Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Σενάριο εφιάλτης για την Κρήτη

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα περί Χάγης, φαινομένου του θερμοκηπίου και τα όσα έγιναν ή καλύτερα δεν έγιναν και σ' αυτή τη Σύνοδο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου γράφαμε την προηγούμενη βδομάδα. Ομως το πώς ερμηνεύονται τα διάφορα σενάρια για τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές από την άνοδο της θερμοκρασίας πέρα από γενικόλογα, ελάχιστα έχουν γραφεί και ειπωθεί. Η διεθνής οργάνωση Greenpeace το τόλμησε και μάλιστα αναφέρθηκε για μια περιοχή που οι ευαισθησίες των κυβερνώντων (λόγω εκλογικής πελατείας) είναι μεγάλες και σίγουρα θα τους προβληματίσει.

Ανοδος της θάλασσας και λειψυδρία

Οι αλλαγές στο κλίμα θα έχουν για την Κρήτη σοβαρότατες επιπτώσεις, τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στην οικονομία της περιοχής. Η αύξηση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τη μελέτη της οργάνωσης θα έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, καταρρακτώδεις και ακανόνιστες βροχοπτώσεις, ξηρότερα καλοκαίρια και λειψυδρία. Φαινόμενα που προφανώς θα έχουν κατ' αρχήν δυσμενέστατες επιπτώσεις στον τουρισμό του νησιού που αποτελεί βασική πηγή εσόδων και αποτελεί βασικό παράγοντα της ευημερίας του. Κυρίως, θα πληγούν οι εγκαταστάσεις των παράκτιων περιοχών στο βόρειο τμήμα. Τα κλιματικά μοντέλα για την Ανατολική Μεσόγειο που έχουν γίνει από το πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνειών, για όσους τουλάχιστον αρνούνται να εθελοτυφλούν και να ρίχνουν το μπαλάκι για τις επόμενες γενιές.

Τριάντα και εκατό χρόνια μετά

Η μη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που είναι και το βασικό αέριο -δολοφόνος θα επηρεάσει την υπάρχουσα κατάσταση ως εξής:

Για το 2030 προβλέπεται μια αύξηση της τάξης των 1,26-1,44 βαθμών Κελσίου που θα συνοδεύεται με άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 18 εκατοστά.

Για το 2100 προβλέπεται αύξηση της θερμοκρασίας 2,1-2,4 βαθμοί Κελσίου και άνοδος της στάθμης της θάλασσας περίπου 50 εκατοστά.

Παράλληλα θα υπάρξουν όπως ήδη αναφέραμε ακανόνιστες και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις κατά 14,3-23,8 χιλιοστά. Τα {ξηρότερα καλοκαίρια} θα αντικαταστήσουν το γνωστό Μεσογειακό κλίμα και η λειψυδρία θα αποτελέσει τον υπ' αριθμό ένα εφιάλτη του νησιού. Φυσικά, τα φαινόμενα αυτά δε θα επέλθουν από τη μια μέρα στην άλλη, θα υπάρξει κάποια κλιμάκωση, η οποία όμως κάθε άλλο παρά προβλέψιμη μπορεί να είναι.

Οικονομικές και οικολογικές επιπτώσεις

Ενα σημαντικό τμήμα της βόρειας ακτογραμμής θα καλυφτεί από τη θάλασσα, επιφέροντας μεγάλες καταστροφές στις υπάρχουσες τουριστικές εγκαταστάσεις και παράλληλα θα κινδυνεύσουν πολιτιστικά μνημεία μεγάλης αξίας. Αν οι υπάρχουσες λιμενικές εγκαταστάσεις δεν προσαρμοστούν στα σενάρια αυτά θα υποστούν μεγάλες καταστροφές μ' ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Και πρέπει να αναλογιστούμε ότι τα αστικά κέντρα της Κρήτης είναι παραλιακά και σ' αυτά είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες. Αν κάνουμε την υπόθεση -που μάλλον είναι βεβαιότητα- ότι οι κλιματικές αλλαγές θα επιδράσουν αρνητικά το υδατικό ισοζύγιο αυτό μπορεί να ερμηνευτεί με αύξηση της ζήτησής του στις αστικές περιοχές. Η λειψυδρία του 20% το 1980 θα αυξηθεί σε 85% το 2020, σύμφωνα με μελέτη που προέκυψε από το ερευνητικό πρόγραμμα Medalus II. Στις καλλιεργούμενες εκτάσεις που αρδεύονται σήμερα με φρεάτια και που ήδη έχει παρατηρηθεί υφαλμύρωση το πρόβλημα θα ενταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το θαλάσσιο νερό θα εισχωρήσει στους υπόγειους υδροφορείς, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Ετσι το κόστος των καλλιεργούμενων εκτάσεων θα αυξηθεί, με αποτέλεσμα να πάψουν να είναι ανταγωνιστικές.

Διάβρωση των εδαφών και καλλιέργειες

Η διάβρωση των εδαφών θα ενταθεί κυρίως στις περιοχές που οι αναβαθμίδες έχουν εγκαταλειφτεί. Και γνωρίζουμε ότι έπεται σ αυτές τις περιπτώσεις η ερημοποίηση, που σαν φαινόμενο είναι μη αναστρέψιμο. Η αύξηση της θερμοκρασίας και η αλλαγή της υγρασίας (κυρίως την άνοιξη) ίσως έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση νέων ασθενειών στις καλλιέργειες μια και τέτοιες συνθήκες συμβάλλουν στην ανάπτυξη των εντόμων, γνωστών και αγνώστων. Ως πιο ευάλωτες περιοχές εμφανίζονται οι πεδιάδες Εσταυρωμένου και Μεσσαράς, καθώς και η παραλιακή ζώνη της Γεωργιούπολης που θα επηρεαστούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Συμπέρασμα. Μέτρα εδώ και τώρα. Πριν είναι οριστικά αργά.

Πηγές:

1. Ν. Μολυβιάτη, Μαθήματα στο πράσινο, εκδ. «Σαββάλας»

2. Greenpeace, κλιματικές αλλαγές στην Κρήτη


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ