Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Εκοψαν τις «γέφυρες» του διαλόγου της απάτης

Η απόφαση των συγκεντρωμένων ήταν σαφής και προς κάθε κατεύθυνση, ενάντια στον διάλογο - απάτη

Μέγα πλήθος και μέγα πάθος και στην κεντρική συγκέντρωση στο Πεδίο του Αρεως. Για μια ακόμη φορά η εργαζόμενη Αθήνα «σφράγισε», με τη μεγαλειώδη απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση τη γραμμή της αντίστασης, επικύρωσε καθολικά το δρόμο του αγώνα. Σε μια πλατεία, όπου εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματοβιοτέχνες, νέοι και συνταξιούχοι διεκδικούσαν τα δικά τους αιτήματα, απαιτούσαν κλιμάκωση του αγώνα, ανέβηκαν στο βήμα οι ομιλητές.

«Οσοι επιχειρούν να ρίξουν γέφυρες με την κυβέρνηση, να στήσουν διαλόγους εθνικούς ή κοινωνικούς πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι δε θα τους το συγχωρήσουν», προειδοποίησε ο Αλέξης Τσώλης μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι «το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, όλοι οι εργαζόμενοι, με αιχμή του δόρατος το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο θα συνεχίσουν αταλάντευτα τον αγώνα».

«Η κυβέρνηση και οι "επικοινωνιολόγοι" της -υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο συνδικαλιστής- βομβαρδίζουν τους εργαζόμενους, με το λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο". Θέλουν να βάλουν τα συνδικάτα στην "προκρούστεια κλίνη", για να εμφανίσουν ότι οι περικοπές και η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης έγινε με συναίνεση. Ο "διάλογός" τους είναι πρόσχημα. Είναι απάτη. Ο δικός μας διάλογος είναι αυτός που έγινε στις 26 Απρίλη, την πρώτη του Μάη, αυτός που γίνεται σήμερα. Είναι ο συνεχής αταλάντευτος και ενιαίος αγώνας των εργαζομένων.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσώλης, ανέδειξε το πλαίσιο μιας πραγματικής ενότητας που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, για να αντιπαλέψουν αυτή την επίθεση. «Ενότητα για μας είναι η συμπόρευση στους αγώνες των εργαζομένων, των μικρομεσαίων που αφανίζονται, της νεολαίας που ασφυκτιά στην ανεργία, της φτωχής αγροτιάς που ξεριζώνεται από τον τόπο της για να γίνει "απασχολήσιμη" στα μεγάλα αστικά κέντρα. Λέμε όχι στην "ενότητα" της υποταγής, της ενσωμάτωσης, του καθωσπρεπισμού και των διαλόγων.

Τώρα -κατέληξε- είναι η ώρα της αντεπίθεσης και του αγώνα και διεκδικούμε: Δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση. Ασφάλιση για όλους, εργαζόμενους μετανάστες, άνεργους. Αύξηση στις συντάξεις, καμιά μείωση των συντάξεων. Μείωση των ορίων ηλικίας και υπεράσπιση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών».

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε πρώτος ο Γ. Μότσος, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος είπε ότι οι μικρομεσαίοι κατέβασαν τα ρολά, γιατί δε διαπραγματεύονται τον κοινωνικό της χαρακτήρα.

«Καθαρές λύσεις» ζήτησε ο γγ της ΓΣΕΕ Γ. Μανώλης, ο οποίος επανέλαβε, ως προϋπόθεση του διαλόγου που επιθυμεί η πλειοψηφία, τη «δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού για τριμερή χρηματοδότηση για όλους».

Ως «διαπραγματευτική δύναμη» είδε τη μαζική παρουσία στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος, και έδειχνε να μην ακούει το σύνθημα που τράνταζε την πλατεία «ο διάλογός σας είναι μια απάτη».

Στη συγκέντρωση μίλησαν, επίσης, ο Δ. Κουσελάς πρόεδρος της ΟΤΟΕ, ο Η. Βρεττάκος μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, ενώ παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες πολιτικών κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ