Τρίτη 4 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπαράζ ανατροπών ως το τέλος του μήνα

Σύσκεψη για τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν τις επόμενες μέρες έγινε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου

Νέες αυξήσεις στα εισιτήρια και τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα σημάνει η «εξυγίανση» προς όφελος του κεφαλαίου που προωθεί η κυβέρνηση
Νέες αυξήσεις στα εισιτήρια και τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα σημάνει η «εξυγίανση» προς όφελος του κεφαλαίου που προωθεί η κυβέρνηση
Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για το επόμενο κύμα των ανατροπών μέσα στο Γενάρη, τέθηκε χτες επί τάπητος σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», το νομοσχέδιο για την «εξυγίανση» δήθεν των αστικών συγκοινωνιών, ενώ θα ακολουθήσει και νέο κλείσιμο δημόσιων οργανισμών.

Στη σύσκεψη συμμετείχε μεταξύ άλλων ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιμάκης. «Προχωρήστε άμεσα και με διάλογο στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων», ήταν σύμφωνα με πληροφορίες η κατεύθυνση που έδωσε ο Γ. Παπανδρέου στους υπουργούς του, για να φέρουν μέχρι τα τέλη Γενάρη στη Βουλή το σχετικό «νομοσχέδιο-ομπρέλα» του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ακόμα ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση «θα κάνει φθηνότερες τις υπηρεσίες, θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», επιδιώκοντας να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα, αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους των κλειστών επαγγελμάτων, αφού η απελευθέρωση των υπηρεσιών θα ανοίξει το δρόμο για την είσοδο μονοπωλιακών ομίλων που θα οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία και τις τιμές των υπηρεσιών στα ύψη.

Στην κυβερνητική σύσκεψη συζητήθηκε και το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες και τις πρώην ΔΕΚΟ, στο φόντο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων, με τον πρωθυπουργό να δίνει διαπιστευτήρια αντιλαϊκής πυγμής, λέγοντας ότι οι «μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν». Σύμφωνα με διαρροές, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση της απέναντι στις απεργιακές κινητοποιήσεις, επιδιώκοντας να ποινικοποιήσει τους αγώνες των εργαζομένων και να στρέψει ενάντιά τους άλλα κοινωνικά στρώματα.

Εκβιασμοί και κοροϊδία

Σ' αυτή την κατεύθυνση αναμένεται τα κυβερνητικά στελέχη να επαναφέρουν τα εκβιαστικά διλήμματα περί πτώχευσης της χώρας, αυτή τη φορά ενόψει της τέταρτης δόσης του δανείου από την τρόικα το Μάρτη, την εκταμίευση της οποίας σπεύδουν να συνδέσουν με την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών. «Αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις κινδυνεύει η χορήγηση των δόσεων του δανείου», αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, συντηρώντας το κλίμα εκφοβισμού του λαού.

Επιδιώκοντας να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και κυρίως να αποτρέψει την οργανωμένη πάλη των λαϊκών στρωμάτων, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε σε άρθρο του στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «όλοι δοκιμαζόμαστε από την κρίση (...) όλοι έχουμε αισθανθεί πόνο και οργή», σπεύδοντας όμως να σημειώσει ότι «αυτά τα συναισθήματά μας» δεν πρέπει να τα «μετατρέψουμε σε αδιέξοδη εκτόνωση διαμαρτυρίας». Ισχυρίζεται ακόμα προκλητικά πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι «μπορεί προκειμένου να διορθώσει αδικίες χρόνιες ή και πρόσκαιρες λόγω κρίσης», σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει κάλπικες προσδοκίες ότι τα μέτρα είναι «προσωρινά».

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η αγορά από την ελληνική κυβέρνηση τεσσάρων φρεγατών τύπου «Φρεμ». Στις 7 Γενάρη ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Ερζερούμ της Τουρκίας, όπου μαζί τον Τούρκο πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν θα ανοίξουν τις εργασίες της ετήσιας διάσκεψης των Τούρκων πρεσβευτών, με διπλωματικές πηγές να σημειώνουν ότι μπορεί να υπάρξουν ανακοινώσεις στα «θέματα του Αιγαίου και της υφαλοκρηπίδας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ