Τρίτη 30 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να μην υποκύψουν

Με την απόφασή της για το δημοψήφισμα και το περιεχόμενο που δίνει σε αυτό η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καθώς και τον έλεγχο των τραπεζικών συναλλαγών που ακολούθησε δεν εκτοξεύει μόνο έναν ακόμα εκβιασμό σε βάρος του λαού. Στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που και αυτές εκβίαζαν ασύστολα και ψήφιζαν μνημόνια, δίνει όπλα στα χέρια της μεγαλοεργοδοσίας να προχωρήσει σε νέο γύρο επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα στους χώρους δουλειάς. Η απόφαση της κυβέρνησης για έλεγχο στις τραπεζικές συναλλαγές δε θίγει μόνο τους συνταξιούχους και τους μικροκαταθέτες. Είναι, ταυτόχρονα, βούτυρο στο ψωμί των εργοδοτών να «ξεσαλώσουν» μέσα στις επιχειρήσεις. Αν η απληρωσιά, οι απολύσεις, οι εκβιασμοί σε βάρος των εργατών είχαν πάρει ήδη δραματικές διαστάσεις, τώρα θα γίνει πραγματική «σφαγή». Ποιος εργοδότης άραγε θα πληρώσει κανονικά τους εργαζόμενους, όταν πλέον η κυβέρνηση, πέρα από την αντικειμενική κατάσταση που διαμορφώνεται, του προσφέρει και το άλλοθι στο πιάτο; Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες για την εξέλιξη αυτή. Οι εργάτες και τα συνδικάτα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς που σίγουρα θα εκδηλωθούν με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα. Με αποφασιστικότητα να οργανωθούν στους τόπους δουλειάς και να αποτρέψουν κάθε αυθαιρεσία, κάθε απειλή, κάθε προσπάθεια να τους τσαλαπατήσουν τα αφεντικά.

Αντεργατική πολιτική παντού

Ακρως αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, στη συνέντευξή του για τις διαπραγματεύσεις και το περιεχόμενο της συμφωνίας που ετοίμαζε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «εταίρους» της ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ). Σχολιάζοντας μάλιστα το ζήτημα των δημοσιονομικών στόχων της συμφωνίας είπε ότι στην ΕΕ υπάρχουν χώρες που αν και δεν είναι σε προγράμματα - δηλαδή μνημόνιο - έχουν πιο «φιλόδοξους στόχους». Σε απλά ελληνικά, ο Γιούνκερ είπε ότι υπάρχουν χώρες και που χωρίς μνημόνια επιβάλλουν στο λαό τους πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, δηλαδή μέτρα ακόμα πιο αυστηρής λιτότητας και φορολογίας σε βάρος των μισθωτών τους. Η τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν επιβεβαιώνει αυτό που από την αρχή υποστήριζε το ΚΚΕ και εισέπραττε για χρόνια την μήνιν «αριστερών» και «αντιμνημονιακών» διαφόρων αποχρώσεων, ότι δεν έφεραν τα μνημόνια την κρίση αλλά η κρίση έφερε τα μνημόνια, και ότι και με μνημόνια και χωρίς μνημόνια, παντού σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ασκείται αντεργατική πολιτική και ακριβώς επειδή η ΕΕ δεν αλλάζει, δεν μπορεί μέσα στα πλαίσια που υπαγορεύει η Στρατηγική της να βρούνε λύση τα εργατικά και λαϊκά προβλήματα.

Πολλές «συμπτώσεις»

Μέσα στο γενικότερο θόρυβο των ημερών, δεν πρέπει να μας διαφύγει ότι η κυβέρνηση προχωράει στο δημοψήφισμα με την απλόχερη στήριξη της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, η επιχειρηματολογία της ναζιστικής οργάνωσης ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με αυτήν της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το «όχι» στο δημοψήφισμα. Δεν μπορούμε, επίσης, να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι ο πυρήνας όσων γράφει στο εμετικό του άρθρο ο Τ. Κωστόπουλος στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (βλέπε σχόλιο στη σελίδα 4), είναι ίδιος με την αντικομμουνιστική λάσπη που πετάει από την ιστοσελίδα της η Χρυσή Αυγή. Συμπτώσεις επαναλαμβανόμενες παύουν να είναι συμπτώσεις...

Μία πλατφόρμα...

Μόλις δόθηκε από τον Γιούνκερ στη δημοσιότητα το κείμενο των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ με τα μέτρα που πρότειναν προς την ελληνική κυβέρνηση, «πηγές» του Μαξίμου έσπευσαν να δηλώσουν ότι «το κείμενο αυτό δεν δόθηκε ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση», αφήνοντας να εννοηθεί πως αν είχαν έγκαιρα το κείμενο στα χέρια τους θα ήταν θετικές οι εξελίξεις. Οταν αργότερα από τη μετάφραση του κειμένου προέκυψε πως αυτό, με μικρές διαφοροποιήσεις, ήταν παραλλαγή του κειμένου που είχε καταθέσει σαν δική της πρόταση η ελληνική κυβέρνηση, το τροπάρι άλλαξε: Το κείμενο, έγραψαν σε non paper που κυκλοφόρησαν, είναι «φιλοσοφίας Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Λεπτομέρεια: Τα διάφορα κείμενα που κυκλοφορούν όλες αυτές τις μέρες είναι ένα και μόνο ένα κείμενο. Πάνω σ' αυτό το ένα και μόνο κείμενο οι συμμετέχοντες στη συζήτηση σβήνουν και γράφουν τις παρατηρήσεις τους ανεβοκατεβάζοντας κάποια ποσοστά σ' αυτόν ή τον άλλο φόρο. Είτε, λοιπόν, ως «φιλοσοφίας ΔΝΤ» είτε ως κυβερνητικής έμπνευσης, μία είναι η πλατφόρμα πάνω στην οποία συζητούν. Κι αυτή είναι βαθιά αντιλαϊκή. Ας αφήσει, λοιπόν, τα περί διαφοροποίησης η κυβέρνηση. Αυτό το κείμενο είτε ως πρόταση των «θεσμών» εγκριθεί με το «ναι» στο δημοψήφισμα, είτε ως κείμενο της κυβέρνησης εγκριθεί με το «όχι» στο δημοψήφισμα, συγκροτεί τον πυρήνα ενός τρίτου μνημονίου που θα πληρωθεί πολύ ακριβά από το λαό.

Περί «εγκεφαλικής βλάβης»

Για «εγκεφαλική βλάβη» και «προδοσία» κατηγόρησε το ΚΚΕ ο Τάκης Ψαρίδης, στο ραδιοσταθμό «Κόκκινο», με αφορμή τη θέση - και τη στάση - του Κόμματος στο επικείμενο δημοψήφισμα που αποφάσισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τις ψήφους και της Χρυσής Αυγής.

Δηλαδή, κατά τον κύριο Ψαρίδη, υποστηρικτές των λαϊκών δικαιωμάτων είναι όσοι πασχίζουν για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου και γι' αυτό διαπραγματεύονται στα διάφορα διαβούλια με τους εταίρους (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) και γι' αυτό αντιπαρατίθενται και μαζί τους, όσοι δηλώνουν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους - όπως έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας - ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ κι όχι όσοι παλεύουν για την ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων, όσοι λένε ότι και οι δύο ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί αποτελούν λυκοσυμμαχίες, που κατασπαράζουν τα δικαιώματα των λαών και ενταφιάζουν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Πέρα απ' τη χυδαιότητα, φαίνεται ότι η «για πρώτη φορά Αριστερά» έχει προξενήσει μη αναστρέψιμη βλάβη, η οποία - πέραν των άλλων - οδηγεί και σε ένδεια επιχειρημάτων στην πολιτική αντιπαράθεση...
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org