Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
«Η 17 Μάη ξεπέρασε την 26 Απρίλη»

Πιο ισχυρά, πιο δυναμικά, πιο μαζικά η εργατική τάξη και τα φτωχομεσαία λαϊκά στρώματα πρόβαλαν τις σύγχρονες διεκδικήσεις τους, απάντησαν στην κυβέρνηση και τους συμμάχους της και συνεχίζουν κλιμακώνοντας

Το τρίτο κατά σειρά σκληρό χτύπημα δέχτηκε - απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα - η πολιτική που σήμερα επιδιώκει τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, η πολιτική που μέσα από την παρατεταμένη λιτότητα έχει ήδη δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας, η πολιτική που, υπηρετώντας τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, νομοθέτησε την κατάργηση του 8ωρου και τη μετατροπή όλο και περισσότερων εργαζομένων σε «απασχολήσιμους». Η τρίτη κατά σειρά πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία κι έδωσε ελπιδοφόρα μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Τα παλλαϊκά χαρακτηριστικά που πήραν οι διαδηλώσεις σ' όλη τη χώρα είναι ένα νέο ποιοτικό στοιχείο. Το γεγονός ότι δόθηκε μαζική, δυναμική απάντηση στις επιδιώξεις κυβέρνησης και βιομηχάνων για αποκλιμάκωση του αγώνα, είναι άλλο ένα στοιχείο. Η απεργία σημείωσε υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής κι απ' αυτήν της 26ης Απρίλη. Οι διαδηλώσεις ήταν ακόμα πιο δυναμικές. Οσοι περίμεναν στη γωνιά για να κηρύξουν «το τέλος της αντιπαράθεσης» διαψεύστηκαν οικτρά.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) με ανακοίνωσή του υπό το χαρακτηριστικό τίτλο «Η 17 Μάη ξεπέρασε την 26 Απρίλη!» σημειώνει: «Η συμμετοχή των εργαζομένων στην Πανεργατική Απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις ξεπέρασε τη συγκλονιστική απεργία της 26ης Απρίλη. Οταν η αστυνομία ανακοινώνει ότι η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας "ήταν κατά τι" μεγαλύτερη από τις 26 Απρίλη, όλοι αντιλαμβανόμαστε ποια είναι η πραγματικότητα.

Η μεγαλειώδης κινητοποίηση έχει ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά, αφού έγινε μέσα σε συνθήκες όπου η κυβέρνηση και οι βιομήχανοι, αξιοποιώντας τις δηλώσεις στελεχών του προεδρείου της ΓΣΕΕ διαμόρφωσαν ένα κλίμα "Κοινωνικού Διαλόγου" και αποκλιμάκωσης του αγώνα. Σ' όλους αυτούς και στις μεθοδεύσεις τους έδωσαν απάντηση σήμερα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Στα νέα ποιοτικά στοιχεία πρέπει να συνυπολογιστεί η κοινή δράση με τη φτωχή αγροτιά και τους μικρομεσαίους.

Η κυβέρνηση και το κεφάλαιο πήραν και σήμερα ένα αγωνιστικό ισχυρό μάθημα από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Τα νέα αυτά χαρακτηριστικά προβάλλουν και απαιτούν:

  • Τώρα βήματα μπροστά, για διεκδίκηση λύσεων σ' όφελος των εργαζομένων. Τώρα απαιτούμε ικανοποίηση σύγχρονων αναγκών.
  • Κανένα παζάρι με ψευτοδιαλόγους.
  • Κλιμάκωση και αντεπίθεση με νέες κινητοποιήσεις και πολύμορφες δραστηριότητες.

Το ΠΑΜΕ στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί ώστε κανείς να μην μπορέσει να καναλιζάρει και να ξεστρατίσει την εργατική και λαϊκή αφύπνιση, που και σήμερα επιβεβαιώθηκε. Η εμπιστοσύνη που δείχνει καθημερινά η Εργατική Τάξη στο ΠΑΜΕ αποτελεί δύναμη και εγγύηση για να μη χαθεί αυτός ο αγώνας.

Η γενικευμένη αστυνομοκρατία που μεθοδευμένα οργάνωσε η κυβέρνηση στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις δε θα κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού μας.

Η ασφυκτική και προκλητική περικύκλωση της πορείας στην Αθήνα από δυνάμεις των ΜΑΤ και ο τραυματισμός νεαρού διαδηλωτή δεν είναι έξω από τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αποπροσανατολισμό του αγώνα. Οι προσπάθειες αυτές θα πέσουν στο κενό και θα τις αχρηστέψει η λαϊκή οργή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργούμε και διαδηλώνουμε, τιμάμε αγωνιστικά τη μέρα της εργατικής τάξης(2024-04-25 00:00:00.0)
Για τα περί απεργίας στις εξετάσεις(2010-04-27 00:00:00.0)
Πλημμύρισαν οι δρόμοι απόφασης για αγώνα(2001-05-20 00:00:00.0)
Στον Πειραιά(2001-04-24 00:00:00.0)
Πανελλαδική απεργία στις 26 Απρίλη(2001-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ