολάκης, κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του ως αρχηγού ΓΕΝ, αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες του Πολεμικού Ναυτικού για την ένταξη στο στόλο τριών από τα υποβρύχια που βρίσκονταν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στην πορεία ολοκλήρωσης των νέων πυραυλάκατων, αλλά και στην περιβόητη αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας με τα 500 εκατ. δολάρια που δόθηκαν στην αμερικανική «Lockheed Martin». Στη βάση όλων των παραπάνω, ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ σχολίασε ότι όλα τα παραπάνω δίνουν «άλλη διάσταση στην ισχύ του Ναυτικού μας και τη συγκριτική παρουσία του στην περιοχή», κάνοντας λόγο μάλιστα για ένα Πολεμικό Ναυτικό «που πλέει μεθ' ορμής ακαθέκτου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, έτοιμο να φέρει σε πέρας την αποστολή του και να υπερασπίσει τα εθνικά συμφέροντα όπου και όπως διαταχθεί».

Ο νέος αρχηγός ΓΕΝ είπε από την πλευρά του: «Οι προκλήσεις, οι κίνδυνοι και οι απειλές παραμένουν αμείωτες λόγω του ασταθούς και ευμετάβλητου γεωπολιτικού περιβάλλοντος, στο οποίο ευρίσκεται η χώρα μας. Η προσοχή μας αποτελεί εθνική υποχρέωση να παραμείνει στραμμένη στο Αιγαίο ως κρίσιμη και ζωτική περιοχή αλλά και σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και στην Ανατολική Μεσόγειο και όπου αλλού επιτάσσει η υλοποίηση της αμυντικής διπλωματίας». Την οποία, βέβαια, καθορίζουν οι κυβερνήσεις και οι αστικές πολιτικές δυνάμεις καταπώς συμφέρει τα εγχώρια μονοπώλια στους οξυμένους ανταγωνισμούς τους με άλλα κεφάλαια της ευρύτερης περιοχής, εμπλέκοντας βαθύτερα τη χώρα στους επικίνδυνους για τους λαούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org