Δευτέρα 6 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ
Κεφαλαιακοί έλεγχοι μέχρι νεωτέρας

Αίτημα για αύξηση του ορίου χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες, μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA), κατέθεσε, στο τέλος της περασμένης βδομάδας, η Τράπεζα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενόψει της προγραμματιζόμενης για σήμερα συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της. Μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν υπήρχαν πληροφορίες γύρω από τις αποφάσεις που αφορούν στη χρηματοδότηση, ούτε και για το ενδεχόμενο «κουρέματος» των εγγυήσεων επί των οποίων χορηγούνται τα δανεικά κεφάλαια της ΕΚΤ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η αξιολόγηση των δεδομένων θα γίνει σε επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, πιθανόν μεθαύριο, Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, και με τα όποια αποθέματα ρευστότητας να στερεύουν, θεωρείται βέβαιο ότι η συγκυβέρνηση θα προχωρήσει σήμερα στην έκδοση και νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με την οποία θα δίνεται παράταση στους κεφαλαιακούς ελέγχους, καθώς η αρχική ΠΝΠ ισχύει μέχρι και σήμερα, Δευτέρα.

Σε εξέλιξη βρισκόταν χτες βράδυ σύσκεψη τραπεζικών στελεχών υπό την προεδρία της επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Λούκας Κατσέλη. Παράλληλα, δίνουν και παίρνουν τα σενάρια γύρω από τους τρόπους διάσωσης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, με αιχμή το «κούρεμα» ακόμη και των μικροκαταθέσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής «Financial Times», εξετάζεται και το οριζόντιο «κούρεμα» σε ποσοστό 30% για όλες τις καταθέσεις πάνω από 8.000 ευρώ. Τα σενάρια αυτά, όπως είναι επόμενο, διαψεύδονται από τους Ελληνες τραπεζίτες, όσο και από τις εποπτικές αρχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η ρευστότητα από τα ΑΤΜ είναι «εξασφαλισμένη» μέχρι (αύριο) Δευτέρα», δήλωσε η Λ. Κατσέλη μετά από σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «προβοκάτσια» από τους «Financial Times» και για «υπονόμευση» του δημοψηφίσματος. Την ίδια ώρα, τα «κοράκια» των χρηματαγορών αρχίζουν να ακονίζουν μαχαίρια... Χαρακτηριστικά, την περασμένη βδομάδα, οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης εστίαζαν τις αναφορές τους ακόμη και στο ενδεχόμενο εκκαθάρισης των τραπεζών.

«Αγνοια» για σχέδιο «κουρέματος» σε καταθέτες ελληνικών τραπεζών δηλώνει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (European Banking Authority-ΕΒΑ), A. Ενρία.

Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ προσανατολίζει τους σχεδιασμούς στην αξιοποίηση περισσότερων μέτρων και χρηματοπιστωτικών εργαλείων. Σύμφωνα με το μέλος του Εκτελεστικού της Συμβουλίου Μπ. Κερέ, «στις παρούσες συνθήκες, σε συνθήκες πολύ μεγάλης ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αβεβαιότητας (...) θα βρούμε τα απαραίτητα εργαλεία, θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να κάνουμε περισσότερα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ