Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Επιχείρηση εξαπάτησης

Μπόλικο κουρνιαχτό γύρω από τα φαινόμενα φοροδιαφυγής επιχειρεί να σηκώσει η κυβέρνηση με στόχο να συγκαλύψει και τα αίτια της καπιταλιστικής κρίσης αλλά και να δικαιολογήσει τα βάρβαρα μέτρα της πολιτικής που έχουν συναποφασίσει με ΕΕ - ΔΝΤ - πλουτοκρατία. Η επίσημη κλοπή του λαϊκού εισοδήματος δε συντελείται στο επίπεδο της φοροδιαφυγής ούτε βέβαια και αντιμετωπίζεται από τις «ομάδες ράμπο του ΣΔΟΕ», όπως τις αποκαλούν τα διάφορα «παπαγαλάκια» τους. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι μερίδες της πλουτοκρατίας έχουν στη διάθεσή τους απόλυτα νόμιμους τρόπους, σωρεία από φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις, «παράθυρα» και ορθάνοιχτες «πόρτες». Εχουν μαζί τους, στο πλάι τους και συμπαραστάτες τους τις κυβερνήσεις, τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό, το σύνολο της εφαρμοζόμενης πολιτικής, είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, όπως σήμερα, είτε σε φάση άνθησης της κερδοφορίας τους και αύξησης στο παραγόμενο ΑΕΠ.

Η προπαγανδιστική επιχείρηση σχετικά με τη φοροδιαφυγή επιχειρεί να εξομοιώσει τα θύματα με τους θύτες, να διαμορφώσει στο λαό ψευδή εντύπωση, τάχα ότι άλλος λίγο άλλος περισσότερο όλοι «φταίμε», τάχα ότι τα αντιλαϊκά πακέτα είναι κάτι σα φυσικό φαινόμενο. Με το άλλο χέρι η κυβέρνηση και σε ορίζοντα μέχρι και το 2014 θα έχει μειώσει τους συντελεστές φορολόγησης των ισχυρών επιχειρήσεων κατά 5 ακόμη ποσοστιαίες μονάδες. Και αυτό βέβαια δεν αποτελεί φοροδιαφυγή, αλλά μέρος της πολιτικής που έρχεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της πλουτοκρατίας. Το ίδιο σχέδιο υπηρετεί, για παράδειγμα, και η καραμπινάτη χαριστική ρύθμιση που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τον λεγόμενο επαναπατρισμό κεφαλαίων. Τα σαπρόφυτα που κατάκλεψαν με νόμιμους και παράνομους τρόπους, αυτοί που ξεκοκάλισαν κρατικό χρήμα, επιδοτήσεις και πάνω απ' όλα τον καθημερινό λαϊκό μόχθο, μπορούν να φέρουν πίσω τα κεφάλαια - δηλαδή στις ντόπιες τράπεζες - να νομιμοποιηθούν και αυτοί χωρίς καν να μπουν στον κόπο να δικαιολογήσουν ούτε την προέλευση των κεφαλαίων «τους», ούτε τίποτα. Γίνονται λοιπόν και αυτοί νόμιμοι, έτσι γιατί απλά αυτό προστάζουν οι σημερινές ανάγκες της πλουτοκρατίας συνολικά.

Σε τέτοιους και άλλους χώρους, για παράδειγμα όπως και στις μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων, μετοχών κ.ο.κ., οι «ράμπο του ΣΔΟΕ» δεν έχουν δουλειά, πάντα γιατί αυτού του τύπου οι «δουλειές» είναι καθ' όλα νόμιμες και με τις ευλογίες του κράτους. Τώρα για το τι αποτέλεσμα θα έχουν οι φοροέλεγχοι στα μικρομάγαζα είναι απόλυτα φανερό. Οι πρόσθετες δυσκολίες, η κάθετη πτώση του τζίρου μετά και τη μείωση του λαϊκού εισοδήματος, δείχνουν και την πόρτα εξόδου τους από την «ελεύθερη αγορά». Και να σημειώσουμε το γεγονός ότι η τρόικα στις διαβουλεύσεις της με την κυβέρνηση έδειξε πολύ μεγάλο «ενδιαφέρον» για το μεγάλο αριθμό των μικρών επιχειρήσεων που σήμερα δραστηριοποιούνται στη χώρα. Κάτι τέτοιο, λένε, δε βοηθάει στην «ανταγωνιστικότητα της οικονομίας»...

Η κυβερνητική σπέκουλα σχετικά με τη φοροδιαφυγή έχει επιπλέον στόχο να καλλιεργήσει το έδαφος για τα νέα πακέτα των μέτρων (παραπέρα αύξηση ΦΠΑ, ειδικών φόρων μαζικής κατανάλωσης, κ.ο.κ.) που ήδη έχουν συμφωνήσει με ΕΕ - ΔΝΤ. Ο λαός και μπορεί και πρέπει να τους γυρίσει οριστικά και αμετάκλητα την πλάτη, στην προοπτική της ρήξης και της ανατροπής. Γιατί βέβαια η διαφημιζόμενη από την κυβέρνηση μείωση της φοροδιαφυγής είναι ένα ακόμη καταγέλαστο «φτιασίδωμα» του γερασμένου κόσμου τους.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ