Τρίτη 30 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνέχεια εντατικών διαβουλεύσεων

Διακυβέρνηση, περιουσιακό και εδαφικό στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί

Από τη χτεσινή συνάντηση στη Λευκωσία, στην περιοχή που ελέγχει ο ΟΗΕ
Από τη χτεσινή συνάντηση στη Λευκωσία, στην περιοχή που ελέγχει ο ΟΗΕ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν πάρα πολύ παραγωγική, παρατηρήθηκε πρόοδος σε σημαντικά θέματα και ο διάλογος θα συνεχίσει» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά την ολοκλήρωση της νέας συνάντησης που είχε χτες με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

Από τη μεριά του, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, στις δηλώσεις του, μίλησε για συνάντηση «σε εποικοδομητική και προσανατολισμένη σε αποτελέσματα ατμόσφαιρα». Ανέφερε ότι οι δύο πλευρές εστιάζουν πλέον σε «άλυτα, κρίσιμα ζητήματα» και συγκεκριμένα τα θέματα της διακυβέρνησης, το περιουσιακό και το εδαφικό. «Οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις οικονομικές προοπτικές που θα έχει μια λύση», υπογράμμισε ο Αϊντε, ενώ πρόσθεσε: «Με τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις να βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο των εργασιών τους, οι κ. Ακιντζί και Αναστασιάδης επανέλαβαν την απόφασή τους να φτάσουν σε μια συνολική διευθέτηση, το συντομότερο δυνατό».

Παρά τις παραπάνω δηλώσεις, κανείς δεν έδωσε διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της «προόδου» που διαπιστώνεται. Ωστόσο, είναι φανερό ότι εντατικοποιούνται οι προσπάθειες να προχωρήσουν τα παζάρια, στο πλαίσιο ευρύτερων σχεδιασμών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ώστε να διευκολυνθεί η δράση μονοπωλιακών ομίλων στην περιοχή.

Αναστασιάδης και Ακιντζί θα έχουν νέα συνάντηση στις 10 Ιούλη, ενώ στις 8 Ιούλη θα πάρουν μέρος σε συζήτηση που οργανώνουν τα εμπορικά επιμελητήρια.

Στις Βρυξέλλες ο Ακιντζί

Στο μεταξύ, χτες, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, ο Μ. Ακιντζί είχε προγραμματιστεί να μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει διάφορες επαφές μέχρι την Πέμπτη. Μεταξύ άλλων, αναμενόταν να συναντήσει τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Μιλώντας σε τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο Ακιντζί σημείωσε πως «η ΕΕ έχει μεγάλες υποχρεώσεις σε αυτή τη διαδικασία», αλλά και πως «οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ θα συνεχιστούν». Επιπλέον, ο Ακιντζί υπογράμμισε πως «το ομοσπονδιακό κράτος που θα ιδρυθεί μετά τη λύση, θα βρίσκεται εντός της ΕΕ. Γι' αυτό οι σχέσεις της ΕΕ με τους Τουρκοκύπριους πρέπει να είναι στενές. Οι Τουρκοκύπριοι θα αποτελούν ένα ίσο πολιτικό μέρος του ομόσπονδου κράτους. Η ΕΕ, χωρίς να περιμένει τη λύση, πρέπει να ιδρύσει από τώρα θερμές σχέσεις με τους Τουρκοκύπριους. Πρέπει να προετοιμάσει τους Τουρκοκύπριους και τους θεσμούς τους στην ΕΕ».

Πάντως, ενδεικτικό των διεργασιών που συνεχίζονται σε διάφορα επίπεδα, είναι οι δηλώσεις του Κύπριου ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, στην «Καθημερινή Κύπρου», ότι η Λευκωσία «συζητά» ήδη με το Λονδίνο για το θέμα των εγγυήσεων και ότι «θα πρέπει να αποφασίσουμε οι δύο πλευρές, για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχτεί γενικότερα το θέμα της ασφάλειας. Οπότε δεν αναμένω ότι στη συνέχεια θα τεθούν προσκόμματα από πλευράς Βρετανίας».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν ότι είναι απίθανη η σύγκληση, το Σεπτέμβρη, πολυμερούς διάσκεψης».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org