Τρίτη 4 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - FRONTEX
Υψώνουν τείχος ενάντια στους πρόσφυγες

Συρματόπλεγμα σε μήκος 12,5 χιλιομέτρων ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα εγκαταστήσει στον Εβρο

Συρματοπλέγματα για τα θύματα του ιμπεριαλισμού
Συρματοπλέγματα για τα θύματα του ιμπεριαλισμού
Συρματοπλέγματα ετοιμάζεται να υψώσει η κυβέρνηση στον Εβρο για την αναχαίτιση των προσφύγων του ιμπεριαλισμού. Σε μια ζώνη μήκους 12,5 χλμ., με υπερσύγχρονα μέτρα ανίχνευσης, όπου θα περιπολούν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και του FRONTEX, του ευρωενωσιακού μηχανισμού φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, προσωπικό του οποίου περιπολεί εδώ και μήνες στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Η κατασκευή του τείχους ανακοινώθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χ. Παπουτσή.

Η δήλωσή του ήταν χαρακτηριστική: «Εχουμε ένα συνολικό σχεδιασμό που υλοποιούμε αυτή την περίοδο. Οπως η συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό του Frontex, για τη φύλαξη των συνόρων. Σχεδιάζουμε επίσης την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Ακτοφυλακής και στα χερσαία σύνορα τη δημιουργία ενός φράχτη για την αποτροπή των παράνομων μεταναστών. Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της απέναντι στη Συνθήκη του Σέγκεν, απέναντι στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κανείς δεν θα φεύγει από την Πάτρα, από την Ηγουμενίτσα και από τα άλλα λιμάνια της Ελλάδος και τα αεροδρόμιά μας, για την Ευρώπη».

Ο Χ. Παπουτσής ήταν κατασταλτικά απόλυτος. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι στη χώρα μας θα παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου. Κανείς άλλος. Ολοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν καθαρά το μήνυμα. Θα φύγουν από την Ελλάδα, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική απέλαση. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι».

Η κυβέρνηση, λοιπόν, σχεδιάζει να υψώσει φράκτη ύψους δέκα ποδών (περίπου 3,5 μέτρων) στην παρέβρια περιοχή της Νέας Βύσσας Ορεστιάδας, σημείο που έχει χαρακτηρίσει ως το πλέον προσβάσιμο για τους πρόσφυγες. Εκτός από την ύπαρξη αυτού του φράκτη που θα καλύπτει ζώνη 12,5 χλμ., επάνω του θα προσαρμοστούν θερμικές κάμερες, όπως και ανιχνευτές κίνησης και θορύβου, προκειμένου οι αρχές καταστολής να εντοπίζουν αμέσως όσους προσπαθούν να καταφύγουν στη χώρα τη νύχτα.

Ταυτόχρονα, θα περιπολούν στην περιοχή δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και του FRONTEX, που θα ανακρίνουν τους συλληφθέντες «λαθρομετανάστες» για να ...πιστοποιήσουν ότι δεν προέρχονται από χώρες - εμπόλεμες ζώνες, άρα δε δικαιούνται καθεστώς πολιτικού ασύλου ή κάποια άλλη μορφή διεθνούς προστασίας. Η κυβέρνηση θέλει να δέχεται στην Ελλάδα μόνο όσους χαρακτηρίζονται πολιτικοί πρόσφυγες, το ποσοστό των οποίων δεν υπερβαίνει καν το 1% από όσους υποβάλλουν σχετικό αίτημα (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες).

Τα σχέδια αυτά παραπέμπουν ευθέως στα τείχη της ντροπής που υψώνουν οι Ισραηλινοί ενάντια στους Παλαιστίνιους, οι συνοριοφύλακες των ΗΠΑ ενάντια στους πεινασμένους από το Μεξικό, ή ακόμα - ακόμα στην ευρωενωσιακή τέτοια εμπειρία, τα συρματοπλέγματα που σήκωσαν οι ισπανικές κυβερνήσεις σε θύλακες που διατηρούν στο αφρικάνικο έδαφος.

Σχετική παρέμβαση έκανε χθες και η Σ. Μάλστρομ, αρμόδια επίτροπος για της Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ. Ο εκπρόσωπός της Μ. Τσερκόνε επεσήμανε πως η κατασκευή φρακτών και τοίχων έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν ότι είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο. Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι η διαχείριση των συνόρων είναι μια πολύ σημαντική αρμοδιότητα των κρατών - μελών, ιδίως αν πρόκειται για εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Πρόσθεσε, δε, πως η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρές και μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα με στόχο την καλύτερη διαχείριση των συνόρων και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα τελική συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία. Απαντώντας, ο Χ. Παπουτσής αναφέρει πως «είναι υποκρισία όταν κάποιοι μέχρι σήμερα καταγγέλλουν την Ελλάδα ότι αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορά της σύμφωνα με τη Συνθήκη Σένγκεν, να εμφανίζονται τώρα ως επικριτές της, επειδή θέλει το αυτονόητο, να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων της». Πρόσθεσε, δε, πως τα μέτρα δε στρέφονται κατά της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org