Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Δεν παζαρεύουμε αυτά που μας ανήκουν»!

«Σφράγισαν» όλα τα εργοστάσια στον Πειραιά, όπου οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης

Πέτροβας Σπύρος

Οταν δουλεύεις κάθε μέρα 12 ώρες και κάνεις 3.000 ηλεκτροσυγκολλήσεις (τέτοια εντατικοποίηση δεν υπάρχει ούτε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη) και σου λένε ότι για να έχεις ελπίδα να πάρεις σύνταξη, αυτό πρέπει να το κάνεις τουλάχιστον 40 χρόνια, ε, τότε η απεργία είναι η ελάχιστη αντίδραση που μπορεί να έχεις. Ετσι ακριβώς αντέδρασαν και οι εργαζόμενοι στον ΠΙΤΣΟ, μετέχοντας όλοι στην απεργία της Πέμπτης. Και δεν ήταν οι μόνοι. Την Πέμπτη νέκρωσε ο Πειραιάς. Ακόμα και οι ελάχιστοι χώροι που δεν είχαν απεργήσει στη μεγάλη απεργία της 26 Απρίλη, προχτές απήργησαν. Κανένα πλοίο δεν έφυγε από το λιμάνι. Κανένα εργοστάσιο δε δούλεψε. Σχεδόν όλα τα μικρά και μεσαία μαγαζιά ήταν κλειστά. Αυτή τη φορά όμως έκλεισαν και πολυκαταστήματα, όπως του «Σκλαβενίτη» και του «Μαρινόπουλου». Το μήνυμα των απεργών προς κάθε κατεύθυνση ήταν ξεκάθαρο: Κλιμάκωση του αγώνα.

«Πρόσω ολοταχώς. Με πολλαπλάσιες δυνάμεις ενισχύουμε το ενιαίο μέτωπο πάλης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, με τους επαγγελματοβιοτέχνες, για την ανατροπή της αντιλαϊκής - αυταρχικής πολιτικής και τη διεκδίκηση αιτημάτων που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Κλιμάκωση του αγώνα. Αυτό είναι το μήνυμα της πανεργατικής απεργίας», τόνισε ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης έξω από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά Γιώργος Τούσσας, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ. Και πρόσθεσε: «Χαιρετίζουμε τους απεργούς από τα εργοστάσια, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους υπαλλήλους από τα νοσοκομεία και τους δήμους. Χαιρετίζουμε τους μικροβιοτέχνες και τους μικρέμπορους. Τη νεολαία μας, τους συνταξιούχους, που είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Σφίγγουμε το χέρι στους εργάτες και τις εργάτριες, που για πολλά χρόνια βρίσκονται δίπλα μας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους εργαζόμενους και προχωράμε μπροστά».


Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, υπογράμμισε: «Σε αυτή την κρίσιμη φάση που περνάμε ξεκαθαρίζουμε της θέση μας προς τις πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στην ΠΝΟ. Εχει καταγραφεί ότι συμβάλατε για να περάσουν όλα τα αντεργατικά μέτρα. Οχι μόνο συμβιβαστήκατε, αλλά σε πολλά πρωτοστατήσατε. Καλλιεργήσατε τη θέση ότι είμαστε κοινωνικοί εταίροι με τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, ανιστορήσατε θεωρίες με οδυνηρές επιπτώσεις για την εργατική τάξη. Υποστηρίζετε την κατεύθυνση των πολυεθνικών για το Μάαστριχτ και την ΟΝΕ. Δεχτήκατε σαν καλό, ως αναγκαίο μονόδρομο, τα προγράμματα σταθεροποίησης, τις αυξήσεις των κερδών των επιχειρήσεων και επέκτασης της λιτότητας και της φτώχειας για τους εργαζόμενους.

Αποκηρύξατε τις κινητοποιήσεις στο υπουργείο Εργασίας, τις διαδηλώσεις, πολεμήσατε το ΠΑΜΕ. Συκοφαντήσατε όσους αντιπάλεψαν και αντιστάθηκαν το προηγούμενο διάστημα ότι χαλάνε την κοινωνική ειρήνη, όσους με ταξική αδιαλλαξία συμβάλλουν στην οργάνωση της ταξικής πάλης για τη διεκδίκηση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και γενικότερα για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Σήμερα μιλάτε ότι μπορεί να υπάρξει συζήτηση από μηδενική βάση. Ως και οι συντάξεις πείνας που παίρνουν εκατοντάδες χιλιάδες δε χρειάζονται βελτίωση. Οι 500 άνεργοι δεν πρέπει να ασφαλιστούν, να έχουν φαρμακευτική - νοσοκομειακή περίθαλψη. Για τους νέους που ισχύουν οι νόμοι Σιούφα ότι δεν πρέπει να καταργηθούν. Μας καλείτε να αποδεχτούμε την κατάργηση του 8ωρου, τη μερική απασχόληση, τη μαύρη εργασία. Την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων, της παιδείας, το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων.

Σας λέμε ΟΧΙ. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να παζαρέψετε αυτά που μας ανήκουν. Εχετε ατομική και συλλογική ευθύνη. Απαιτούμε κλιμάκωση του αγώνα».

Μιλώντας εκ μέρους των νέων εργαζόμενων ο Γιάννης Καράμπελας, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση, η εργοδοσία και οι παρατρεχάμενοί τους μας λένε ότι δεν έγινε και τίποτα, εμείς οι νέοι έχουμε καιρό μέχρι τη σύνταξη, επομένως γιατί φωνάζουμε; Εμείς όμως ξέρουμε ότι ανασφάλιστος σημαίνει μια ζωή στο δρόμο να παρακαλάς για δουλιά, με την τρομοκρατία και την απόλυση πάνω απ' το κεφάλι σου. Γιατί ποιος από μας θα καταφέρει να συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας και 12.000 ένσημα για να συνταξιοδοτηθεί; Ποιος θα συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα, όταν στις περισσότερες δουλιές δε γίνεται ούτε κουβέντα για αυτά;».

Τέλος, ο εκπρόσωπος των ΕΒΕ Θόδωρος Παναγόπουλος υπογράμμισε: «Οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι έμποροι συμπαρίστανται και παλεύουν μαζί με τους εργαζόμενους στον αγώνα για ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα. Γιατί η φροντίδα για την υγεία, την πρόνοια, οι συντάξεις είναι δικαιώματα του λαού. Βασικό συστατικό της ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου. Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι ατομική υπόθεση του κάθε μέλους της κοινωνίας ξεχωριστά. Είναι συνολική ευθύνη της κοινωνίας και του κράτους. Γι' αυτό επιβάλλεται να είναι δημόσια, καθολική, υποχρεωτική, ισότιμη, κοινωνική. Να περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας».

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους του Πειραιά, με τη συμμετοχή χιλιάδων απεργών. Κατά τη διάρκεια της πορείας, με την επέμβαση συνδικαλιστών, έκλεισαν και όσα καταστήματα είχαν μείνει ανοιχτά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ