Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Ξεπούλημα και όπως - όπως!

To  πλειοψηφικό πακέτο σε ιδιώτες με μόνο τον όρο η εταιρία να έχει έδρα τα Σπάτα!

Η αντίστροφη μέτρηση για το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» άρχισε με τη δημοσίευση στον ξένο και τον ελληνικό Τύπο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους «μνηστήρες» του εθνικού αερομεταφορέα.

Η προκήρυξη για την εκποίηση ποσοστού 51% - 65% της ΟΑ, η οποία καταρτίστηκε από το σύμβουλο «Γκρέτιντ Σουίς Φερστ Μπόστον», που προσέλαβε η κυβέρνηση για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΟΑ θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι τις 20 του Δεκέμβρη. Η ημερομηνία που επέλεξε η κυβέρνηση εκτιμάται ότι δεν είναι τυχαία, καθώς στις 20 του Δεκέμβρη ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής θα έχει επαφές στις Βρυξέλλες με τους αρμόδιους της Κομισιόν, προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκρισή τους για το κυβερνητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΟΑ, το οποίο προβλέπει το διαχωρισμό της ΟΑ σε δύο εταιρίες. Στη μια θα «φορτωθούν» τα χρέη κι όλες οι άλλες οικονομικές υποχρεώσεις, μαζί με το προσωπικό που θα θεωρηθεί «πλεονάζον» και η άλλη, που θα είναι «καθαρή» οικονομικά και θα έχει όλα τα περιουσιακά στοιχεία (αεροπλάνα, εξοπλισμό, εγκαταστάσεις, θυγατρικές κλπ.) θα ξεπουληθεί στους ιδιώτες.

Οπως προκύπτει από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η κυβέρνηση δε θέτει τον παραμικρό περιορισμό στους υποψήφιους αγοραστές, ούτε καν να διατηρήσουν τον τίτλο «Ολυμπιακή Αεροπορία», καθώς στην προκήρυξη αναφέρεται ότι η εταιρία θα λειτουργεί υπό τον τίτλο «Ολυμπιακή Αεροπορία» για όσο καιρό «είναι οικονομικώς πρόσφορο να γίνεται αυτό»! Οι ελάχιστοι όροι που θέτει η κυβέρνηση, είναι η ΟΑ να συνεχίσει να λειτουργεί κυρίως ως αεροπορική εταιρία και να χρησιμοποιεί ως κέντρο των δραστηριοτήτων της το υπό λειτουργία νέο αεροδρόμιο Σπάτων. Είναι πασιφανές δηλαδή, ότι η κυβέρνηση ξεπουλά την ΟΑ χωρίς να ζητά την παραμικρή δέσμευση από τους ιδιώτες σε καίρια ζητήματα, όπως είναι το δίκτυο της εταιρίας, ο στόλος, τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία κλπ. Και φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται για την τύχη των 6.000 εργαζομένων ή το νέο εργασιακό καθεστώς όσων διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους. Αλλωστε, επ' αυτού ξεκάθαρα η κυβέρνηση διά του Χρ. Βερελή έχει μιλήσει για μετατάξεις και εθελούσια έξοδο όσων εργαζομένων... κρίνουν οι υποψήφιοι αγοραστές ότι είναι «υπεράριθμοι».

Οσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για το ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει: Την άμεση αξιολόγηση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος των υποψήφιων αγοραστών από το σύμβουλο της κυβέρνησης («Φερστ Μπόστον») και την έγγραφη ενημέρωσή τους για το αν συμπεριλαμβάνονται ή όχι στον περιορισμένο κατάλογο («Σορτ λιστ»). Οσοι προεπιλεγούν θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας, προκειμένου να παραλάβουν στη συνέχεια μνημόνιο πληροφοριών, το οποίο θα περιέχει με κάθε λεπτομέρεια όλα τα επιχειρηματικά στοιχεία του ομίλου εταιριών της ΟΑ. Οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερομένων θα υποβληθούν τον ερχόμενο Φλεβάρη, αφού προηγηθούν διαπραγματεύσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων θα τεθεί και το κρίσιμο θέμα του προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ