Παρασκευή 20 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανελλαδική απεργία στις 26 Απρίλη

Αποφάσεις παίρνουν ήδη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικάτα. Ανάλογη πρόταση συζητά σήμερα και η ΕΕ της ΓΣΕΕ

Μπροστά σε μια χιονοστιβάδα λαϊκών εργατικών αντιδράσεων βρίσκεται από χτες το πρωί η κυβέρνηση. Οι εγκληματικές ανατροπές που ανακοίνωσε ήταν η σπίθα που άναψε τη φωτιά του αγώνα. Η σύγκρουση άρχισε. Καθημερινά στους δρόμους βγαίνουν όλο και πιο πολλοί εργαζόμενοι. Η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 26 Απρίλη ανοίγει το δρόμο της αντίστασης, θα ακολουθήσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς, που θα συνεχιστούν με έναν νέο κύκλο αγώνων.

Σήμερα και κάτω από την πίεση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων και της δυναμικής των αντιδράσεων που φουντώνουν, συνεδριάζει η ΕΕ της ΓΣΕΕ, με πρόταση για 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 26 Απρίλη και απεργιακή συγκέντρωση.

Ηδη όμως μια σειρά δευτεροβάθμιες οργανώσεις πήραν αποφάσεις για απεργία στις 26 Απρίλη. Με ομόφωνη απόφαση η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας απορρίπτει στο σύνολό τους τα μέτρα προκηρύσσει πανεργατική απεργία και καλεί σε συγκέντρωση μπροστά στη ΓΣΕΕ. Τη δεύτερη πανελλαδική απεργία για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης αποφάσισε και η Ομοσπονδία Οικοδόμων, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου. Απόφαση για απεργία πήρε και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού Δέρματος Αθήνας ενώ το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου προκήρυξε απεργιακή κινητοποίηση με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων, που συνήλθε χτες. Αντίστοιχες αποφάσεις πήραν τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας και Λευκάδας.

Παράλληλα, τα στελέχη του ΠΑΜΕ και δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων από σήμερα το πρωί, βρίσκονται επί ποδός. Με δεκάδες περιοδείες σε εργασιακούς χώρους ενημερώνουν τους εργαζόμενους, τους καλούν στην απεργία και σε όλες τις κινητοποιήσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σήμερα στο Λεκανοπέδιο θα γίνουν περιοδείες στους εξής χώρους: Στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο, Λαϊκό, Παίδων, σε εμπορικά καταστήματα, στους ΟΤΑ, σε τσαγκαράδικα, στο αεροδρόμιο Σπάτων, στην ΥΠΑ, στον ΟΣΕ, σε εργοστάσια ιματισμού σε ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ και ΟΤΕ.

Την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας για την Πέμπτη 26 Απρίλη σαν πρώτη απάντηση στην επιχειρούμενη κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ζητούν με ανακοίνωσή τους 8 μέλη της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Την ανακοίνωση υπογράφουν: Δημήτρης Αγκαβανάκης, Μπάμπης Βορτελίνος, Λέτα Μεθωνιού, Νίκος Ζώτος, Σούλα Ακζιώτη, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, Βασίλης Ζωγράφος, Θανάσης Κρουστάλλης. Τα παραπάνω μέλη της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ ζητάνε την έκτακτη συνεδρίαση των αρμοδίων οργάνων της, για να κηρύξει 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία για την Πέμπτη 26 Απρίλη 2001 σαν πρώτη απάντηση στην επιχειρούμενη κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

  • Με αγανάκτηση καταγγέλλουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης για την Κοινωνική Ασφάλιση, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι «οι κυβερνητικοί υποτελείς του μεγάλου κεφαλαίου με τη συναίνεση της ΝΔ και των άλλων πολιτικών εκπροσώπων του, επιχειρούν να πετσοκόψουν την ιστορική κατάκτηση των εργαζομένων στον 20ό αιώνα». Τα δυο σωματεία ζητούν την σύγκληση σήμερα της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, προκειμένου να εξεταστούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και να κηρυχτεί Πανελλαδική απεργία σε όλα τα πλοία στις 26 Απρίλη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ