Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Nα ξεσηκωθούν και να αντεπιτεθούν οι φτωχοί αγρότες

Σχετική συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ηρακλείου, Μαλεβυζίου, Μίνωα, Αρχανών - Αστερουσίων και Χερσονήσου

Ο Στέλιος Ορφανός υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης
Ο Στέλιος Ορφανός υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης
Nα ξεσηκωθούν και να αντεπιτεθούν στην πολιτική που τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα και την εξαθλίωση τους κάλεσαν τους αγρότες του Νομού Ηρακλείου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Ηρακλείου, Μαλεβυζίου, Μίνωα, Αρχανών - Αστερουσίων και Χερσονήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες το μεσημέρι για τις εξευτελιστικές τιμές στα αμπελουργικά προϊόντα.

Τη συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, Στέλιος Ορφανός, και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι για το Δήμο Ηρακλείου, Μανώλης Συντυχάκης, Μαλεβυζίου Μιχάλης Χουστουλάκης, Μίνωα Κώστας Προυκάκης, Αρχανών - Αστερουσίων Γιώργος Σταματάκης και Χερσονήσου Αντώνης Χατζηπαναγιώτης.

Οπως τονίστηκε, με πρόσχημα την κρίση επιταχύνεται σε όλα τα μέτωπα η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ των κυβερνήσεων και των κομμάτων του ευρωμονοδρόμου, όπως περιγράφεται στις συνθήκες, στην ΚΑΠ και τις οδηγίες τους. Δηλωμένος στόχος τους, πρόσθεσαν, είναι το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, για να περάσει η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.

«Τα νέα μέτρα, με βάση το μνημόνιο (αύξηση φορολογικού συντελεστή για τα αγροτικά εφόδια από 11% σε 23%, αύξηση κατά 65% του αγροτικού ρεύματος, αύξηση κατά 67%, των εισφορών στον ΟΓΑ, αύξηση κατά 34%, των εισφορών στον ΕΛΓΑ, κ.ά..) δρουν επιπρόσθετα στο ήδη κουτσουρεμένο εισόδημα των αγροτών και την επιβαρυμένη κατάσταση από τις κουτσουρεμένες - καθυστερημένες εξισωτικές αποζημιώσεις, τις εξευτελιστικές τιμές στα αμπελουργικά προϊόντα που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, τις τεράστιες αδιάθετες ποσότητες κρασιού στις δεξαμενές, την ανεξέλεγκτη δράση των εμπόρων και τους εκβιασμούς στους αμπελουργούς για την υπογραφή συμβολαίων πριν τη συγκομιδή σε εξευτελιστικές τιμές, τη δεύτερη μεγάλη αύξηση(1% και 0,40% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες) το 2010, στα επιτόκια χορηγήσεων δανείων της ΑΤΕ προς τους αγρότες».

Την ίδια ώρα, επισήμαναν στις Ενώσεις και τα ιδιωτικά συσκευαστήρια του κλάδου κυριαρχούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, με πρωτεργάτες την ΕΑΣΗ και το συνεταιρισμό Αρχανών , οι κακοπληρωμένοι και ανασφάλιστοι εργάτες. Οπως, επίσης, ότι τα μαγαζιά στην ύπαιθρο κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Συνυπεύθυνοι σε αυτήν την κατάσταση σημείωσαν ότι είναι και οι ηγεσίες των αγροτικών - συνεταιριστικών οργανώσεων, η ΟΑΣΝΗ, που έβαλαν πλάτη στην καταστροφή της αγροτιάς και τώρα τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος κορόιδεψε περισσότερο τους αγρότες, ποιος έχει τα περισσότερα σκάνδαλα.

Οπως και οι Δήμαρχοι και Νομάρχες, σημερινοί διεκδικητές του «χρίσματος», υποτιθέμενοι «ανεξάρτητοι» υποψήφιοι που σφυρίζουν αδιάφοροι, λέγοντας ότι αυτά δεν αφορούν την Αυτοδιοίκηση.

Οι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μεταξύ άλλων, τόνισαν ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες μπορούν και πρέπει να δώσουν σε όλους αυτούς ηχηρό μήνυμα καταδίκης και να γυρίσουν την πλάτη σε όσους υπηρετούν την πολιτική που τους οδηγεί στην εξόντωση.

Να συσπειρωθούν στην Παναγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), και με κοινό μέτωπο με την εργατιά και τους αυτοαπασχολούμενους να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν και τους τον στερούν.

«Οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν κάθε συμφέρον να δώσουν την ψήφο τους στη "Λαϊκή Συσπείρωση". Το συνδυασμό που κατεβαίνει ενιαία σε όλη την Ελλάδα και διεκδικεί την ψήφο τους στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές. Είναι συσπείρωση κομμουνιστών, αγωνιστών αγροτών της Παναγροτικής Συσπείρωσης, του ΠΑΜΕ, της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης των ΕΒΕ, νέων και γυναικών που βρέθηκαν στα μετερίζια του αγώνα, που ποτέ δε συμμάχησαν και δε συμβιβάστηκαν με την ολιγαρχία του πλούτου».

Κλείνοντας, κάλεσαν τους αγρότες να οργανώσουν τη συμμαχία τους με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους, το Λαϊκό Μέτωπο, με στόχο τη διεκδίκηση της εξουσίας από τα μονοπώλια και το κεφάλαιο.

«Χρειάζονται σήμερα βαθύτερες πολιτικές - κοινωνικές αλλαγές που θα εξασφαλίζουν την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής, τη ζωή στην ύπαιθρο, με κοινωνικοποιημένη παραγωγή και κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας. Ενα σχεδιασμό, με βάση τον οποίο, ο λαός θα αποφασίζει για το τι θα παράγει, ποιος θα παράγει και σε όφελος τίνος. Μια τέτοια ανάπτυξη, μόνο μια λαϊκή εξουσία μπορεί να την εξασφαλίσει, μέσα από πραγματικά λαϊκούς - αγροτικούς συνεταιρισμούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ