Τρίτη 6 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επίκειται συνάντηση Χριστόφια με Ντάουνερ

Eπειτα απ' το σάλο για τις παρεμβάσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ στα εσωτερικά της Κύπρου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με το σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, έπειτα απ' το σάλο που έχουν προκαλέσει στη Λευκωσία οι αποκαλύψεις σχετικά με τις απόπειρες παρέμβασης του Αυστραλού αξιωματούχου στην εσωτερική πολιτική της Κύπρου.

Ολα ανεξαιρέτως τα κόμματα επέκριναν τον Ντάουνερ και το επιτελείο του, ύστερα από την αποκάλυψη εγγράφων,τα οποία κατατάσσουν τα στελέχη όλων των κομμάτων, εκδοτικούς και θρησκευτικούς παράγοντες σε «φιλελεύθερους» και «αδιάλλακτους», ανάλογα με το πώς οι συντάκτες των εγγράφων εικάζουν ότι θα τοποθετηθούν σε περίπτωση ενός νέου δημοψηφίσματος για μια λύση στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μάριος Καρογιάν, έθεσε ευθέως θέμα απομάκρυνσης του Α. Ντάουνερ απ' το αξίωμά του, αλλά άφησε το θέμα στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου Χριστόφια.

Νωρίτερα, κι άλλοι ηγέτες ή εκπρόσωποι των κομμάτων επανέλαβαν ότι εναπόκειται στον Κύπριο ηγέτη, Δ. Χριστόφια, να χειρισθεί και να πάρει αποφάσεις για τις παρεμβάσεις Ντάουνερ.

Ειδικότερα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι ο Ντάουνερ και η ομάδα του ενεργούν με τρόπο που υποσκάπτει τη δυνατότητά τους να ενεργήσουν με αξιοπιστία και αντικειμενικότητα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αφεθεί να χειρισθεί το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς να παραβλέπει το διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, διαπίστωσε ότι ο Ντάουνερ ενήργησε εκτός των πλαισίων των όρων εντολής του.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Στεφάνου, όταν τέθηκε προχτές το θέμα παραστάσεων προς τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, απέρριψε την εισήγηση, λέγοντας ότι η συνέχιση αυτής της δημόσιας συζήτησης δεν είναι καθόλου δημιουργική. Και κατέληξε: «Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στο μέσο της διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ότι επιδιώκουμε την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ