Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Προαναγγέλλει ένταση της αντιλαϊκής θύελλας

Δηλητήριο για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα στάζει η έκθεση της Κομισιόν για την πορεία των ανατροπών που συνδέονται με το δάνειο της τρόικας

Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε το λαό ότι όσο τα κόμματα του κεφαλαίου παραμένουν κυρίαρχα, κάθε χρονιά θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη
Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε το λαό ότι όσο τα κόμματα του κεφαλαίου παραμένουν κυρίαρχα, κάθε χρονιά θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη
Νέα καταιγιστικά μέτρα λιτότητας, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν μέσα στο 2010, περαιτέρω στήριξη του τραπεζικού κεφαλαίου, επιβολή νέων φοροεισπρακτικών μέτρων μέσω της Τοπικής Διοίκησης, καθώς και αύξηση των εισφορών των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, σε συνδυασμό με νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, «απελευθέρωση» του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και επιτάχυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησης των πρώην ΔΕΚΟ, ειδικά στους τομείς των σιδηροδρομικών μεταφορών και της ενέργειας, είναι οι στόχοι που θα πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο της εφαρμογής του «Μνημονίου».

Το δισέλιδο κείμενο που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με θέμα την αξιολόγηση των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τις 10 του Μάη, προκειμένου να εκταμιευθεί η δεύτερη δόση του δανείου, είναι σκέτο δηλητήριο για το λαό και τα δικαιώματα που του έχουν απομείνει. Γραμμή προς γραμμή, η Κομισιόν περιγράφει όλα τα νέα σαρωτικά μέτρα που έχει συνδιαμορφώσει με την κυβέρνηση και τα οποία θα πρέπει να ληφθούν ως το τέλος του 2010.

Το κείμενο συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση της σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη - μέλη της Ζώνης του ευρώ να καταβάλλουν το δεύτερο τμήμα του δανείου προς την Ελλάδα, εκτιμώντας πως «η Αθήνα εκπληρώνει τις απαραίτητες προϋποθέσεις».

Τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα αστικά ΜΜΕ οχυρώθηκαν πίσω από τις θριαμβολογίες για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, το κόστος της οποίας φορτώνεται εξολοκλήρου στις πλάτες του λαού, κρύβοντας ότι αυτή συνοδεύεται από συστάσεις για νέα μέτρα και επιτάχυνση των όσων περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

Κι άλλα καρφιά στο Ασφαλιστικό

Η έκθεση της Κομισιόν κάνει μια στοχευμένη ανασκόπηση των επιδόσεων κατά το α' εξάμηνο (μείωση ελλείμματος κατά 46%, μείωση δαπανών κατά 16,9%), επισημαίνοντας με νόημα ότι «ο δημοσιονομικός στόχος διατρέχει ορισμένους κινδύνους» και εντοπίζοντας σαν κυριότερους την πορεία των κρατικών εσόδων, τα οποία το α' εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 5,9%, έναντι στόχου αύξησης κατά 15,6%. Επί της ουσίας, η Κομισιόν δείχνει το δρόμο για την επιβολή ακόμα πιο σκληρών φοροεισπρακτικών μέτρων σε βάρος του λαού.

Κινδύνους επίσης εγκυμονούν - σύμφωνα με την Κομισιόν - η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών, «οι ως τώρα χαμηλές οικονομικές επιδόσεις των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και η κάλυψη, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, της πτώσης των δαπανών». Δεδομένων τούτων, η έκθεση καταλήγει: «Αν χρειαστεί, θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα, ώστε να αποφευχθεί κάθε ολίσθηση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο»!

Στο λεγόμενο σκέλος των διαρθρωτικών φορολογικών μεταρρυθμίσεων, οι τεχνοκράτες επισημαίνουν ότι «συντελέστηκε σημαντική πρόοδος», καθώς «η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης προχώρησε ταχύτερα από το χρονοδιάγραμμα». Σπεύδουν όμως να προειδοποιήσουν ότι «ενδέχεται να χρειαστούν ορισμένα ακόμη μέτρα το 2011 ανάλογα με τις επικείμενες μακροπρόθεσμες προβλέψεις»!

Με άλλα λόγια, οι ανατροπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, όχι μόνο δεν έκλεισαν, όπως υποκριτικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, ώστε να εξαλειφθεί κάθε είδους κρατική συμμετοχή στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και δραστική μείωση έως και πλήρης κατάργηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Απελευθέρωση αγοράς και ωραρίου

Για τις καθ' αυτό «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», συγχαίρουν την κυβέρνηση για τη θέσπιση «τολμηρών νομοθετικών διατάξεων στην αγορά εργασίας», ενώ κάνουν λόγο για «μεταρρυθμίσεις» που πρόκειται να υλοποιηθούν νωρίτερα, όπως αυτές των μεταφορών, όπου και επισημαίνουν ότι «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην απελευθέρωση των οδικών μεταφορών και την ενέργεια».

Εν κατακλείδι αναφέρουν: «Εκκρεμούν προκλήσεις που αφορούν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάρτιση κανονιστικών ρυθμίσεων, την άρση των φραγμών στην ανάπτυξη του τουρισμού και του λιανεμπορίου. Πρέπει να επισπευσθεί η ιδιωτικοποίηση και αναδιάρθρωση κρατικών επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς των σιδηροδρομικών μεταφορών και της ενέργειας».

Προτάσσουν, δηλαδή, τα θέματα της επιτάχυνσης της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και του ΟΣΕ, ενώ επαναφέρουν στο προσκήνιο και το αντιδραστικό αίτημα των μονοπωλίων στο χώρο του λιανεμπορίου, για κατάργηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, όπως και να παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα και τις επτά μέρες τη βδομάδα.

Συμπληρωματικά, τέλος, στην έκθεση, ο κοινοτικός επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν, έσπευσε με δηλώσεις του να συγχαρεί την κυβέρνηση για τις αντιλαϊκές επιδόσεις της, για να φτάσει αμέσως στο ψητό λέγοντας: «Παρά τη σημαντική πρόοδο, δεν έχουν εκλείψει οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι. Η κυριότερη άμεση πρόκληση είναι η διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας και χρηματοοικονομικής σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα. Ταυτόχρονα, πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποδεσμευτεί το τεράστιο δυναμικό αύξησης της οικονομικής μεγέθυνσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ