Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΑΡΙ - ΑΛΕΥΡΙ - ΨΩΜΙ
Κοινό λαϊκό μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια

Συνέντευξη Τύπου του Β. Μπούτα, υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

«Ζητήστε από κάθε υποψήφιο που θα σας επισκέπτεται στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, να πάρει καθαρή θέση ενάντια στην αύξηση της τιμής του ψωμιού και, γενικότερα, ενάντια σε κάθε αύξηση στο κόστος διατροφής της λαϊκής οικογένειας. Κι απαιτήστε να δεσμευτεί μπροστά σας ότι, από όποια θέση κι αν βρεθεί μετά τις εκλογές, θ' αγωνιστεί για την κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και σ' όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης».

Μ' αυτή την προτροπή προς τους κατοίκους χωριών της Θεσσαλίας, που επισκέπτεται αυτές τις μέρες, ξεκινάει τις ομιλίες του ο Β. Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Και συνεχίζει: «Εγώ δεσμεύομαι ενώπιόν σας γι' αυτό το ζήτημα και ξέρετε ότι εμείς κρατάμε το λόγο μας και τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Προσέξτε, όμως: Μπορεί τη λέξη "δεσμεύομαι" να την ακούσετε και από τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μην τους πιστέψετε. Οχι μόνο γιατί είναι συνήθειο των πολιτικάντηδων να δίνουν ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις, γνωρίζοντας, άλλωστε, ότι "το τάμα δε χαλάει σπίτι". Αλλά και γιατί έχουν δώσει πολλά "δείγματα γραφής" ότι στηρίζουν την πολιτική των κυβερνήσεων, που αδειάζει το πορτοφόλι του φτωχού και γεμίζει την πορτοφόλα του πλούσιου».

Το «αμαρτωλό κύκλωμα»

Αναφερόμενος στη νέα κερδοσκοπική επίθεση σε βάρος της τσέπης των λαϊκών στρωμάτων, που ετοιμάζουν οι αλευροβιομήχανοι και άλλοι εκπρόσωποι του «αμαρτωλού κυκλώματος» στάρι - αλεύρι - ψωμί, με πρόσχημα την απόφαση της Ρωσίας να προχωρήσει σε απαγόρευση των εξαγωγών σταριού, ο Β. Μπούτας σημειώνει: «Δε θα τα έκαναν αυτά οι αλευροβιομήχανοι αν δεν είχαν πλάτες στην κυβέρνηση και στη ΝΔ. Αν δεν ήξεραν ότι η πολιτική που εφαρμόζεται είναι αυτή που τους επιτρέπει να κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών αγροτικών προϊόντων.

Οι αγρότες πουλούν σε "τιμές ξεφτίλας" το στάρι και στους εργαζόμενους - καταναλωτές το ψωμί και τα άλλα παράγωγα του αλευριού φτάνουν πανάκριβα.

Αυτή η πολιτική, που ωθεί στην κερδοσκοπία, πλήττει, άμεσα, το ίδιο έντονα, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα. Κι αυτό αναδεικνύει την ανάγκη της συγκρότησης κοινού λαϊκού μετώπου πάλης για την ανατροπή της».

Σε απελπισία οι κτηνοτρόφοι

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Β. Μπούτας στα πρόσθετα προβλήματα που δημιουργούνται στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, λόγω της ανόδου των τιμών στις ζωοτροφές, που ανεβάζει κι άλλο το υπέρογκο κόστος παραγωγής.

«Σε μια περίοδο - λέει - που οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε οικτρή οικονομική κατάσταση, καθώς το εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί, εξαιτίας των χαμηλών τιμών στο γάλα και στο κρέας που επιβάλλουν τα "τραστ" και τα "καρτέλ" των μονοπωλίων, η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών έρχεται να τους δώσει το "τελειωτικό χτύπημα". Μια αύξηση που οφείλεται στην κερδοσκοπική βουλιμία των μεγαλεμπόρων ζωοτροφών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το "κλίμα" που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό, με την πρωτοβουλία των αλευροβιομηχάνων, για να "ξεζουμίσουν" τους κτηνοτρόφους, αποκομίζοντας περισσότερα κέρδη.

Απ' αυτή την αύξηση δεν κερδίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι οποίοι πούλησαν το στάρι, το κριθάρι, το τριφύλλι και πουλούν το καλαμπόκι στους εμπόρους σε πολύ χαμηλές τιμές, όπως και τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Να γιατί δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αντίθεση και αντιπαράθεση ανάμεσα σε μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και γεωργούς, αλλά χρειάζεται να συνενωθούν στον αγώνα κατά των κοινών εκμεταλλευτών τους, των μονοπωλίων και της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που επιχειρεί να τους "ξεκάνει" για να περάσει η γη και η αγροτική παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων».

Και ο Β. Μπούτας καταλήγει: «Με την ψήφο σας στις ερχόμενες εκλογές μπορείτε να στείλετε μήνυμα αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική. Κι αυτό το μήνυμα περνάει μόνο μέσα από την υπερψήφιση των υποψήφιων της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Δική σας η απόφαση...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ