Δευτέρα 6 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ζητά «ενότητα» στα προτάγματα του κεφαλαίου

«Ομοψυχία» και «κοινωνική συνοχή» στα αντιλαϊκά παζάρια ζήτησε ο πρωθυπουργός

Eurokinissi

Τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών σήμερα Δευτέρα, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλ. Τσίπρας χτες βράδυ, όπως γνωστοποίησε στις δηλώσεις του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο πρωθυπουργός, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα αυτό μίλησε για εντολή όχι για ρήξη, αλλά για ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης της κυβέρνησης εντός των λυκοσυμμαχιών του κεφαλαίου, ώστε να πετύχει συμφωνία, προαναγγέλλοντας έτσι τα νέα μνημόνια που θα επιδιώξει να συνάψει και ξεκαθαρίζοντας ότι μόνη «κόκκινη γραμμή» θα αποτελέσει η ρύθμιση του κρατικού χρέους και η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την καπιταλιστική οικονομία της χώρας.

«Αποδείξαμε ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες η δημοκρατία δεν εκβιάζεται και αποτελεί επιλογή διεξόδου, ότι όταν ένας λαός έχει πίστη μπορεί να ξεπεράσει τις μεγαλύτερες δυσκολίες», ανέφερε μεταξύ άλλων, κοροϊδεύοντας το λαό ότι με το δημοψήφισμα δρομολόγησε λύσεις στα τεράστια προβλήματά του, όταν στην πραγματικότητα αυτό λειτούργησε ως εργαλείο απόσπασης συναίνεσης του λαού σε νέες αντιλαϊκές συμφωνίες που παζαρεύει η συγκυβέρνηση.

«Ανεξάρτητα τι επιλέξατε, από τώρα και στο εξής είμαστε όλοι ένα και χρέος μας είναι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ξεπεράσουμε κρίση και να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλά, διαφυλάττοντας την εθνική ενότητα, αποκαθιστώντας την κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα», υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας, κάνοντας καθαρό ότι για το κόμμα και την κυβέρνησή του εξακολουθεί να ιεραρχείται ψηλά η χειραγώγηση του λαού και η στοίχισή του κάτω από τις σημαίες του κεφαλαίου.

Μάλιστα, φρόντισε να διαμηνύσει και στην ΕΕ ότι ο λαός με την ψήφο του ψήφισε τάχα υπέρ της, ότι είναι έτοιμος να προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με ένα σχέδιο αξιόπιστων «μεταρρυθμίσεων» και αναπτυξιακών επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό επικαλέστηκε και την έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος, λέγοντας ότι δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις, προσπερνώντας όμως τις υπόλοιπες εισηγήσεις του ΔΝΤ για σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

«Ο τόπος χρειάζεται ενότητα και συνοχή, ομοψυχία και συνεννόηση για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», κατέληξε, αναγορεύοντας σε «εθνική» την προσπάθεια για αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα.

Καλλιέργεια αυταπατών έως την ύστατη στιγμή

Για «λύτρωση» και «διέξοδο» έκανε λόγο, εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε χτες, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα εξαρτηθεί η ανακούφιση του λαού, όταν στην πραγματικότητα η συγκυβέρνηση παζαρεύει νέα μνημόνια, πλάι στα παλιά που διατηρεί στο ακέραιο.

«Ο ελληνικός λαός στέλνει σήμερα ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Ενα μήνυμα αξιοπρέπειας, αποφασιστικότητας. Το μήνυμα ότι έχει στα χέρια του την επιλογή. Πολλοί μπορεί να αγνοήσουν τη βούληση μιας κυβέρνησης. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τη βούληση ενός λαού να ζήσει, να ζήσει με αποφασιστικότητα, να πάρει τη ζωή στα χέρια του», ισχυρίστηκε ο Αλ. Τσίπρας.

Επενδύοντας στην κοροϊδία έως την τελευταία στιγμή, τόσο για το τι διακυβεύεται σ' αυτό το δημοψήφισμα, όσο και για τη φύση της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, πρόσθεσε ότι «από αύριο θα έχουμε ανοίξει ένα δρόμο για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Εναν δρόμο επιστροφής στις ιδρυτικές αξίες της Δημοκρατίας και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, στέλνοντας ένα μήνυμα ισχυρής αποφασιστικότητας, όχι μόνο να μείνουμε, αλλά και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στην Ευρώπη. Να προκόψουμε, να δουλέψουμε ως ίσοι απέναντι σε ίσους»!

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας στο τελευταίο του διάγγελμα την περασμένη Παρασκευή εκστόμισε ένα ηχηρό «ΝΑΙ» σε ένα νέο μνημόνιο αντιλαϊκών μέτρων, αρκεί να περιλαμβάνει αναφορά σε ελάφρυνση του χρέους. Το διάγγελμα που έγινε, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για το ελληνικό κρατικό χρέος, αξιοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό για να ισχυριστεί ότι το ΔΝΤ «δικαιώνει την επιλογή της κυβέρνησης να μην αποδεχθεί μια πρόταση που παρακάμπτει το χρέος». Η επιλεκτική επίκληση της έκθεσης, βέβαια, προσπέρασε τις υποδείξεις του ΔΝΤ για σκληρά αντιλαϊκά μέτρα... Ο Αλ. Τσίπρας παραδέχτηκε επί της ουσίας ότι το σημείο τριβής με τους θεσμούς δεν είναι τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά το ζήτημα της διαχείρισης του χρέους και η εξασφάλιση χρηματοδότησης, που είναι ζωτικής σημασίας για την αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα.

Σε σχόλιό του για το εν λόγω διάγγελμα του πρωθυπουργού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Η κοροϊδία ξεπερνάει κάθε όριο. Ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί της κυβέρνησης, συμβαδίζοντας με το ΔΝΤ, αναγορεύουν σε υπέρτατο στόχο για το λαό τη ρύθμιση του χρέους, που θα δικαιολογούσε μάλιστα, αν γινόταν και τα αντιλαϊκά μέτρα. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ζητάει νέο δάνειο 30 δισ. που θα συνοδεύεται με νέο μνημόνιο. Θέλουν ο λαός, που δεν ωφελήθηκε απ' τη διόγκωση του χρέους, να αποδεχτεί τα αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα μιας νέας διαχείρισης του χρέους, που όποτε έγινε στο παρελθόν συνοδεύτηκε με τσάκισμα εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ