Τρίτη 4 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κρίσιμες εξελίξεις και αποφασιστικές μάχες μπροστά μας

Αρθρο της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο «Εθνος της Κυριακής»

Αρθρο της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα φιλοξενεί το «Εθνος της Κυριακής», στο πλαίσιο παρουσίασης των απόψεων όλων των πολιτικών αρχηγών για το 2011. Το άρθρο, το οποίο δημοσιεύτηκε με τον τίτλο «Εφεύρημα ότι τα μέτρα τα βάζει η τρόικα», αναπαράγει παρακάτω ο «Ριζοσπάστης».

Μπροστά μας έχουμε κρίσιμες εξελίξεις και αποφασιστικές μάχες.

Η κρίση αποδεικνύεται πολύ βαθιά. Οι θυσίες στις οποίες υποχρέωσαν τον λαό, και στη φάση της ανάπτυξης και πολύ περισσότερο τώρα, αποδεικνύονται εντελώς μάταιες για τον ίδιο. Οι ανταγωνισμοί στην ΕΕ οξύνονται. Ανακατατάξεις έρχονται στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

Ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση με τη στήριξη της τρόικας, προκειμένου να διασφαλίσει τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, θα κλιμακωθεί και θα γίνει πιο αδυσώπητος. Είτε «επιμήκυνση», είτε «κούρεμα», είτε ευρωομόλογα επιλέξουν, είτε ακόμα και την έξοδο από την Ευρωζώνη, το αποτέλεσμα για τον λαό θα είναι η πτώχευση! Ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της μόνιμης καταδίκης στη φτώχεια και στην ανασφάλεια. Επικίνδυνες συμφωνίες ΝΑΤΟποίησης και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου είναι έτοιμες προς υπογραφή.

Η αναμέτρηση των εργαζομένων με τις δυνάμεις που εκφράζουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων είναι αναπόφευκτη. Οσο πιο σύντομα το συνειδητοποιήσουν, τόσο λιγότερες θα είναι οι θυσίες και τα δεινά που θα υποστούν, τόσο πιο κοντά θα είναι η λαϊκή νίκη.

Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσει ο λαός τον όλεθρο που φέρνουν; Το ΚΚΕ απαντά κατηγορηματικά ΝΑΙ. Μπορεί να ζήσει με βάση τις δυνατότητες της εποχής, να μην πληρώσει τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και το χρέος που δημιούργησε η πλουτοκρατία με την υψηλή της κερδοφορία, τις φοροαπαλλαγές και την κρατική χρηματοδότηση.

Η χώρα μας έχει μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες και μπορεί να τις αξιοποιήσει για τη λαϊκή ευημερία. Ανάπτυξη για τον λαό και όχι για τα μονοπώλια σημαίνει πανεθνικός σχεδιασμός, κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων, συνεταιριστικοποίηση, κοινωνικός λαϊκός έλεγχος, αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.

Εχουν τη δύναμη, την ικανότητα οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου να επιβάλουν αυτές τις αναγκαίες και ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία; Κατηγορηματικά ΝΑΙ. Αρκεί να απαλλαγούν από ιδεολογήματα, αυταπάτες και ψέματα που για χρόνια καλλιεργούσαν τα κόμματα και οι μηχανισμοί του συστήματος για να συγκαλύψουν ότι ο καπιταλισμός είναι ξεπερασμένος, ότι τα μονοπώλια δεν μπορούν πια να ενισχύονται χωρίς να αφαιρούν στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, χωρίς να συνθλίβουν τα μικροαστικά στρώματα.

Να απορρίψουν ό,τι τους είπαν για τις αιτίες της κρίσης, για την ΕΕ, για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, την «εθνική συνεννόηση» και συναίνεση. Θέλουν τον λαό αλυσοδεμένο για να τον οδηγήσουν στον σύγχρονο «Καιάδα».

Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να ξεγελαστούν από το νέο βολικό εφεύρημα που προβάλλεται με αριστερό ή εθνικιστικό περίβλημα, ότι τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα τα επιβάλλει μία κυβέρνηση κατοχής. Αυτό το ιδεολόγημα αθωώνει την πλουτοκρατία, κρύβει ότι με τις στρατηγικές επιλογές της συμφωνεί όλο το αστικό πολιτικό σύστημα. Η ΕΕ και το ΔΝΤ γι' αυτούς αποτελούν συμμαχίες, ισχυρά όπλα κατά του λαού.

Ο λαός δεν μπορεί να προστατευτεί από την καπιταλιστική βαρβαρότητα με τους συνηθισμένους αγώνες και με διεκδικήσεις του χθες. Τα ξεσπάσματα μόνο εκτονώνουν την αγανάκτηση και την οργή. Χρειάζεται να οικοδομήσει μια ισχυρή εργατική - λαϊκή συμμαχία που θα πατά γερά στους εργασιακούς χώρους και στις συνοικίες, που με σχέδιο θα οργανώνει την άμυνα και την αντεπίθεση, με στόχο την εξουσία για την αποδέσμευση από την ΕΕ και τις αναγκαίες ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στο κράτος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύσκεψη για τις πολιτικές εξελίξεις στα Γιάννενα(10/7/2015)
Σωτηρία για το λαό η Λαϊκή Συμμαχία(13/8/2013)
Το πραγματικό δίλημμα για το λαό(12/5/2012)
ΑΤΙΤΛΟ(1/3/2012)
Το πραγματικό δίλημμα(16/12/2011)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org