Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο αγώνας συνεχίζεται

Η λήξη της μαζικής και δυναμικής πανελλαδικής πανεργατικής 24ωρης απεργίας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, βρίσκει τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους σε αγωνιστική επαγρύπνηση, καθώς ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει μεγάλους στόχους και νέες απαιτήσεις. Οι ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, το ΠΑΜΕ, έχει ήδη καθορίσει τον επόμενο αγωνιστικό σταθμό, σε αντίθεση με την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που διατηρεί στάση σιωπής και αναμονής, διευκολύνοντας, έτσι, την κυβέρνηση να ασκήσει την πολιτική της. Οι εργαζόμενοι, όμως, έχουν άλλη γνώμη και το έδειξαν για μια ακόμη φορά στην πράξη. Η συμμετοχή τους στην απεργία της Πέμπτης ήταν αντίστοιχη με αυτή στις 10 Οκτώβρη, το αίτημα που κυριάρχησε ήταν αυτό της απόσυρσης του νομοσχεδίου, οι απεργιακές συγκεντρώσεις έδειξαν το μαχητικό τόνο και αυτής της κινητοποίησης. Το μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι, παρά την τεράστια και ποικιλόμορφη εκστρατεία παραπληροφόρησης, αποπροσανατολισμού και υπονόμευσης του αγώνα τους, δεν μπορεί να το αγνοήσει κανένας. Οποιος το κάνει, θα περάσει δύσκολες μέρες, είτε είναι η κυβέρνηση, είτε οι εργοδότες, είτε οι άνθρωποι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Το «σήμα» έχει δοθεί πια και η εργατική τάξη της χώρας φαίνεται να το καταλαβαίνει καλά. Οι αγώνες που θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα δε θα στρέφονται μόνο ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα. Με νέα ορμή και αποφασιστικότητα, οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν και να καταργήσουν στην πράξη τα αντεργατικά μέτρα. Οχι μόνο αυτά που προβλέπονται μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Βουλή, αλλά και όλα εκείνα τα μέτρα που έχουν θεσμοθετηθεί με προηγούμενους νόμους αντίστοιχου προσανατολισμού. Η κυβέρνηση έχει ανοίξει πολλά μέτωπα με την αυταπάτη ότι μπορεί να τα χειριστεί πετυχημένα. Σήμερα, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά, φαίνεται ότι δεν μπορεί να το κάνει. Οι εργατοϋπάλληλοι απορρίπτουν τα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις, «ψηφίζουν» αγωνιστικά κατά του εργασιακού μεσαίωνα που οραματίζονται κυβέρνηση - κεφάλαιο - Ευρωπαϊκή Ενωση. Ταυτόχρονα όμως, δημιουργούν οχυρώματα και σε άλλες πλευρές της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Εντονες είναι οι αντιδράσεις για τα μέτρα που πλήττουν την Υγεία. Στην Παιδεία, μαθητές, φοιτητές και καθηγητές αντιπαλεύουν συνεχώς και με διάφορες μορφές την πολιτική που εφαρμόζεται. Οι αντιδραστικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση και στις εργασιακές σχέσεις των δημοσίων υπαλλήλων ανοίγουν ένα νέο μέτωπο. Παράλληλα, η αντιλαϊκή δημοσιονομική πολιτική βρίσκει αντίθετα ευρύτερα λαϊκά στρώματα και οι αναμενόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό θέτουν σε επιφυλακή εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Οι ανατροπές που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι σημαντικές, αλλά και οι αντιδράσεις μεγαλύτερες από άλλες φορές. Ο αγώνας των τελευταίων μηνών και η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων έχει ενεργοποιήσει μεγαλύτερα τμήματα εργαζομένων και περισσότερα συνδικάτα. Δημιουργούνται συντονιστικές επιτροπές αγώνα σε διάφορους νομούς της χώρας. Εργατικά Κέντρα μπαίνουν στον αγώνα, απορρίπτοντας συνολικά τα αντεργατικά μέτρα και διεκδικώντας διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων. Επιχειρησιακά σωματεία δίνουν σημαντικές μάχες για τα ειδικά προβλήματα και συμβάλουν σημαντικά στη γενικότερη πάλη. Η πάλη αυτή πρέπει να εξαπλωθεί και να γίνει υπόθεση ακόμη περισσότερων εργαζομένων. Σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε πόλη, πρέπει να φτιαχτούν επιτροπές αγώνα, που θα οργανώσουν και θα συντονίσουν τον αγώνα. Κάθε μικρή και μεγάλη μάχη είναι σημαντική. Στις 19 Δεκέμβρη, θα δοθεί μια ακόμη, με το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ