Τρίτη 30 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
Εκδόθηκαν η εγκύκλιος και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Η εγκύκλιος όπου περιλαμβάνεται η εκλογική διαδικασία του δημοψηφίσματος της Κυριακής 5 Ιούλη, δημοσιοποιήθηκε χτες από το υπουργείο Εσωτερικών. Σε γενικές γραμμές, στα περισσότερα ζητήματα θα ισχύσουν όσα ίσχυαν και στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Γενάρη, ενώ πλέον μπορούν να ψηφίσουν και όσοι νέοι συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν μέσα στο 2015 το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Χρήσιμες πληροφορίες για την ψηφοφορία

Ειδικότερα, σημειώνεται πως οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, αλλά και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών των εκλογικών τμημάτων είναι οι ίδιοι που στελέχωσαν τα τμήματα στις εθνικές εκλογές του περασμένου Γενάρη.

Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα. Οι εκλογείς ψηφίζουν με την αστυνομική τους ταυτότητα (ακόμα και «κομμένη») ή την προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριο (έστω και ληγμένο) ή το δίπλωμα οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Θα χρησιμοποιηθούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι για στρατιωτικούς, ναυτικούς, άνδρες φρουράς των τμημάτων αλλά και κρατουμένων (εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις).

Οσο για τους ετεροδημότες, θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και σε κοινά εκλογικά τμήματα, μαζί με τους υπόλοιπους εκλογείς, όλοι όσοι έχουν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι τις 30 Απρίλη και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Δίπλα στο όνομα των εν λόγω εκλογέων στους καταλόγους, θα υπάρχει η ένδειξη «Ε».

Ενδειξη «Δ» θα υπάρχει δίπλα στο όνομα όσων είναι διπλοεγγεγραμμένοι. Αυτοί θα υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση πως έλαβαν γνώση ότι είναι διπλοεγγεγραμμένοι και ότι δεν ψήφισαν ή δεν πρόκειται να ψηφίσουν την ημέρα αυτή σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας.

Αν κάποιος ψηφοφόρος δεν περιλαμβάνεται στους εκλογικούς καταλόγους (χωρίς να του έχει στερηθεί το εκλογικό δικαίωμα), μπορεί να ψηφίσει σε οποιοδήποτε τμήμα του δήμου όπου είναι εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια ή μητρώα Αρρένων. Αμέσως μετά θα υπογράφει αντίστοιχη δήλωση με τους διπλοεγγεγραμμένους.

Οπως και να έχει, όλοι μπορούν να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν, μέσω της ιστοσελίδας «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ» (http://www.ypes.gr/services/eea/eeagr/eea.htm) και της σχετικής τηλεφωνικής γραμμής του υπουργείου Εσωτερικών (213.136.1500).

Εκπροσώπους στα εκλογικά τμήματα έχουν το δικαίωμα να ορίσουν οι «επιτροπές υποστήριξης» (του «ναι» και του «όχι») και κάθε πολιτικό κόμμα.

Εκδόθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Παράλληλα, επικαλούμενη «έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης» η κυβέρνηση εξέδωσε προχτές Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με την οποία επισπεύδονται οι χρονικές προθεσμίες που προβλέπει ο εκλογικός νόμος ώστε οι σχετικές προετοιμασίες να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακή, 5 Ιούλη.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ, η οποία ρυθμίζει την οργάνωση της διαδικασίας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, αυτό θα πραγματοποιηθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά που έγιναν οι εθνικές εκλογές της 25ης του Γενάρη, με εξαίρεση τα ειδικά εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών. Οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν στα κοινά εκλογικά τμήματα. Επίσης οι εφορευτικές επιτροπές θα είναι οι ίδιες με αυτές των εθνικών εκλογών, ενώ για το διορισμό τους δεν απαιτείται η επίδοση απόφασης.

Μια ημέρα πριν τη διενέργεια του δημοψηφίσματος απαγορεύεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων.

Υπογραμμίζεται πως ενόψει του δημοψηφίσματος, τα δικαστήρια θα παραμείνουν κλειστά από σήμερα 30 Ιούνη μέχρι την Τρίτη 8 Ιούλη. Το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλεται η διενέργεια πλειστηριασμών, εξώσεων και προσωπικών κρατήσεων. Εξαιρούνται της αναστολής οι δίκες των μεικτών ορκωτών δικαστηρίων για τις οποίες έχει προσδιοριστεί η δικάσιμος και λήγει το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων.

Τέλος, επιστολή για διευκρινιστικές απαντήσεις σχετικά με τη διαδικασία όπως προκύπτουν από την ΠΝΠ, απέστειλε χτες στον υπουργό Εσωτερικών, Ν. Βούτση, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, Γ. Πατούλης. Ο τελευταίος ζητά άμεσα τις απαντήσεις του υπουργού καθώς - όπως θεωρεί - τα ερωτήματα για το «αν και κατά πόσο μπορούμε ως Δήμοι να ανταποκριθούμε, ειδικά μετά το "κλείσιμο" των τραπεζών και την απροθυμία των προμηθευτών να μας εφοδιάσουν για οτιδήποτε χωρίς ρευστό, βασανίζουν όλους τους Δημάρχους που με αγωνία επικοινωνούν μαζί μας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org