Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πλημμύρισαν οι πλατείες διαδηλωτές

Σ' όλη τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο

Ηταν όλοι εκεί. Δεν έλειπε κανείς. Τα μαγαζιά έκλεισαν, τα πλοία έδεσαν, τα πάντα νέκρωσαν. Εργάτες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, συνταξιούχοι, νέοι, φοιτητές, άνεργοι από την Ηπειρο, την Αιτωλοακαρνανία, τα Ιόνια Νησιά και την Πελοπόννησο βρέθηκαν προχθές στους δρόμους του αγώνα και από κοινού διεκδίκησαν σύγχρονα δικαιώματα, που θα ικανοποιούν τις ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Απέρριψαν την απάτη του «κοινωνικού διαλόγου» και απαίτησαν κλιμάκωση του αγώνα τώρα. Ηταν τέτοιος ο όγκος, ο παλμός και η μαχητικότητα των διαδηλωτών στην προχθεσινή απεργία, ώστε το μήνυμα που έδωσαν στις συνδικαλιστικές ηγεσίες ήταν ξεκάθαρο: Κλιμάκωση του αγώνα, τώρα!

Πάτρα: Παλλαϊκός «σεισμός» έγινε στην Πάτρα σε μια μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, με τη συμμετοχή εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών, εμποροϋπαλλήλων, συνταξιούχων, ανέργων, μαθητών, φοιτητών, όλου του λαού. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από το πρωί στην προσυγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών στην πλατεία Γεωργίου και φωνάζοντας συνθήματα «Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Κλιμάκωση και αγώνας πανεργατικός θα 'ναι η απάντηση από εδώ και μπρος», κατευθύνθηκαν προς την πλατεία της Εθνικής Αντίστασης, όπου ήταν και η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση. Να σημειώσουμε πως υπήρξε καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και τα μαγαζιά όλης της πόλης ήταν κλειστά.

Μεταξύ των ομιλητών, η Ζωή Παπαγιαννοπούλου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, τόνισε ότι είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν δικαιώματα τέτοια, που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους και πως αυτό θα γίνει μόνο με την κλιμάκωση του αγώνα. Υπογράμμισε, επίσης, την απάτη του κοινωνικού διαλόγου, τον οποίο επιθυμεί η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει σαν όχημα για να κατεδαφίσει την Κοινωνική Ασφάλιση. Και κατέληξε: «Πάρτε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια σας. Συγκροτήστε παντού Επιτροπές Αγώνα, απεργιακές επιτροπές, οργανωθείτε στα σωματεία σας, πραγματοποιήστε γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις στους χώρους δουλιάς. Πάρτε αποφάσεις από τις γενικές συνελεύσεις για νέα απεργία μέσα στον Ιούνιο και κλιμάκωση του αγώνα, ανεξάρτητα αν θα προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ».


Στη συνέχεια με τα τρακτέρ των αγροτών στην κεφαλή, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας με τα συνθήματα για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης και την απαίτηση για κλιμάκωση του αγώνα με νέα απεργιακή κινητοποίηση να κυριαρχούν σε όλο το μήκος της πορείας. Μόλις η πορεία έφτασε στη Νομαρχία, οι αγρότες πέταξαν αγροτικά προϊόντα και δοχεία με γάλα μπροστά στην είσοδο, διαμαρτυρόμενοι για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Με ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στο ΕΚ και τους πολιτικούς παράγοντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την προσπάθεια που επιχείρησαν να κινηθούν - παρασύροντας κομμάτι της πορείας - σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που ακολουθούσε η κεφαλή της πορείας, με το αστείο επιχείρημα ότι τους ενοχλούσε το καυσαέριο από τα τρακτέρ των αγροτών που προπορεύονταν της πορείας.

Αίγιο: Πλημμύρισε η πλατεία της Αγίας Λαύρας από τη συμμετοχή 2.000 και περισσότερων εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών, συνταξιούχων στην απεργιακή συγκέντρωση. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και στη συνέχεια οι διαδηλωτές προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου του Αιγίου. Ολα τα καταστήματα έμειναν κλειστά, ενώ το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία άγγιξε το απόλυτο.

Κόρινθος: Μεγάλη ήταν η πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που έγινε με τη συμμετοχή των εργαζομένων από όλους τους κλάδους. Με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου σχεδόν όλα τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά. Οι διαδηλωτές διατράνωσαν την απαίτησή τους η Κοινωνική Ασφάλιση να αναβαθμιστεί, έτσι ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και απαίτησαν κλιμάκωση του αγώνα.

Πύργος: Μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν εκατοντάδες εργαζόμενοι, αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες, απαιτώντας δημόσια καθολική Ασφάλιση. Οι διαδηλωτές παρέδωσαν το ψήφισμά τους στην Περιφέρεια και στη Νομαρχία. Στην Αμαλιάδα έγινε, επίσης, απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τη συμμετοχή αγροτών και επαγγελματοβιοτεχνών.

Καλαμάτα: «Κλιμάκωση του αγώνα τώρα». Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι περισσότερο από 2.500 διαδηλωτές στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας με τη συμμετοχή εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών, φοιτητών, μαθητών. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με συνθήματα υπεράσπισης της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Η πορεία κατέληξε στο λιμάνι, στο μνημείο των λιμενεργατών.

Σπάρτη: Οι εργαζόμενοι της Σπάρτης με τους αγρότες και τους επαγγελματοβιοτέχνες, ξεκινώντας από το Εργατικό Κέντρο, πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα «Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και διάλυση», «Ο διάλογος είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Είναι χαρακτηριστικό πως η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων έμεινε κλειστή.

Τρίπολη: Δε θα περάσει η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτή ήταν η κοινή πεποίθηση των διαδηλωτών, που με μια μαχητική πορεία που έγινε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης έκαναν καθαρό πως δε θα περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης. Η πορεία κατέληξε στη Νομαρχία, όπου και παραδόθηκε ψήφισμα των διαδηλωτών στο νομάρχη. Ο νομάρχης Π. Γιαννόπουλος προέτρεψε τους εργαζόμενους να πάνε στο «διάλογο», αλλά πήρε άμεση απάντηση από τους εργαζόμενους: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, ο διάλογος είναι μια απάτη».

Αργος: Μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης έγινε από εκατοντάδες λαού και διοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο και τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών. Το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν «Ενα δρόμο έχουμε, μια επιλογή, όχι στη συναίνεση και την υποταγή». Καταλήγοντας στο Δημαρχείο, θυροκόλλησαν ψήφισμα, στο οποίο διατυπώνονται αιτήματα τέτοια που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Στο Ναύπλιο έγινε, επίσης, απεργιακή συγκέντρωση μπροστά από το Δημαρχείο που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Κεφαλλονιά: «Κλιμάκωση και αγώνας πανεργατικός θα 'ναι η απάντηση από εδώ και μπρος», ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε στην πορεία που ακολούθησε μετά την απεργιακή συγκέντρωση που έγινε έξω από το ΕΚ του νησιού. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι επαγγελματοβιοτέχνες με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, καθώς και η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του νησιού.

Ζάκυνθος: Μαζική και μαχητική ήταν η πορεία που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο του νησιού με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων, αγροτών με τρακτέρ, επαγγελματοβιοτεχνών και οδηγών ΤΑΞΙ. Κυρίαρχη απαίτηση των διαδηλωτών ήταν να κλιμακωθεί τώρα ο αγώνας.

Λευκάδα: Σε μια ογκώδη συγκέντρωση στον Αγιο Μηνά που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση και ακολούθησε μαχητική πορεία, διατρανώθηκε η απαίτηση να κλιμακωθεί ο αγώνας μέχρι την τελική νίκη.

Κέρκυρα: «Βούλιαξε» το νησί των Φαιάκων από τη συμμετοχή όλου του λαού της δουλιάς που βγήκε προχθές στους δρόμους του αγώνα για να διατρανώσει την αντίθεσή του στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και να απαιτήσει κλιμάκωση του αγώνα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, οι διαδηλωτές έφτασαν τους 7.000. Η μεθοδική προετοιμασία στους χώρους δουλιάς που προηγήθηκε της απεργίας και τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού εκφράστηκε στη μαχητική πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους του νησιού. Να σημειωθεί ότι παρά την εργοδοτική τρομοκρατία των ξενοδόχων και των ιδιοκτητών των μεγάλων καταστημάτων δεν κατάφεραν να φέρουν τους εργαζόμενους στους χώρους δουλιάς, χάρη στην αποφασιστική παρέμβαση των απεργιακών επιτροπών.

Γιάννενα: Πλημμύρισαν οι δρόμοι των Ιωαννίνων στη μεγαλειώδη συγκέντρωση και πορεία που ακολούθησε με τη συμμετοχή περισσότερων από 7.000 εργαζομένων. Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών έκανε προσυγκέντρωση στο Ρολόι και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το Εργατικό Κέντρο Γιόσεφ Ελιγιά, όπου ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η πορεία κατέληξε στη Νομαρχία, όπου αναρτήθηκαν δύο τεράστια πανό της Συντονιστικής Επιτροπής που έγραφαν: «Τώρα είναι η ώρα του αγώνα», «Η καμπάνα χτυπάει για όλους, αγώνας, αγώνας, αγώνας». Εκεί ο γραμματέας του ΕΚ Πέτρος Γιωτόπουλος μιλώντας στους εργαζόμενους τόνισε πως ο αγώνας θα κλιμακωθεί και τους κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Αρτα: Μαζική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης έκαναν οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή αγροτών και επαγγελματοβιοτεχνών, διαδηλώνοντας την αντίδρασή τους στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης. Κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν «Κλιμάκωση και αγώνας πανεργατικός θα είναι η απάντηση από εδώ και εμπρός».

Πρέβεζα: Μαζική και δυναμική ήταν η προσυγκέντρωση στο Φόρο, στην οποία είχε καλέσει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών. Ηταν τέτοιος ο όγκος και ο παλμός της προσυγκέντρωσης στο Φόρο, που το Εργατικό Κέντρο της πόλης κάλεσε τους εργαζόμενους να μεταβούν στο Φόρο για να γίνει η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση. Στη συνέχεια, ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους με συνθήματα υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ηγουμενίτσα: Μαζική ήταν η συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κεντρικό σύνθημα «Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση».

Αγρίνιο: Απάντηση στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση έδωσαν πάνω από 2.000 εργαζόμενοι, αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες στο Αγρίνιο με τη συμμετοχή τους στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΕΚ. Από νωρίς το πρωί, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι έκαναν περιφρούρηση της απεργίας σε χώρους των επιχειρήσεων. Στη μαχητική διαδήλωση που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, τα συνθήματα των διαδηλωτών ήταν υπέρ της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και απαιτούσαν να κλιμακωθεί ο αγώνας.

Συγκέντρωση και πορεία έγινε και στη Ναύπακτο, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων, αγροτών και επαγγελματοβιοτεχνών. Οι εργαζόμενοι του Ρίου στη γέφυρα συμμετείχαν καθολικά στην απεργία, την περιφρούρησαν και στη συνέχεια παραβρέθηκαν στην απεργιακή συγκέντρωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ