Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Ισχυροποιείται ο ρόλος του κράτους

  Αποσπάσματα από την παρέμβαση στο συνέδριο των νομαρχών

Στην παρέμβασή του στο συνέδριο, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανάμεσα σε άλλα σημείωσε: «Σε κάθε συνέδριο γίνεται από όλους αναφορά ότι η ΤΑ, ιδιαίτερα η ΝΑ, δεν μπορεί να είναι ένας απλός διοικητικός μηχανισμός, υπό τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του κράτους. Δεν μπορεί να είναι επιχείρηση, που η δράση της θα μετριέται με λογιστικούς επιχειρηματικούς δείκτες. Ολοι μιλούν: Για Αυτοδιοίκηση βασικό παράγοντα ανάπτυξης. Εμείς θα συμπληρώναμε: Μιας ανάπτυξης, που έχει ανάγκη η χώρα μας και ο λαός της, με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου».

«Τα δέκα σημεία του απολογισμού της εισήγησης του κ. Ζαρμπαλά δίνουν την εικόνα της ΝΑ. Με κομψές διατυπώσεις, αναφέρονται τα οξύτατα προβλήματα. Χωρίς να μπει κάποιος σε όλα, και μόνον το γεγονός ότι είναι απαγορευτική οποιαδήποτε δράση της ΝΑ για τον πολιτισμό, δείχνει τι θέλει η κυβέρνηση, το κεντρικό κράτος, από τη ΝΑ. Η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, σημείωσε: «Οι διαδικασίες που θεσπίστηκαν για το Γ` ΚΠΣ εκεί έχουν το κέντρο τους: Στην εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου. Κριτήριο, η μέγιστη κερδοσκοπία και η εξυπηρέτηση της περίφημης επιλεξιμότητας, που καθορίζεται από την ΕΕ και όχι από τις ανάγκες που έχει η χώρα και ο λαός μας. Ενας απολογισμός των περίφημων προηγούμενων πακέτων αποδεικνύει τι έγιναν οι προτάσεις της ΤΑ, ποιες ήταν οι επιλογές και οι προτεραιότητες. Διαπιστώνεται εύκολα ότι οι διαδικασίες, δήθεν, συμμετοχής ήταν για το θεαθήναι και σε μεγάλο βαθμό λειτούργησαν σαν μηχανισμοί προώθησης των ΕΟΚικών αντιλήψεων».

Για τη διαμορφούμενη σχέση κράτους - Αυτοδιοίκησης, επισήμανε: «Οι νόμοι, οι ρυθμίσεις που προωθούνται, η αναθεώρηση του Συντάγματος σε ό,τι αφορά την Αυτοδιοίκηση, έχουν σαν βάση τη στήριξη των κατευθύνσεων της ΕΕ, που υλοποιούνται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε αγαστή συνεργασία και στήριξη της ΝΔ και των υπερασπιστών της ΕΕ. Σε κάθε τομέα που αφορά την Αυτοδιοίκηση, αυτό γίνεται φανερό. Το κεντρικό κράτος αποκτά ένα νέο ισχυρότερο κανονιστικό ρόλο, όσον αφορά τον έλεγχο, τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων, τον πλήρη καθορισμό των κατευθύνσεων δράσης του ρόλου και του περιεχομένου της ΤΑ.

Σας είναι γνωστό, καλύτερα από τον καθένα, ότι σήμερα: Η περιφέρεια αποτελεί κυβερνητικό μηχανισμό συγκεντρωτικής εξουσίας με κατεύθυνση: Τον παραπέρα περιορισμό του πεδίου δράσης και συμμετοχής της ΤΑ. Την ένταση της κρατικής παρέμβασης στην ΤΑ, ώστε αυτή να εφαρμόζει χωρίς παρεκκλίσεις το θεσμικό πλαίσιο, που έχει θεσπιστεί γι' αυτήν.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πολύ απέχει από το να είναι Αυτοδιοίκηση. Λειτουργεί με το «εντέλλεσθαι» σαν μεσάζων. Οι διαπιστώσεις των εισηγήσεών σας λένε ότι: Σήμερα επιβάλλεται στη ΝΑ να εφαρμόσει μορφές διαχείρισης με κριτήρια την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, την ανταποδοτικότητα, την επιχειρηματικότητα. Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης βρίσκονται στο 6 της χιλίοις του Κρατικού Προϋπολογισμού. Τα τρία τελευταία χρόνια από αυτό το ελάχιστο ποσοστό παρακρατούνται τεράστια ποσά που φτάνουν τα 40 δισ. Οι προϋπολογισμοί της ΝΑ είναι τυπικό χαρτί, που και η μορφή τους είναι καθορισμένη. Οι παρεκκλίσεις απαγορεύονται, αλλιώς επιστρέφονται. Τα οικονομικά απαγορεύουν τη λειτουργία της, ακόμη και σαν απλού διοικητικού μηχανισμού. Το προσωπικό της είναι λειψό. Με διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, με διαφορετικούς μισθούς. Η κυβέρνηση ζητά από τη ΝΑ, στα λόγια, βέβαια, να παίξει ουσιαστικό ρόλο. Χωρίς, όμως, αυτή να διαθέτει υλικοτεχνική υποδομή, χωρίς προσωπικό. Χωρίς λόγο ουσιαστικό, αποφασιστικό. Εφαρμόζεται η κατεύθυνση, που αποψιλώνει τη δράση του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αποψίλωση, που εδραιώνεται με τη συνεχή υπονόμευσή του. Το ζήσαμε στους σεισμούς, στις πλημμύρες, στις φωτιές. Είναι η προώθηση για εφαρμογή μιας κατεύθυνσης με τη συμμετοχή των δυνάμεων της αγοράς στη διακυβέρνηση».

Κλείνοντας, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε:

«Κατά τη γνώμη μας, απαιτείται μια άλλη στάση των αιρετών. Αναγκαία είναι η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της περιοχής, με την έγκαιρη, έγκυρη, ολοκληρωμένη ενημέρωσή τους. Απαιτεί μια άλλη στάση της ΝΑ στα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων. Στάση ενίσχυσης των αγώνων του για την επίλυση των προβλημάτων του. Η ΝΑ, γενικότερα, έχει τη δική της δύναμη, τους εργαζόμενους. Μόνο αν απεκδυθεί το ένδυμα του απλού διοικητικού μηχανισμού, μόνο αν πραγματικά παίξει τον ουσιαστικό ρόλο της, μπορεί να κατακτήσει τη θέση της σαν παράγοντας ανάπτυξης. Δική σας η επιλογή και η πράξη. Εμείς θα βοηθήσουμε σ' αυτήν την κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ