Τρίτη 4 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜ.ΑΡ.
Υποκλίνονται στη διαχείριση υπέρ του κεφαλαίου

Η συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγου φέρνει στην επιφάνεια την πολιτική στήριξη που παρέχουν στην πολιτική των μονοπωλίων

Διέξοδος από την κρίση προς όφελος του λαού δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από διαχειριστικές προτάσεις όπως το ευρωομόλογο, που στόχο έχουν να θωρακίσουν τα μονοπώλια και τους τοκογλύφους
Διέξοδος από την κρίση προς όφελος του λαού δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από διαχειριστικές προτάσεις όπως το ευρωομόλογο, που στόχο έχουν να θωρακίσουν τα μονοπώλια και τους τοκογλύφους
Αποκαλυπτική για τη στρατηγική των κομμάτων που είτε στηρίζουν, είτε δεν αμφισβητούν τη στρατηγική του κεφαλαίου και τον «ευρωμονόδρομο» είναι η στάση τους απέναντι στο θέμα του ευρωομολόγου. Μόνο το γεγονός ότι συμμετέχουν «εποικοδομητικά» σε μια τέτοια συζήτηση, επιβεβαιώνει ότι αντιλαμβάνονται το ζήτημα του χρέους σαν το βασικό αίτιο της κρίσης και σ' αυτή τη λογική προσπαθούν να καλλιεργήσουν αυταπάτες και να αποπροσανατολίσουν το λαό.

Η ηγεσία της ΝΔ χαρακτηρίζει «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» την κυβερνητική πρωτοβουλία για τη συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών, προκειμένου να συζητηθεί στα όργανα της ΕΕ η έκδοση ευρωομολόγου, αλλά επί της ουσίας υποστηρίζει ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο εντάσσει στο πλαίσιο της προωθούμενης ενίσχυσης της «οικονομικής διακυβέρνησης» της ΕΕ.

Σχολιάζοντας τις χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ παρέπεμψε στην ομιλία του Α. Σαμαρά κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, όπου είχε θέσει διαδικαστικού χαρακτήρα ερωτήματα, όπως ότι το ένα εκατομμύριο υπογραφές πρέπει να προέρχονται από 7 χώρες - μέλη τουλάχιστον, να περάσουν από πολλά στάδια και στο τέλος η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν ή όχι τη σχετική πρωτοβουλία και τελικά η συζήτηση να ξεκινήσει μετά την άνοιξη του 2012, κ.ο.κ.

Από την πλευρά του, ο ΛΑ.Ο.Σ. στηρίζει το ευρωομόλογο και επαναφέρει την πρόταση για δανεισμό και από άλλες χώρες, πλην της ΕΕ. Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου σημειώνει ότι «η μονοδιάστατη πολιτική της κυβέρνησης για το ευρωομόλογο μπορεί να αποβεί σχετικά αποτελεσματική. Απαιτείται όμως εναλλακτική πρόταση εξευρέσεως άλλων πηγών που θα απορροφήσουν Ελληνικά ομόλογα πέρα από τους "γνωστούς υπόπτους"».

Στην ουσία, ο ΛΑ.Ο.Σ. ζητάει από την κυβέρνηση να επιλέξει ιμπεριαλιστή, παριστάνοντας ότι δήθεν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμφέρει τα λαϊκά στρώματα. Ομως η επιλογή άλλου δανειστή ή η διαφορετική επιλογή συμμαχιών στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών δε θα σημάνει και διαφορετική πολιτική υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Οσο η εξουσία παραμένει στα χέρια των μονοπωλίων, όποιες κι αν είναι οι ταχτικές της πλουτοκρατίας και οι λυκοσυμμαχίες που κάθε φορά στήνονται, μόνο δεινά προμηνύουν για τους λαούς.

«Στα κεραμίδια» ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Οι φραστικοί ακροβατισμοί του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκει να καναλιζάρει τη λαϊκή αντίδραση και την διεκδικητική πάλη σε αιτήματα και στόχους που όχι μόνο δε θίγουν την εξουσία των μονοπωλίων, αλλά αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των επιδιώξεων του κεφαλαίου, αποκαλύπτονται περίτρανα και στη συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγου.

Ο Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ, σημειώνει σχετικά ότι «το ζητούμενο είναι πώς το ευρωομόλογο θα ενταχθεί σε μια συνολική προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και αλλαγής της πολιτικής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σε μια λογική δραστικού περιορισμού της κερδοσκοπίας των αγορών». Διακηρύττει ταυτόχρονα ότι «η συζήτηση για το ευρωομόλογο, έστω και καθυστερημένα, επιβεβαιώνει ότι δεν ήταν μονόδρομος η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση και μας οδήγησε στο μνημόνιο».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, προχωράει ένα βήμα παραπέρα, προς την πολιτική ισχυροποίηση της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και προτείνει μια «δραστική δέσμη μέτρων που να περιλαμβάνουν και το ευρωομόλογο αλλά να μην εξαντλούνται σε αυτό», προσθέτοντας:

«Πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αλλάξει δραστικά ρόλο και αρμοδιότητες και να αποκτήσει την ισχύ που έχει η αμερικάνικη ή η κινέζικη κεντρική τράπεζα. Πρέπει να προχωρήσουμε στην έκδοση ευρωομολόγου είτε για επενδυτικά προγράμματα πανευρωπαϊκής κλίμακας που θα στηρίζουν την ανάπτυξη και την απασχόληση, είτε για να αγοραστεί ένα μέρος τουλάχιστον από το χρέος των υπερχρεωμένων κρατών και φυσικά να αυξηθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός έτσι ώστε να στηριχθούν προγράμματα και επενδυτικά και αναδιανομής».

Για άλλη μια φορά, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τη θέση του στο πλευρό της πολιτικής της ΕΕ και των μονοπωλίων, προβάλλοντας λύσεις που συμφέρουν μερίδα του κεφαλαίου ως δήθεν συμφέρουσες για το λαό. Τόσο η έκδοση ευρωομολόγου, όσο και η δανειοδότηση από την τρόικα, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός «επίλυσης κρίσεων» από το 2013 και το σενάριο της στενότερης οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη, είναι λύσεις που προκρίνουν τα μονοπώλια και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, επιδιώκοντας να διαχειριστούν την κρίση προς όφελός τους.

Συντονισμένοι στην κυβερνητική προπαγάνδα

Στο ίδιο μήκος κύματος, η «Δημοκρατική Αριστερά» με ανακοίνωσή της επαναλαμβάνει ότι η έκδοση ευρωομολόγου αποτελεί και δική της πρόταση και σημειώνει ότι «είναι αναγκαία η σύμπηξη ενός πολιτικού αλλά και κοινωνικού ευρωπαϊκού μετώπου και η διασφάλιση ευρύτερων συμμαχιών» για τη στήριξη των μηχανισμών στήριξης που έχει αποφασίσει η ΕΕ. Δηλαδή, παίζει επάξια το ρόλο της ως στυλοβάτης του συστήματος και της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, μεταφράζοντας το συμφέρον των μονοπωλίων που εκφράζεται σε αυτές τις αποφάσεις ως κοινό συμφέρον των λαών.

Αλλωστε, οι εκπρόσωποι του οπορτουνισμού, όπως και αν αυτοπροσδιορίζονται, είναι «μανούλες» στον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων και στην αθώωση της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της. Σ' αυτό το πνεύμα και με στόχο να συγκαλύψει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης, αναπαράγοντας την προπαγάνδα της κυβέρνησης, ο Φώτης Κουβέλης, με άρθρο του στο κυριακάτικο «Εθνος», σημειώνει, μεταξύ άλλων:

«Αντιπαλεύουμε τα αίτια της κρίσης. Το πελατειακό κράτος πρέπει να ανατραπεί. Η εναλλακτική λύση δεν είναι μόνον άλλα μέτρα οικονομικής πολιτικής, αλλά διαφάνεια, καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής, της κάθε μορφής ιδιοποίησης του δημόσιου πλούτου. Τα σημερινά οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι το αποτέλεσμα του συστήματος διαπλοκής και διαφθοράς που λυμαίνεται τον τόπο τα τελευταία τριάντα χρόνια, με ευθύνη του πελατειακού κράτους του δικομματισμού».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org