Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διεθνιστική αλληλεγγύη στην πράξη

Σαν κάτι αυτονόητο για ανθρώπους που κατοχύρωσαν στην πράξη το να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων σήμερα, Σάββατο, στις 8 το βράδυ, στη Φοιτητική Λέσχη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα γίνει εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης και ελληνοκουρδικής φιλίας. Οργανωτές: η Κουρδική Δημοκρατική Λαϊκή Ενωση, η ΚΟΘ του ΚΚΕ, η ΕΔΥΕΘ, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, ο Δήμος Αγίου Παύλου, το Συνδικάτο Οικοδόμων και η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας. Μια εκδήλωση που μέσα από τον πολιτισμό επιχειρεί να φέρει πιο κοντά τους πολίτες της Θεσσαλονίκης με τους Κούρδους και Παλαιστίνιους μετανάστες και πολιτικούς πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας και να εκφράσει την αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό και στον αγώνα του για τα δικαιώματά του. Στην εκδήλωση θα υπάρχει πλούσιο παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με κουρδικά, παλαιστινιακά, και ελληνικά μουσικοχορευτικά σχήματα.

Πορεία προς το θάνατο

Στο μεταξύ, συνέντευξη Τύπου για τα συνταρακτικά γεγονότα που διαδραματίζονται στις φυλακές της Τουρκίας δόθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη από τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους κρατούμενους στα λευκά κελιά της Τουρκίας. Οπως ανέφεραν, πάνω από 10.000 άτομα σ' όλο τον κόσμο πραγματοποιούν απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης με τους Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές στις φυλακές της γειτονικής μας χώρας. Αντιμέτωποι με το θάνατο βρίσκονται 816 πολιτικοί κρατούμενοι στα λευκά κελιά της Τουρκίας καθώς σήμερα συμπληρώνουν την 51η μέρα απεργίας πείνας. «Είμαστε μπροστά σε συνταρακτικά γεγονότα που διαδραματίζονται στις φυλακές της Τουρκίας. Η υγεία των απεργών πείνας μετά από 51 μέρες έχει κλονιστεί και ήδη κινδυνεύει η ζωή τους. Σε λίγες μέρες θα έχουμε μία εκατόμβη θανάτων», τόνισαν τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης.

Ενας από τους τρεις απεργούς πείνας στη Θεσσαλονίκη, ο Νιαζίν δήλωσε στη διάρκεια της συνέντευξης: «Σήμερα τα λόγια δεν έχουν αξία. Εκατοντάδες σύντροφοι και οι μάνες μας βαδίζουν πλέον προς το θάνατο. Να πιέσουμε με τον αγώνα μας σ' όλο τον κόσμο την τουρκική κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσουμε αυτούς τους θανάτους».

Μιλώντας εκ μέρους της ΕΔΥΕΘ που είναι ένας από τους δεκάδες φορείς που συμμετέχει στην Επιτροπή, ο αντιπρόεδρος της Δ.Ζαχαριάδης, σημείωσε ότι «η στρατοκρατική κυβέρνηση της Τουρκίας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στρέφονται στον "εκσυγχρονισμό" των 18 αυτού του τύπου φυλακών που υπάρχουν διάσπαρτες σ' όλη τη χώρα. Με τα λευκά κελιά, όπου 12.000 πολιτικοί κρατούμενοι υπάρχουν αυτή τη στιγμή, επιχειρεί το καθεστώς να σταματήσει την επικοινωνία μεταξύ των φυλακισμένων, με σκοπό να τους "τρελάνει", ουσιαστικά να τους καταδικάσει σε θάνατο». Επίσης, ο Δ. Ζαχαριάδης είπε ότι η Επιτροπή Αλληλεγγύης στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το τι συμβαίνει στις φυλακές της Τουρκίας, έτσι που να εκφραστεί η συμπαράσταση του λαού μας στους απεργούς πείνας, να εκδοθούν ψηφίσματα συμπαράστασης από τους φορείς και να ενισχυθούν οικονομικά οι αγωνιστές στις τουρκικές φυλακές.

Επίσης, τα μέλη της Επιτροπής επισήμαναν ότι με τα λευκά κελιά το καθεστώς στην Τουρκία επιχειρεί να πλήξει το κίνημα αλληλεγγύης, που υπάρχει μεταξύ των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές και παράλληλα σημείωσαν ότι κανένας από τους ηγέτες της ΕΕ, που συγκεντρώθηκαν στη Νίκαια της Γαλλίας δε μνημόνευσε, έστω με δύο λόγια, τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίζονται στις τουρκικές φυλακές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ