Δευτέρα 6 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σενάρια για την «επόμενη μέρα»

Δρομολόγηση εξελίξεων στο κυβερνητικό σχήμα διαβλέπουν οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, παρά το αποτέλεσμα του χτεσινού δημοψηφίσματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαφωνία κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων για την επιλογή του δημοψηφίσματος ενδέχεται να εκφραστεί εμπράκτως στο βαθμό που υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στα παζάρια με τους ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, τις επόμενες μέρες. Ηδη, οι φήμες περί υποβολής παραίτησης του γραμματέα του κυβερνητικού συμβουλίου Σπ. Σαγιά δεν έχουν διαψευστεί. Ταυτόχρονα, πολλοί είναι αυτοί που αναμένουν μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση απ' το κόμμα, με την επίκληση της λαϊκής εντολής.

Παράλληλα, φουντώνει η φημολογία περί έντονης δυσαρέσκειας του Προέδρου της Δημοκρατίας για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ταυτόχρονα, οι ίδιες πληροφορίες ισχυρίζονται ότι η συνοχή του κυβερνητικού σχήματος και η διατήρησή του ως έχει θα εξαρτηθεί κι απ' τη στάση των «εταίρων», που έχουν ήδη διαμηνύσει την επιθυμία τους για απομάκρυνση συγκεκριμένων κυβερνητικών στελεχών ή ακόμα και ριζικό ανασχηματισμό και αναπροσανατολισμό των κυβερνητικών συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποκατασταθεί η «εμπιστοσύνη» τους στην κυβέρνηση. Για τον ίδιο λόγο συζητιέται επίμονα η σύσταση εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τη συμμετοχή όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων.

Η καθυστέρηση της έναρξης της διαπραγμάτευσης και της επίτευξης συμφωνίας με τις τράπεζες κλειστές εκτιμάται από πολλούς ότι είναι παράγοντες που θα επιδράσουν καταλυτικά ως προς το χρόνο ζωής της παρούσας σύνθεσης της κυβέρνησης και γενικότερα σε εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σκηνικό.

Στο πλαίσιο των παραπάνω σεναρίων ενεπλάκη το όνομα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, σαν δυνάμει αντικαταστάτη του Αλ. Τσίπρα, καθώς είναι απ' τα στελέχη της κυβέρνησης που διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με την ΕΕ. Ο ίδιος με αφορμή αυτά τα σενάρια δήλωσε: «Η χώρα διαθέτει πρωθυπουργό και από αύριο το βράδυ (σ.σ. χτες) με ακόμα ισχυρότερη λαϊκή στήριξη και εντολή. Αυτή ακριβώς την εντολή θα υπηρετήσω και εγώ από την πλευρά μου».

Στο φόντο αυτό, τα επόμενα βήματα εξετάζουν ήδη κυβερνητικά και κομματικά επιτελεία σε συσκέψεις τους. Σε μία απ' αυτές, χτες το απόγευμα χάραξαν καταρχήν τον άξονα των δημόσιων παρεμβάσεών τους, στις οποίες αναμένεται να δοθεί έμφαση στην ανάγκη της «εθνικής ενότητας». Συζητήθηκαν ακόμα όλα τα ενδεχόμενα για την πρώτη κίνηση, προκειμένου να αρχίσει εκ νέου η διαπραγμάτευση, καθώς για σήμερα αναμένονταν οι συνεδριάσεις του Euro Working group και της ΕΚΤ για το ζήτημα της Ελλάδας, ενώ αργότερα χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος Πρόεδρος συμφώνησαν πως πρέπει να συγκληθεί αύριο Τρίτη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ