Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εμπόδια για την ΚΟΣΜΟΤΕ στη Βουλγαρία

Εμπόδια συναντά ο ΟΤΕ στην προσπάθειά του να εξαγοράσει άδεια κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία. Οι Βούλγαροι φέρονται να επέστρεψαν την αίτηση συμμετοχής του στη δημοπρασία. Η ελληνική πλευρά δηλώνει ξαφνιασμένη. Φαίνεται, όμως, ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα επίθεση γερμανικών επιχειρηματικών συμφερόντων στα Βαλκάνια.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της μικροϊμπεριαλιστικής τακτικής του, ο ΟΤΕ επιθυμεί να διεκδικήσει τη δεύτερη άδεια κινητής τηλεφωνίας (15ετούς διάρκειας), που δημοπρατεί η βουλγαρική κυβέρνηση. Ο διαγωνισμός διεξάγεται στις 15Δεκέμβρη, με τιμή εκκίνησης τα 40 εκατ. δολ. Οι προσφορές θα γίνονται με προσαύξηση πέντε εκατ. δολ. Η τιμή της άδειας εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 100εκατ. δολ.

Αιτήσεις συμμετοχής υπέβαλαν η «Vodafon Bul», οι τουρκικές «Rumelly Telsym» και «Turksell» και η ιταλοολλανδική «TIM International». Ο ΟΤΕ κατεβαίνει στο διαγωνισμό με το σχήμα «Cosmote - Cosmorom» (θυγατρική της ρουμανικής «Romtelecom», την οποία ελέγχει ο ΟΤΕ).

Οι βουλγαρικές αρχές έθεσαν τρεις βασικές προϋποθέσεις για την τελική φάση του διαγωνισμού: Η υποψήφια εταιρία πρέπει να έχει συνδρομητική πελατεία άνω των δύο εκατομμυρίων, επιχειρηματική παρουσία σε τουλάχιστον δύο χώρες, και τριετή εμπειρία στην κινητή τηλεφωνία. Φέρονται να επέστρεψαν το φάκελο του ΟΤΕ - κατά τη διοίκηση του Οργανισμού, να ζήτησαν «περισσότερες διευκρινίσεις» - αναφέροντας ότι η μεν «Cosmote» ξεκίνησε την εμπορική της λειτουργία το 1998 (όχι τριετή εμπειρία), ενώ η «Cosmorom» δεν έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της (όχι παρουσία σε δύο χώρες).

Στον ΟΤΕ, για την ώρα, δεν καταλαβαίνουν - όπως αναφέρουν - τη στάση των Βουλγάρων, σημειώνοντας ότι έχουν εξεταστεί όλες οι παράμετροι της υποψηφιότητας και ότι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Προσθέτουν ότι έστειλαν περαιτέρω στοιχεία και ευελπιστούν.

Πάντως, το σκηνικό ίσως να σχετίζεται με την επιχείρηση διείσδυσης γερμανικών συμφερόντων στις βαλκανικές τηλεπικοινωνίες. Η «Deutsche Telecom», μέσω της θυγατρικής της, ουγγρικής «Matav», ελέγχει ήδη τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς της Κεντρικής Ευρώπης. Πλέον, η «Matav» στοχεύει και νοτιότερα. Στην ΠΓΔΜ αναμένεται να είναι ο κύριος ανταγωνιστής του ΟΤΕ στη διεκδίκηση του 51% του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της χώρας «Mac-Tel». Παράλληλα, η «Matav», αναμένεται να «χτυπήσει» και το πλειοψηφικό πακέτο του βουλγαρικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, όταν ξεκινήσει η σχετική δημοπρασία, πακέτο που ενδιαφέρει και τον ΟΤΕ, ενώ δεν έχει ακόμα διασφαλιστεί η μη συμμετοχή της στη δημοπρασία της κινητής. Επίσης, λέγεται ότι εξετάζει το περιθώριο δραστηριοποίησής της και στη Σερβία, όπου ο ΟΤΕ ελέγχει το 20% της «Telecom Serbia».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ