Τρίτη 30 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Ανταγωνισμοί και παζάρια γύρω από τη χρεοκοπία του λαού

Αποκαλυπτικές για τον ίδιο το χαρακτήρα της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ είναι οι δηλώσεις των ηγετών της...

Στο προσκήνιο και το παρασκήνιο εξελίσσονται οι διεργασίες της οξυμένης ενδοαστικής διαπάλης, σε ένα πλαίσιο που σφίγγει ακόμη περισσότερο, διαμορφώνοντας τους όρους για την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις της ηγεσίας της ΕΕ και των κυβερνήσεων της λυκοσυμμαχίας:

Ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, δηλώνει υπέρμαχος της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, λέγοντας «δεν μπορώ να κάνω θαύματα». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, από την πλευρά των δανειστών «δεν προτάθηκαν μειώσεις σε μισθούς, αλλά η μείωση στις στρατιωτικές δαπάνες, η αύξηση της φορολογίας των εφοπλιστών, μεγαλύτερη καταπολέμηση της απάτης, άνοιγμα αγορών, όπως για παράδειγμα της ενέργειας». Τα παραπάνω, πέρα από τα μέτρα της αντιλαϊκής πολιτικής, φέρνουν στην επιφάνεια και τις αντιθέσεις που συνδέονται με τους οξυμένους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς. Σαφώς πρόκειται, μεταξύ άλλων, για ζητήματα στα οποία φαίνεται να «σκάλωσε» η αντιλαϊκή συμφωνία. Ανοίγοντας παράθυρα συνεννόησης, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε πως «δεν έχω να κάνω νέα πρόταση», για να προσθέσει ωστόσο ότι «η πόρτα είναι ανοικτή». Τέλος, κατηγόρησε τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι δεν λέει την αλήθεια και υπογράμμισε ότι «όλος ο πλανήτης γνωρίζει» ότι επί της ουσίας οι Ελληνες ψηφίζουν την Κυριακή με θέμα τις σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, έδειξε την πόρτα της εξόδου όχι μόνο από την Ευρωζώνη, αλλά και από την ΕΕ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους «Financial Times», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, ενημέρωσε με επιστολή του τον Αλ. Τσίπρα ότι «μετά από συζήτηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες και εξαιτίας απουσίας νέων στοιχείων, δεν βλέπω καμία διάθεση να πάω ενάντια στην απόφαση του Γιούρογκρουπ της 27ης Ιουνίου». Ενα «όχι» στο δημοψήφισμα δεν θα είναι διαπραγματευτικό χαρτί για την κυβέρνηση, δήλωσε επιπλέον ο Ντ. Τουσκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Κίνας.«Αν κάποιος λέει ότι η κυβέρνηση θα έχει μια ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση με ένα "όχι", απλά δεν είναι αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως η αποτυχία του ευρώ θα ήταν αποτυχία της Ευρώπης και κάλεσε σε «συμβιβασμό». Απολύτως θεμιτή χαρακτήρισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Ζάιμπερτ.

Παίρνοντας ανοιχτά θέση στο ψευτοδίλημμα που έστησε η συγκυβέρνηση, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, δήλωσε ότι το «ναι» στο δημοψήφισμα από τον ελληνικό λαό είναι «καλή βάση για μελλοντική συνεργασία». Οπως είπε, πρέπει να βρεθεί τρόπος να χτιστεί μια γέφυρα στο διάστημα των τεσσάρων ημερών που μεσολαβεί μεταξύ της Τρίτης που λήγει το πρόγραμμα και της Κυριακής.

Η δε Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία συζήτησε χτες τις εξελίξεις στην Ελλάδα με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, «καλεί όλες τις πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από το τέλος της Τρίτης προκειμένου να συζητήσουν το πώς μπορούν να αποφευχθούν οι αρνητικές εξελίξεις για την Ελλάδα και τους πιθανούς τρόπους για παράταση του προγράμματος, ως προσωρινό μέτρο, για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας του δημοψηφίσματος».

Η πόρτα παραμένει ανοικτή για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ακόμη και μετά την κατάρρευση, το Σαββατοκύριακο, δήλωσε και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντ. Κάμερον, τόνισε πως κατά την άποψή του η Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει στο ευρώ, στην περίπτωση υπερψήφισης του «όχι». Οπως προκύπτει, ο ίδιος αφήνει ανοιχτό παράθυρο για την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ, κατά το πρότυπο της Βρετανίας. Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζ. Οζμπορν, μιλώντας στη Βουλή της χώρας του, σημείωσε ότι η Βρετανία έχει καταρτίσει σχεδιασμούς για να παράσχει βοήθεια στους υπηκόους της στην Ελλάδα εάν η κατάσταση επιδεινωθεί μετά την επιβολή ελέγχου στις κινήσεις κεφαλαίων.

Την ίδια ώρα, θέσεις γύρω από τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, παίρνουν και οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Κίνας. Η Ρωσία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ελλάδα και ανησυχεί για την πιθανή χρεοκοπία της και την επέκταση των αρνητικών φαινομένων σε ολόκληρη την ΕΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ - Νόβοστι. «Γνωρίζετε, αναμφίβολα, ότι στη Μόσχα παρακολουθούν με τον πλέον επιμελή τρόπο πώς εξελίσσονται τα γεγονότα στην ΕΕ εν μέσω αυτής της κρίσης στην Ελλάδα» είπε.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη έχει τη στήριξη της Κίνας, όταν πρόκειται για τη διαχείριση των προβλημάτων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και το πρόβλημα χρέους στην Ελλάδα».

Επικοινωνία Ομπάμα - Ολάντ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα και ο Γάλλος Πρόεδρος, σε τηλεφωνική επικοινωνία συζήτησαν σχετικά με το ελληνικό ζήτημα και συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία για ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, με στόχο να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη, ανακοίνωσε χτες ο Λευκός Οίκος. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ επισήμανε ότι κάτι τέτοιο «είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών που κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Ο Λευκός Οίκος σημείωσε επιπλέον ότι η έκθεση των αμερικανικών τραπεζών στην Ελλάδα είναι μικρή και εκτίμησε ότι η κρίση δεν θα θέσει σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» επισήμανε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου που μετέδωσε το πρακτορείο «Ρόιτερς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ