Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Δούλοι και με το νόμο

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο

Σύγχρονες μορφές δουλείας θεσμοθετεί το νομοσχέδιο για τους μετανάστες, που κατατέθηκε επίσημα χτες στη Βουλή. Ο αλλοδαπός εργάτης καθίσταται έρμαιο των εργοδοτών, ενώ θεσμοποιείται ο χαφιεδισμός, υποχρεώνοντας τους Ελληνες πολίτες να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές όταν πρόκειται για παράνομους μετανάστες. Ενας μετανάστης για να εργαστεί στην Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει θεώρηση εισόδου, άδεια παραμονής και άδεια εργασίας. Το πρώτο εμπόδιο που αντιμετωπίζει είναι η θεσμοποίηση της αυθαιρεσίας των προξενικών αρχών, που είναι αρμόδιες για τη θεώρηση εισόδου, αφού ορίζεται ότι «ο πρόξενος μπορεί να αρνηθεί, χωρίς αιτιολογία, τη χορήγηση θεώρησης εισόδου...». Στην ίδια λογική θεσμοθετείται η Επιτροπή Μετανάστευσης, που είναι αρμόδια να γνωμοδοτήσει για τη χορήγηση ή ανανέωση άδειας παραμονής, αφού πρώτα λάβει υπόψη της «...τα προβλεπόμενα από τις επιμέρους διατάξεις του παρόντος νόμου στοιχεία και την

εν γένει προσωπικότητα του αλλοδαπού»!!! Δηλαδή, οι ιδέες, οι πολιτικές αντιλήψεις και η κοινωνική δράση του αλλοδαπού θα κρίνουν αν θα γίνει δεκτός ή όχι.

Σύγχρονοι σκλάβοι

Η κυβέρνηση, υπηρετώντας πιστά τα συμφέροντα της αστικής τάξης, καθιστά τους αλλοδαπούς εργάτες υποχείρια των αφεντικών τους και τους μετατρέπει σε instrumental vocal (ομιλούντα εργαλεία). Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο αλλοδαπός έρχεται για να δουλέψει σε συγκεκριμένο εργοδότη, από τον οποίο εξαρτάται και η ανανέωση της άδειας εργασίας του, αφού ως απαραίτητη προϋπόθεση προβλέπεται η ύπαρξη σύμβασης εργασίας. Ετσι, ο αλλοδαπός, μπροστά στον κίνδυνο να απολυθεί και να χάσει την άδεια εργασίας, δε θα διεκδικεί τα εργασιακά και ασφαλιστικά του δικαιώματα. Ακόμα, ο αλλοδαπός εργάτης μπορεί να φέρει την οικογένειά του στην Ελλάδα μόνο εφόσον κατοικεί ο ίδιος σε αυτή δύο χρόνια και αποδείξει ότι μπορεί να τους συντηρεί, γιατί οι ίδιοι και για χρονική περίοδο τριών ετών από τη στιγμή που θα έρθουν απαγορεύεται να εργαστούν. Φυσικά για τους αλλοδαπούς-στελέχη επιχειρήσεων επιτρέπεται εξαρχής να φέρουν μαζί τους δύο μέλη της οικογένειάς τους.

Κανένα δικαίωμα στους παράνομους αλλοδαπούς

Για όσους μετανάστες βρίσκονται σε καθεστώς παρανομίας οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι εξαιρετικά αντιδραστικές, αφού δεν επιτρέπει στο σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε αυτούς. Ως μόνη εξαίρεση αναφέρεται η έκτακτη εισαγωγή για νοσηλεία. Ετσι, δε θα μπορούν να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη ή να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Σε σχέση με το προσχέδιο που είχε παρουσιαστεί λίγο καιρό πριν, το νομοσχέδιο προβλέπει μία αλλαγή στάσης ως προς τους παράνομους αλλοδαπούς που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα. Προβλέπεται ότι από τη στιγμή που θα ισχύσει ο νόμος έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν άδεια παραμονής κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Η κυβέρνηση, θέλοντας να καταστήσει τους Ελληνες πολίτες συνένοχους στην πολιτική του πλήρους ελέγχου των αλλοδαπών κατά την παραμονή τους στη χώρα μας, απαγορεύει την εκμίσθωση ακινήτων σε παράνομους αλλοδαπούς. Η υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, είπε πως οι ιδιοκτήτες πριν ενοικιάσουν το σπίτι τους θα πρέπει... να ρωτούν τους αλλοδαπούς αν έχουν άδεια παραμονής. Ο Χρ. Καράτσαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος για τα θέματα μετανάστευσης, χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο αντιδραστικό και επισημαίνει ότι «καταργεί οποιοδήποτε δικαίωμα ανθρώπινο (συζυγικό βίο, παιδιά, υγεία, κατοικία, πολιτισμό κλπ.). Επίσης, διά νόμου και βίας θέλει να κάνει χαφιέδες όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, τους γιατρούς των νοσοκομείων, δασκάλους και καθηγητές, αλλά και ιδιώτες που νοικιάζουν ένα σπίτι, αν δεν καταδώσουν τον λαθραίο μετανάστη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο κλιμάκωσης της καταστολής των ξεριζωμένων(2021-08-26 00:00:00.0)
Νομικό προκάλυμμα στην αντιμεταναστευτική πολιτική(2011-02-03 00:00:00.0)
Νόμιμοι μόνο και για όσο κρίνονται εκμεταλλεύσιμοι(2005-06-25 00:00:00.0)
Απάνθρωπη εγκύκλιος για τους μετανάστες(2005-03-05 00:00:00.0)
Δεν κατοχυρώνει στοιχειώδη δικαιώματα(2000-11-25 00:00:00.0)
Θα τους κοιτάζουν και στα δόντια...(2000-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ