Δευτέρα 6 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Τύμπανα πολέμου για την «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου

Η σύγκληση της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης σηματοδοτεί την ένταση των αντιλαϊκών παζαριών

Από την προηγούμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 22 Ιούνη
Από την προηγούμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 22 Ιούνη
Με το πιστόλι στον κρόταφο του λαού και στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών συνεχίζονται τα παζάρια γύρω από τη διευθέτηση των υποθέσεων του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Στο προσκήνιο εμφανίζονται πλέον τα ζητήματα που αφορούν τη διασύνδεση της ελληνικής οικονομίας με τη λυκοσυμμαχία της Ευρωζώνης, η διαχείριση του κρατικού χρέους και η χρηματοδότηση των τραπεζικών ομίλων.

Το αντιλαϊκό σκηνικό «φωτίζεται» και από την έκθεση που καθόλου τυχαία δημοσιοποίησε λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα το ΔΝΤ, σχετικά με το ελληνικό κρατικό χρέος, που κρίνεται «μη βιώσιμο». Ηδη, η συγκυβέρνηση έσπευσε να την αξιοποιήσει κατάλληλα, στην πραγματικότητα ως το σαθρό άλλοθι στην ομοβροντία των αντιλαϊκών μέτρων που πρόκειται να ακολουθήσουν, είτε υπάρξει είτε ακόμη δεν υπάρξει συμφωνία με τους «θεσμούς» της τρόικας. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, «θα δούμε θετικά το ότι το ΔΝΤ πριν δυο μέρες εξέδωσε, προς τιμήν του, έκθεση που επιβεβαιώνει ότι το χρέος μας χρειάζεται αναδιάρθρωση»...

Εντείνονται τα αντιλαϊκά παζάρια στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ

Σε αυτό το φόντο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, θα συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ, με θέμα «την κοινή αποτίμηση της κατάστασης μετά το ελληνικό δημοψήφισμα και τη συνέχιση της στενής γαλλο-γερμανικής συνεργασίας για το θέμα», σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα για αύριο Τρίτη (μετά από σχετικό αίτημα των Μέρκελ - Ολάντ). Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα συνεδριάσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group), ενόψει του Γιούρογκρουπ, που αναμένεται να συνεδριάσει αυτή τη βδομάδα.

Η Κομισιόν, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «λαμβάνει υπόψη και σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα», καθώς και ότι ο πρόεδρός της, Ζ. Κ. Γιούνκερ, θα έχει σήμερα διαβουλεύσεις με όλους τους ηγέτες των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, καθώς και τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι.

Την ίδια ώρα, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα άφησε ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ. Οπως δήλωσε χτες, «μετά την άρνηση των κανόνων του παιχνιδιού της Ευρωζώνης, όπως εκφράζεται από το "όχι", δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς διαπραγματεύσεις για προγράμματα βοήθειας ύψους δισεκατομμυρίων».

«Κλειδώνει» η παραπέρα χρεοκοπία του λαού

Στο μεταξύ, σε προειδοποίηση για το ενδεχόμενο άμεσης και βίαιης «χρεοκοπίας» του ελληνικού κράτους προχώρησε την περασμένη Παρασκευή ο EFSF, ο μηχανισμός που είχαν στήσει η ΕΕ και η Ευρωζώνη για τη χορήγηση των δανείων από το δεύτερο μνημόνιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, με έγγραφο που κοινοποίησε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, «υπενθυμίζει» το δικαίωμα του ταμείου να κάνει άμεσα απαιτητό το σύνολο των δανείων που έχει χορηγήσει, τα οποία διαμορφώνονται σήμερα σε περίπου 130 δισ. ευρώ. Η προειδοποίηση της Ευρωζώνης συνδέεται με τη δόση (1,6 δισ. ευρώ) που έγινε ληξιπρόθεσμη προς την πλευρά του ΔΝΤ. Να σημειωθεί ότι η τυχόν ανακήρυξη του ελληνικού κράτους σε καθεστώς επίσημης πτώχευσης σηματοδοτεί την αυτόματη ραγδαία υποβάθμιση, μέχρι και την ακύρωση των εγγυήσεων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα από τους μηχανισμούς της ΕΚΤ.

Στην ανακοίνωση του EFSF προστίθεται ότι ο μηχανισμός θα καθορίσει τα επόμενα βήματά του σε στενή συνεργασία με την Κομισιόν, το ΔΝΤ και τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης. «Η κατάσταση θα παρακολουθείται συνεχώς και ο EFSF θα εξετάζει τη θέση του τακτικά», προσθέτει η διοίκηση του μηχανισμού. Να σημειωθεί ότι ανάλογο «δικαίωμα» έχει και το ΔΝΤ, όπως προβλέπεται σε ειδική ρήτρα της τρέχουσας δανειακής σύμβασης με το ελληνικό κράτος. Και βέβαια η ίδια ρήτρα θα προβλέπεται και στη δανειακή σύμβαση για το τρίτο μνημόνιο, επίσημο αίτημα για το οποίο κατέθεσε την περασμένη βδομάδα ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στον νέο μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, σε δηλώσεις του στη γερμανική «Bild» σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Είτε με το ευρώ είτε προσωρινά χωρίς αυτό, μόνον οι Ελληνες μπορούν να απαντήσουν σ' αυτό το ερώτημα». Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι κίνδυνοι διάχυσης της κρίσης είναι περιορισμένοι σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ακόμη κι αν φθάναμε στο σημείο να καταρρεύσουν μερικές μεμονωμένες τράπεζες, ο κίνδυνος της διάχυσης είναι σχετικά μικρός».

Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Ε. Μακρόν, δήλωσε χτες ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης οφείλουν «να επαναλάβουν τις πολιτικές συνομιλίες». Παράλληλα τόνισε: «Εστω κι αν κερδίσει το ελληνικό "όχι", η ευθύνη μας θα είναι να μην κάνουμε τη συνθήκη των Βερσαλλιών της Ευρωζώνης» (αφορά τη συνθήκη που υπογράφτηκε με τη Γερμανία μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο).

«Είτε οι Ελληνες ψηφίσουν "ναι" είτε "όχι", θα συνεχίσω να λέω ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, όπως αναφέρουν πηγές του περιβάλλοντός του στην «Journal du Dimanche».

Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, είναι προφανές ότι την επομένη του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες, δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μ. Ρέντσι. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «βεβαίως είναι αδύνατο να σώσουμε την Ελλάδα χωρίς την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης: Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής, η νέα αγορά εργασίας εξαρτώνται από αυτούς»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ