Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η λεηλασία του ΙΚΑ

Και, ξαφνικά, ο ελληνικός λαός πληροφορήθηκε ότι το κράτος χρωστούσε στο ΙΚΑ το αστρονομικό ποσό των 1,3 τρισεκατομμυρίων δραχμών, από σωρευμένες υποχρεώσεις των τελευταίων ετών. Τα χρέη αυτά, που ανακαλύφθηκαν... ξαφνικά, δημιουργήθηκαν με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, που υποχρέωναν το ΙΚΑ να αναλάβει διάφορα βάρη της λεγόμενης κοινωνικής πολιτικής, όπως το ΕΚΑΣ κλπ. Στην ουσία, δηλαδή, η κυβέρνηση των «εκσυγχρονιστών» εν γνώσει της υπονομεύει την υπόσταση του μεγαλύτερου κοινωνικοασφαλιστικού οργανισμού της χώρας. Τα «φέσια» που είχε βάλει η κυβέρνηση στο ΙΚΑ, ΘΑ τα εξοφλήσει, με αντίστοιχα ομόλογα, σε 15 χρόνια και με σταθερό επιτόκιο 2%!... Ναι, καλά διαβάσατε, θα πληρώνει επιτόκιο 2% το χρόνο στο ΙΚΑ, όταν για τα άλλα ομόλογα του δημοσίου πληρώνει στις τράπεζες επιτόκιο 6,5%. Την ίδια στιγμή το ΙΚΑ, φυσικά, θα δανείζεται από τις τράπεζες - για να τα φέρει βόλτα - με επιτόκιο πάνω από 8%!

Από την απόφαση της κυβέρνησης να «ρυθμίσει» τους ανοιχτούς λογαριασμούς του Δημοσίου με το ΙΚΑ, προκύπτουν, τουλάχιστον, τρία ζητήματα:

Πρώτον, το γεγονός ότι η «άσπρη τρύπα» ύψους 400 δισ. δραχμών, που ανακάλυψε ο Γ. Παπαντωνίου στα μέσα της δεκαετίας του '90, ήταν ένα τέχνασμα - μια αλχημεία που αξιοποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ανοχή των άλλων ευρωκυβερνητών - για να περιορίσει στα χαρτιά το ύψος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η μείωση των οποίων αποτελούσε ένα από τα κριτήρια του Μάαστριχτ για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε «άσπρη τρύπα», το ομολογεί η ίδια η κυβέρνηση, που προχτές μας πληροφόρησε για τη...«μαύρη τρύπα» στο ΙΚΑ.

Δεύτερον, οι κυβερνήσεις του «παλιού» και «νέου» ΠΑΣΟΚ, ασκούσαν τη λεγόμενη κοινωνική πολιτική τους - την απροκάλυπτη δηλαδή ψηφοθηρία - όχι με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά βάζοντας «φέσια» εκατοντάδες δισεκατομμύρια στο ΙΚΑ, επαναφέροντας έτσι, με άλλη μορφή, το καθεστώς λεηλασίας του ΙΚΑ, που ίσχυε τη δεκαετία του '80. Αν στη δεκαετία του '80, το «παλιό» ΠΑΣΟΚ υποχρέωνε το ΙΚΑ να καταθέτει τα κεφάλαια (που συγκέντρωνε από εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων) ΑΤΟΚΑ στις τράπεζες, το «νέο» ΠΑΣΟΚ των «εκσυγχρονιστών» ανέθετε στο ΙΚΑ υποχρεώσεις, χωρίς να καταβάλλει και τα αναγκαία ποσά.

Τρίτον, τόσο με την απαράδεκτη τακτική του «παλιού» ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του '80, όσο και με την «εκσυγχρονιστική» πολιτική του, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Το ΙΚΑ αναγκαζόταν και συνεχίζει να δανείζεται από τις τράπεζες υπέρογκα ποσά, για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, με τοκογλυφικά επιτόκια. Αυτό, όμως, έχει ως συνέπεια να αναπαράγεται φαύλος κύκλος της αύξησης των ελλειμμάτων και του χρέους του ΙΚΑ και φυσικά να υποβαθμίζονται οι παροχές του προς τους ασφαλισμένους του.

Ηδιόγκωση των ελλειμμάτων και του χρέους του ΙΚΑ «βολεύει» την κυβέρνηση, στην κατεύθυνση υποβάθμισης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και το σπρώξιμο των εργαζομένων στην αγκαλιά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Επίσης, όπως η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποίησε το 1992 τα οικονομικά προβλήματα του ΙΚΑ - που ήταν αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών - για να θεσμοθετήσει την πρώτη δέσμη αντιασφαλιστικών μέτρων, έτσι και η κυβέρνηση Σημίτη ετοιμάζεται να αξιοποιήσει την υπερχρέωση του ΙΚΑ (η οποία οφείλεται στην πολιτική της) για την ανατροπή των κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων με τον «μάξι ασφαλιστικό» νόμο.

Θα τα καταφέρει; Αυτό σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί και από την ετοιμότητα των εργαζομένων να αντισταθούν και να ανατρέψουν με τους αγώνες τους αυτή την πολιτική.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ