Τρίτη 30 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Συμφωνία για απελευθέρωση Παλαιστίνιου απεργού πείνας

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τερμάτισε την απεργία πείνας, που πραγματοποιούσε επί 55 μέρες, ο Παλαιστίνιος πολιτικός κρατούμενος Κχάντερ Αντνάν, καθώς ο αγώνας του ανάγκασε τις ισραηλινές αρχές να υποχωρήσουν και να διατάξουν την αποφυλάκισή του στις 12 Ιούλη.

Ο Αντνάν είχε συλληφθεί και φυλακιστεί παράνομα, στη διάρκεια της περσινής φονικής επιχείρησης των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, δίχως απαγγελία κατηγοριών και οδηγήθηκε στις ισραηλινές φυλακές, στο πλαίσιο της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης», έπειτα από το μπαράζ συλλήψεων εκατοντάδων Παλαιστίνιων, που πραγματοποίησαν οι κατοχικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο Αντνάν οδηγήθηκε, μετά τη συμφωνία με τις ισραηλινές αρχές, σε ισραηλινό νοσοκομείο, καθώς η κατάσταση της υγείας του είναι σε κρίσιμη κατάσταση, εξαιτίας της πολυήμερης αποχής από τη σίτιση. Πληροφορίες Παλαιστινιακού πρακτορείου ανέφεραν ότι η συμφωνία για την αποφυλάκιση του Παλαιστίνιου απεργού πείνας κατέστη εφικτή, έπειτα από την απόσυρση του αιτήματος του Αντνάν να μη φυλακιστεί ξανά υπό το καθεστώς διοικητικής κράτησης. Ο Αντνάν ζητούσε επίσης είτε να απαγγελθούν σε βάρος του συγκεκριμένες κατηγορίες είτε να αφεθεί ελεύθερος.

Ισραηλινή επέμβαση σε πλοίο προς τη Γάζα

Το ίδιο 24ωρο, διεθνή και ισραηλινά δίκτυα μετέδωσαν πως Ισραηλινοί κομάντος έκαναν χτες το μεσημέρι επέμβαση στο πλοίο «Μαριάν οφ Γκέτενμπουργκ», που ήταν επικεφαλής στολίσκου άλλων τριών σκαφών, εμποδίζοντας τη συνέχιση του σκοπού του ταξιδιού, που ήταν το σπάσιμο του οικονομικού εμπάργκο που έχουν επιβάλλει στη Λωρίδα της Γάζας οι Ισραηλινοί, από το 2007.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, οι Ισραηλινοί κομάντος ανέβηκαν «χωρίς να χρησιμοποιήσουν βία» στο πλοίο «Μαριάν οφ Γκέτενμπουργκ», ενώ έπλεε σε διεθνή ύδατα και ανάγκασαν τον καπετάνιο του σκάφους να το οδηγήσει, με κατεύθυνση το ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ. Τα άλλα τρία σκάφη που ακολουθούσαν το «Μαριάν οφ Γκέτενμπουργκ», φέρεται πως επέστρεψαν σε λιμάνι της νότιας Κρήτης, από όπου είχαν αποπλεύσει την τελευταία φορά. Η πρώτη προσπάθεια της οργάνωσης να σπάσει το ισραηλινό οικονομικό εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας, έγινε το 2010, η οποία πνίγηκε στο αίμα, έπειτα από βίαιη επέμβαση Ισραηλινών κομάντος στο σκάφος «Μαβί Μαρμαρά», σκοτώνοντας εννιά ακτιβιστές και τραυματίζοντας δεκάδες. Η δεύτερη προσπάθεια έγινε το 2011, αλλά δεν εκπλήρωσε το στόχο της, καθώς τα σκάφη του στολίσκου για την «Ελεύθερη Γάζα» αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω, συνοδεία σκαφών της ελληνικής ακτοφυλακής.

Μέσα σ' αυτές τις εξελίξεις, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς έδωσε χτες τελεσίγραφο στην ηγεσία της «Χαμάς» να αποφασίσει εντός τρέχοντος 24ωρου εάν θα συμμετάσχει σε μία νέα κυβέρνηση ενότητας. Το τελεσίγραφο του Αμπάς δόθηκε στη διάρκεια συνέντευξης του τελευταίου στο σαουδαραβικό δίκτυο «Al-Arabiya».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org