Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εσμιξαν στους δρόμους

Μονόδρομος ο κοινός αγώνας εργατών, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών

O στόχος επετεύχθη! Η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας και των παλλαϊκών κινητοποιήσεων που έγιναν στη Θεσσαλία ήταν ίδια και μεγαλύτερη απ' αυτή της 26ης Απρίλη. Χιλιάδες Θεσσαλοί «ξεχύθηκαν» στους δρόμους, διαδήλωσαν κατά των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης και δήλωσαν αποφασισμένοι να εντείνουν τον αγώνα τους για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Πρόνοιας και της Υγείας. Εργάτες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες κι έμποροι, άνεργοι, συνταξιούχοι και νέοι έδωσαν το δυναμικό «παρών» τους, όπως αναμενόταν, στις παλλαϊκές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις πλατείες των πρωτευουσών των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι δεν κάνουν ούτε «βήμα» πίσω, αλλά προχωράνε μόνο μπροστά. Η συμμετοχή τους δεν ήταν ούτε τυχαία, ούτε αυθόρμητη, καθώς έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι μονόδρομος ο αγώνας για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους και ότι ο «κοινωνικός διάλογος» είναι απάτη ολκής. Τα εργοστάσια και οι άλλοι χώροι δουλιάς «νέκρωσαν», τα μαγαζιά έβαλαν «λουκέτο» και όλα τα λαϊκά στρώματα «έσμιξαν» στο δρόμο της κοινής πάλης.

Λάρισα

Στη Λάρισα οι εργαζόμενοι συμμετείχαν καθολικά στην πανεργατική απεργία - η συμμετοχή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ήταν μεγαλύτερη απ' αυτή της 26ης Απρίλη - και τα καταστήματα «κατέβασαν» τα «ρολά» τους. Συγκεκριμένα, η απεργία σημείωσε απόλυτη επιτυχία στα εργοστάσια «ΙΝΤΡΑΜΕΤ», «ΕΞΑΛΚΟ», «ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ», «ΠΕΛΑΣΓΙΣ», «ΜΠΕΤΙΝΑ», «ΒΕΣΥ», «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ» και σε όλους τους άλλους χώρους δουλιάς, παρά την επιχείρηση των εργοδοτών να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους.

Η παλλαϊκή συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης ήταν μεγαλειώδης και μαζί με τους εργάτες, τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους ήταν και οι αγρότες, που είχαν φέρει από τα χωριά τους και τρακτέρ, οι σπουδαστές, που συμμετείχαν με αποφάσεις των σπουδαστικών συλλόγων τους, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και πολλοί άλλοι νέοι. Στη συγκέντρωση ξεχώριζε η παρουσία των ένστολων αστυνομικών του νομού που συμμετείχαν μαζικά. Μίλησαν: Ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο Κ. Καγκελάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων, ο Γ. Σακοράφας, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, ο Δ. Γεωργακόπουλος, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, ο Ν. Τζήκας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, ο Σ. Μουτζούρης, πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λάρισας. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Βόλος

Πολύ πετυχημένη ήταν η κινητοποίηση και στη Μαγνησία. Στη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Βόλου μίλησαν οι Αν. Τυλιγάδας πρόεδρος του ΕΚΒ, Β. Γιαννακούλας πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κίτσιος μέλος του ΔΣ του ΕΚΒ και Τ. Τρινταφυλλάκος μέλος του ΔΣ του ΕΚΒ και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου, η οποία και διοργάνωσε προσυγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας. Οι επαγγελματοβιοτέχνες έκαναν συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου.

Τρίκαλα

Μεγαλύτερη από εκείνη στις 26 Απρίλη ήταν η κινητοποίηση στα Τρίκαλα. Εξω από το Εργατικό Κέντρο, όπου συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι και αγρότες, μίλησαν οι Γ. Οικονόμου μέλος του ΔΣ του ΕΚΤ, Κ. Μπαλλάς μέλος του ΔΣ του ΕΚΤ και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Τρικάλων, Σ. Αλεξίου μέλος του ΔΣ του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και Σπ. Τσιοτινός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη». Οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι του νομού συγκεντρώθηκαν έξω από το Επιμελητήριο και οι δυο πορείες συνενώθηκαν στο δρόμο προς τη Νομαρχία.

Καρδίτσα

Ιδιαίτερη επιτυχία είχε η κινητοποίηση στην Καρδίτσα με τους αγρότες να δίνουν το δικό τους χρώμα. Στη συγκέντρωση, στην πλατεία Δικαστηρίων, μίλησαν οι Απ. Στεφανής, μέλος του ΔΣ του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, Β. Μπούτας πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Ν. Λυρίτσης πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ και Στ. Γούλας πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ