Τρίτη 30 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ «ΑΡΓΙΑ»
Ρευστό με το «σταγονόμετρο»

Eurokinissi

Κλειστές από χτες οι τράπεζες όλης της χώρας που πλέον, σύμφωνα με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της συγκυβέρνησης, χορηγούν με το σταγονόμετρο ρευστό στους καταθέτες, μέχρι τα 60 ευρώ ημερησίως,(σύμφωνα με χτεσινές πληροφορίες, το ποσό σκέφτονται να γίνει 20 ευρώ, αν και για την ώρα διαψεύδονταν), στο πλαίσιο του συστήματος Κεφαλαιακών Ελέγχων που επιβλήθηκε.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι τις 6 Ιούλη, χρονικό διάστημα που με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μπορεί να μειωθεί ή και να παραταθεί, ενώ ανοιχτά θα είναι περιορισμένος αριθμός υποκαταστημάτων μόνο για την καταβολή των συντάξεων. Πάντως, ενδεικτικό ίσως ότι πελαγοδρομεί το οικονομικό επιτελείο είναι το γεγονός ότι ενώ η ΠΝΠ εξαιρεί την καταβολή των συντάξεων από τους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές, σε non paper που διένειμε η κυβέρνηση αναφέρεται ρητά ότι το όριο των 60 ευρώ ημερησίως ισχύει και για τις συντάξεις...

Κατά τ' άλλα, προβλέπεται πως δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στις συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, όπως επίσης και στο web-banking (συναλλαγές μέσω ίντερνετ) ενώ, προς το παρόν, δεν υπάρχουν περιορισμοί σε κάρτες που έχουν εκδοθεί σε τράπεζες του εξωτερικού. Ακόμη, από τους περιορισμούς εξαιρούνται συναλλαγές με την Τράπεζα της Ελλάδας, διασυνοριακές εντολές πληρωμών για πίστωση εγχώριων τραπεζικών λογαριασμών και οι διατραπεζικές συναλλαγές.

Τέλος, ιδρύεται Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με αρμοδιότητα την έγκριση συναλλαγών με το εξωτερικό οι οποίες «κρίνονται αναγκαίες», όπως ιατρικά έξοδα και εισαγωγή φαρμακευτικών ειδών.

«Διευκολύνσεις» σε μεταφορές, τηλεπικοινωνίες...

Χτες, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, ανακοίνωσε πως μέχρι τις 6 Ιούλη η μετακίνηση με τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες θα γίνεται δωρεάν ενώ σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ, θα δοθεί δωρεάν πρόσβαση στις αστικές δημόσιες συγκοινωνίες και μετά την παραπάνω ημερομηνία, ενώ για την ίδια κατηγορία με νομοθετική ρύθμιση διαγράφονται τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί έως σήμερα, ακόμη κι αν έχει ξεκινήσει η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξής τους. Είπε ακόμη ότι εξετάζεται τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων από άλλες δράσεις, προκειμένου το μέτρο να επεκταθεί και σε αστικές συγκοινωνίες περιφερειακών πόλεων που είναι ιδιωτικές και, επιπλέον, ανακοινώθηκε η κατάργηση των ελέγχων στις αστικές συγκοινωνίες όπως διεξάγονταν μέχρι σήμερα, δηλαδή από άτομα που δεν ανήκαν στο δυναμικό των οργανισμών αστικών συγκοινωνιών και λάμβαναν ως αμοιβή ποσοστό του προστίμου.

Ανακοινώθηκε ακόμη πως με προφορική εντολή του υπουργού στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ δεν θα διακόπτεται καμία σύνδεση λόγω ληξιπρόθεσμης οφειλής όσο οι τράπεζες είναι σε αργία, ενώ ανάλογη ρύθμιση υπάρχει και με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για να μην υπάρξουν διακοπές συνδέσεων, λόγω ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, τηλεφωνίας και internet. Τέλος, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στο δημοψήφισμα όσων ψηφίζουν στην επαρχία ζητήθηκε από τους παραχωρησιούχους να μην υπάρχουν διόδια το Σάββατο και την Κυριακή, και για το λόγο αυτό ορίστηκε συνάντηση τις προσεχείς μέρες.Ολ'αυτά είναι «παρηγοριά στον άρρωστο»... Το ΚΚΕ προτείνει να αντιδράσουμε και να διεκδικήσουμε συγκεκριμένα μέτρα που μπορεί να ανακουφίσουν το λαό,(βλέπε στην ίδια σελίδα 1ο θέμα).

Καθησυχάζουν αλλά...

Σε ένα ακόμη non paper της κυβέρνησης σε σχέση με τα πετρελαιοειδή αναφέρεται πως έπειτα από καταγγελίες «που έφτασαν στην κυβέρνηση» για μη αποδεκτές συναλλαγές αγοραπωλησίας μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από πρατηριούχους πετρελαιοειδών, οι MOTOR OIL, ΕΛΠΕ και AEGEAN OIL διαβεβαίωσαν την κυβέρνηση ότι «οι συναλλαγές μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών συνεχίζονται ομαλά μεταξύ διυλιστηρίων, πρατηριούχων και καταναλωτών»...

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα φάρμακα αναφέρεται πως έπειτα από επικοινωνία του υπουργού Υγείας, Π. Κουρουμπλή, με τους «θεσμικούς φορείς του φαρμάκου υπήρξε κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει η παραμικρή έλλειψη φαρμάκων και ότι η αγορά κινείται σε κανονικά πλαίσια. Υπάρχει επάρκεια φαρμάκων», διαβεβαιώνει η συγκυβέρνηση... Μένει στην πορεία να δούμε αν είναι έτσι...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org