Τρίτη 30 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Πλήρως δεσμευμένη» η κυβέρνηση στην ΕΕ και το ευρώ

Μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών είχε απ' το βράδυ της Κυριακής και τη Δευτέρα ο Αλ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου.

Στην επικοινωνία με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ ο πρωθυπουργός διαμαρτυρήθηκε ότι «παρεμποδίζεται η δημοκρατική έκφραση του ελληνικού λαού με το κλείσιμο των τραπεζών» και τον κάλεσε να «υπερασπιστεί τις παραδόσεις της Ευρώπης, ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει την Κυριακή απερίσπαστος»!

Στην κατεύθυνση αυτή του ζήτησε να συμβάλει ώστε να επεκταθεί για λίγες μέρες το πρόγραμμα και να αποκατασταθεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Από τον Μ. Σουλτς ζήτησε να στηρίξει η Ευρωβουλή το αίτημα της Ελλάδας για παράταση ώστε να ανοίξουν οι τράπεζες.

Απ' την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ φέρεται να είπε στον Αλ. Τσίπρα ότι η Αθήνα και οι πιστωτές της θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης μιας λύσης. Ακόμα, φέρεται να συνέστησε στον Αλ. Τσίπρα να προχωρήσει σε μια δέσμευση για μεταρρυθμίσεις, με τις οποίες συνέδεσε τη συζήτηση «για μια πιθανή ελάφρυνση του χρέους».

Είχε προηγηθεί η αποστολή εκ μέρους του Αλ. Τσίπρα αιτήματος για παράταση του προγράμματος, που λήγει απόψε, ενδεχόμενο που απέρριψε το Γιούρογκρουπ στη συνεδρίαση του Σαββάτου. Ο Ελληνας πρωθυπουργός απηύθυνε το αίτημα στους επικεφαλής των ευρωενωσιακών οργάνων, της ΕΚΤ και στους αρχηγούς των κρατών - μελών, αναφέροντας στην επιστολή του ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος «αποτελεί ένα κυριαρχικό δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων» και ότι το δημοψήφισμα «εστιάζει μόνο στις προτάσεις των θεσμών και δεν εγείρει άμεσα ή έμμεσα οποιοδήποτε θέμα σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρως δεσμευμένη».

Γράφει μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας: «Για να διεξάγουμε το δημοψήφισμα σε ένα ήρεμο και θετικό κλίμα, που θα επιτρέψει στους Ελληνες να λάβουν αυτή την πολύ σημαντική απόφαση χωρίς εξωτερική πίεση, η Ελληνική Δημοκρατία υπέβαλε - στις 27 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup - αίτημα για την παράταση της Κύριας Χρηματοδοτικής Οικονομικής Διευκόλυνσης (MAFA) για περίοδο ενός μήνα από την ημερομηνία της λήξης της. Οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν στις 6 Ιουλίου 2015, με προοπτική επίτευξη μίας συμφωνίας αμέσως μετά, σε εναρμόνιση με την απόφαση των Ελλήνων. Δυστυχώς, και για ασαφείς λόγους, το αίτημα αυτό δεν έγινε αποδεκτό (...) Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να ζητήσω από την κυβέρνησή σας να επανεξετάσει τη θέση της στο θέμα και να στηρίξει την επανεξέταση του αιτήματος της Ελληνικής Δημοκρατίας από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης με την προοπτική της έγκρισής του. Αυτή η απόφαση θα συμβάλει στον κοινό στόχο της επίτευξης μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και του χρέους, που θα επαναφέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης».

Υπέρ της παράτασης ο Πρόεδρος της Κύπρου

Αναγκαία θεωρεί την παράταση του προγράμματος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, που απάντησε στην επιστολή του Αλ. Τσίπρα. Οπως είπε, η Λευκωσία οπουδήποτε και σε οτιδήποτε μπορεί, κατά το μέγεθος και τη δυνατότητά της, να συμβάλει στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά και στη διαμόρφωση ενός προγράμματος που θα βοηθά, θα το πράξει.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν τα περιθώρια για να γεφυρωθούν οι διαφορές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θέλω να ελπίζω ναι», ενώ για το δημοψήφισμα και την αναστολή των διαπραγματεύσεων σημείωσε πως θέλει να ελπίζει ότι «θα ξεπεραστεί με αποφασιστικότητα από πλευράς του Ελληνα πρωθυπουργού, αλλά και από πλευράς των Θεσμών».

Θέλει την ψήφο του λαού «όπλο» για το κεφάλαιο στις αντιλαϊκές διαπραγματεύσεις

Εντολή μέσω του δημοψηφίσματος για συνέχιση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, προκειμένου με «λυμένα χέρια» να υπογράψει τις νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις, ζήτησε χτες βράδυ ο Αλ. Τσίπρας στο πλαίσιο της συνέντευξής του στη ΕΡΤ. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να εστιάσει στην πρόταση των δανειστών, υπερτονίζοντας το αντιλαϊκό της περιεχόμενο, προσπερνώντας την εξίσου αντιλαϊκή πρόταση της κυβέρνησης. Ακόμα παραπέρα ζήτησε και τα εύσημα για την πρόταση αυτή, παρουσιάζοντάς την σαν δήθεν υποχώρηση της κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, υπονοώντας ότι αυτή θα ωφελούσε το λαό και ας είναι νέο μνημόνιο. Η υποτιθέμενη «υποχώρηση» - που εκφράστηκε σε 55 σελίδες αντιλαϊκά μέτρα και θα την πληρώσει ακριβά ο λαός - αποτελεί προϋπόθεση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για να επιτευχθεί συμφωνία που θα ευνοήσει την ανάκαμψη κερδών στην Ελλάδα.

Ο Αλ. Τσίπρας με ευφυολογήματα προσπέρασε τις ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες που διαμορφώνονται για τους ανθρώπους του μόχθου μετά το κλείσιμο των τραπεζών, υποστηρίζοντας: «Μεθαύριο ο ήλιος θα βγει απ' την ανατολή, οξυγόνο θα έχουμε για να αναπνέουμε, με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε και απειλές και εκβιασμούς.... έχει περάσει και πιο δύσκολα ο λαός και έχει επιβιώσει...».

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε που δεν έγινε δεκτό το αίτημα για παράταση του προγράμματος, κάτι που ερμήνευσε σαν προσπάθεια παρεμπόδισης του δημοψηφίσματος. Στο πλαίσιο αυτής της ανάλυσης προέτρεψε το λαό να ψηφίσει ισχυριζόμενος ότι όσο μεγαλύτερη η συμμετοχή και το ποσοστό που θα λάβει το «όχι» τόσο περισσότερες οι δυνατότητες που θα έχει η κυβέρνηση για να επιστρέψει στη διαπραγμάτευση με θετικά αποτελέσματα!

«Μανούλα» στην παραπλάνηση του λαού

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα δεχτεί το αποτέλεσμα όποιο κι αν είναι αυτό, αλλά δεν θα υπηρετήσει το «ναι». «Σεβόμαστε την ετυμηγορία του λαού, εγώ όμως δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού ... θα σεβαστώ, αυτό είναι το καθήκον μου, την ετυμηγορία του λαού, θα δρομολογηθούν διαδικασίες να γίνει νόμος του κράτους αυτό που θα ψηφίσει ο λαός, ωστόσο δεν θα είμαι παντός καιρού, την πορεία κάποιων που ξεκίνησαν σοσιαλιστές, έγιναν νεοφιλελεύθεροι, μετά μνημονιακοί.... δεν είμαι παντός καιρού ... θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις όπως ορίζει το Σύνταγμα» ανέφερε, προαναγγέλλοντας την παραίτησή του σε περίπτωση επικράτησης του «ναι».

«Η δική μας διάθεση, ο στόχος μας είναι το δημοψήφισμα να αποτελέσει συνέχεια διαπραγμάτευσης με πιο ισχυρά όπλα, στο τραπέζι παραμένει η πρόταση της κυβέρνησης για ήπια προσαρμογή με βάρη σε αυτούς που έχουν δυνατότητα να τα σηκώσουν» υποστήριξε, αλλοιώνοντας το περιεχόμενο της κυβερνητικής πρότασης σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει αυταπάτες ότι η υποστήριξή της στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος θα έχει θετικά για το λαό αποτελέσματα επειδή θα ισχυροποιήσει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. Δεν έκρυψε, ωστόσο, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ότι αυτό που αποζητά η κυβέρνηση είναι μια συμφωνία δίχως ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα, ρύθμιση του χρέους και χρηματοδοτικό πρόγραμμα, μέτρα δηλαδή για την αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας και προς τούτο δεν διστάζει να χαλκεύει νέα αντιλαϊκά δεσμά, διατηρώντας όλα τα παλιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι μεν ετοιμάζουν νέα μνημόνια, οι δε τα συγκαλύπτουν(2015-07-07 00:00:00.0)
Ζητά «ενότητα» στα προτάγματα του κεφαλαίου(2015-07-06 00:00:00.0)
Κόντρες και παζάρια κάτω από τις «σημαίες» των μονοπωλίων(2015-07-02 00:00:00.0)
Περί δημοψηφισμάτων...(2015-06-30 00:00:00.0)
«Καίγονται» να κλείσει συμφωνία, κρύβουν το αντιλαϊκό της περιεχόμενο(2015-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ