Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εγκύκλιοι για τις τοπικές εκλογές

H νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, με βάση την οποία θα διεξαχθούν οι επικείμενες τοπικές και νομαρχιακές εκλογές, καταγράφεται σε μια σειρά εγκυκλίων του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με αυτές, οι 13 περιφέρειες της χώρας διαχωρίζονται σε περιφερειακές ενότητες, στις οποίες θα εκλέγονται οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Επίσης, κάθε μια περιφερειακή ενότητα θα εκλέγει τον δικό της αντιπεριφερειάρχη.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι των 8 μεγαλύτερων δήμων της χώρας, με πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους, δε θα εκλέγονται πλέον από το σύνολο των ψηφοφόρων του δήμου. Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι των Δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πάτρας, Περιστερίου, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας και Καλλιθέας, θα εκλέγονται από τους ψηφοφόρους του κάθε Δημοτικού Διαμερίσματος, δηλαδή από μικρότερο εκλογικό σώμα σε σχέση με προηγούμενα. Θυμίζουμε ότι οι ψηφοφόροι των παραπάνω δήμων μπορούν να εκφράσουν την προτίμησή τους σε έναν μόνο υποψήφιο άλλου διαμερίσματος από αυτό στο οποίο ψηφίζουν.

Στο μεταξύ, η σημερινή Νομαρχία Αθηνών διαιρείται σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες, οι Νομαρχίες Πειραιά, Κεφαλονιάς, Καβάλας, Μαγνησίας σε δύο, και οι Νομαρχίες Κυκλάδων και Δωδεκανήσων σε περιφερειακές ενότητες, οι οποίες κατά βάση ακολουθούν τα όρια των σημερινών Περιφερειών. Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Αττικής, οι περιφερειακές ενότητες θα είναι συνολικά οχτώ. Τέσσερις (βορείου τομέα, κεντρικού τομέα, δυτικού τομέα και νότιου τομέα) στη Νομαρχία Αθηνών, δύο στη Νομαρχία Πειραιά, και από μια στις Νομαρχίες Δυτικής και Ανατολικής Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ