Τρίτη 4 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απαίτησαν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων

Από την κινητοποίηση έξω από το ΙΚΑ

MotionTeam

Από την κινητοποίηση έξω από το ΙΚΑ
Αμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους άνεργους και έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ για τις ανάγκες των γιορτών, απαίτησαν άνεργοι από όλους τους κλάδους, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων, που έγινε την Πέμπτη 30 Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Η κινητοποίηση είχε δύο σταθμούς. Το κεντρικό κατάστημα του ΟΑΕΔ στη Δωδεκανήσου και τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην οδό Αριστοτέλους, όπου επιδόθηκε το πλαίσιο των αιτημάτων για μέτρα που θα προστατεύσουν τους άνεργους και τις οικογένειές τους από τη φτώχεια και την εξαθλίωση που διαρκώς διευρύνεται. Η ανεργία ξεπερνά το 25% στη Θεσσαλονίκη καθώς οι άνεργοι είναι περισσότεροι από 130.000 με το εργατικό δυναμικό να υπολογίζεται στις 650.000. Η ανέχεια και η εξαθλίωση διαρκώς εξαπλώνεται καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων υπηρεσιών ένας στους ένδεκα αναγκάζεται να πηγαίνει στα συσσίτια. Η ανεργία και η φτώχεια θα αυξηθούν, αναπόφευκτα, ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, μονόδρομος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι η οργάνωση της πάλης για τη δική τους αντεπίθεση.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η κινητοποίηση. Από τις 9.30 το πρωί ξεκίνησε η συγκέντρωση έξω από τον ΟΑΕΔ. Οι άνεργοι εργάτες μαζί με αυτοαπασχολούμενους που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα καταστήματά τους και να προστεθούν στην στρατιά των ανέργων, αλλά και με εργαζόμενους επιχειρήσεων που είναι απλήρωτοι για μήνες, ή στα πρόθυρα της απόλυσης, μοίρασαν το κάλεσμα του ΠΑΜΕ προς τους άνεργους συναδέλφους τους που στην πλειοψηφία τους έμπαιναν στο κατάστημα του ΟΑΕΔ για να ανανεώσουν την κάρτα ανεργίας, ή να βγάλουν για πρώτη φορά κάρτα ανεργίας, να πάρουν το πενιχρό επίδομα κλπ. Κάλεσαν τους άνεργους, τους απλήρωτους εργαζόμενους, να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ και στα ταξικά συνδικάτα, οργανωμένα και συντονισμένα με τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους, να δώσουν τη μάχη ενάντια στην πολιτική που κλέβει από το λαό για να μπουκώνει με νέες χρηματοδοτήσεις το κεφάλαιο.

Από την κινητοποίηση έξω από τον ΟΑΕΔ

MotionTeam

Από την κινητοποίηση έξω από τον ΟΑΕΔ
Ηταν εκεί, εργαζόμενοι από την ΑΜΑΣΑ που μέσα από τον αγώνα τους άνοιξαν δρόμο για να επεκταθεί και για 2ο χρόνο το επίδομα ανεργίας, από τη ΜΙΝΟΣ, την ΠΙΛΟΥΞ, την «ΚΟΥΝΣΤΟΦ» και πολλές ακόμη επιχειρήσεις και κλάδους (εμπόριο, επισιτισμός, ιματισμός κλπ.).

Από τον ΟΑΕΔ, με πορεία μέσω της Οδού Εγνατία, κατευθύνθηκαν προς το ΙΚΑ της Αριστοτέλους. Με τα συνθήματά τους δημιούργησαν κλίμα αγωνιστικού ξεσηκωμού, μέσα στο κέντρο της πόλης και στην αγορά του, που στενάζει εξαιτίας της ανέχειας του εργαζόμενου λαού.

Απαίτησαν:

Αμεσο έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ για τις ανάγκες των γιορτών.

Επίδομα ανεργίας και κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ για όλο το χρόνο της ανεργίας, στους άνεργους, όσους έκλεισαν τα μικρομάγαζά τους, τους συνταξιούχους.

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των οικογενειών των ανέργων, για όλο το διάστημα της ανεργίας. Ο χρόνος της ανεργίας να είναι συντάξιμος.

Μείωση 30% των τιμών των ΔΕΚΟ, απαγόρευση διακοπής νερού, τηλεφώνου, ρεύματος.

Δωρεάν συγκοινωνία για άνεργους, σπουδαστές, για τους εργαζόμενους το πρωί, μείωση των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ.

Διαγραφή χρεών από τόκους - πάγωμα δανείων- απαγόρευση των κατασχέσεων.

Επιδότηση ενοικίου 100%.

Κρατική διάθεση τροφίμων, μέσα από ειδικά κρατικά πρατήρια, ειδών ένδυσης και υπόδησης σε άνεργους - συνταξιούχους.

Κάλυψη κόστους σπουδών για τα παιδιά των ανέργων και των φτωχών αγροτών.

Καμία απόλυση συμβασιούχου. Μαζικές προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org