Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Εξουσία και οικολογία

Η οικολογία, γενικά, πουλά. Ετσι ισχυρίζονται οι διαμορφωτές γνώμης. Εξ ου και τα «πράσινα» προγράμματα, ακόμα και των νεοφιλελεύθερων κομμάτων, όπως του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προς άγραν ψήφων, αλλά και η επιλεκτική αναφορά ανώδυνων προτάσεων από διάφορους τηλεπαραθυράκηδες και ιδεολόγους της αρπαχτής. Δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξε συστηματική προσπάθεια ενσωμάτωσης τμημάτων του οικολογικού κινήματος, για να το εντάξουν στο σύστημα και να το απονευρώσουν, όταν είδαν ότι αυτό ...έβγαζε γλώσσα και τους χάλαγε το σκηνικό. Τα αμαρτωλά (και ως προς τη διοχέτευσή τους) ευρωπαϊκά προγράμματα και ο διορισμός σε θέσεις και θεσούλες ήταν ο πολιορκητικός κριός που χρησιμοποίησε η εξουσία κι ως ένα βαθμό το πέτυχε. Κυρίως στο κέντρο. Ομως, στην επαρχία μια σειρά οργανώσεων εξακολουθούν να αντιστέκονται στις αθλιότητες, που καθημερινά διαπράττονται και να ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι σ' ένα πέρα για πέρα οικοκτόνο καθεστώς. Το οποίο, πριν από λίγες μέρες, «κοστολόγησε» σε 277.000 δρχ. το πρόστιμο σε κάποιους ευαίσθητους πολίτες ( μέλη της Οικολογικής Κίνησης) της συμπρωτεύουσας που έκοψαν τα περιφραγμένα οικόπεδα, μετά την πυρκαγιά στο Σέιχ-Σου. Την ίδια στιγμή οι ακτιβιστές της Greenpeace μετά από μεγάλη δικαστική περιπέτεια αθωώνονταν για την παρέμβασή τους στη Λάρκο. Η ποινικοποίηση της πολιτικής ήταν πάντα το alter ego των καθεστωτικών κομμάτων.

{ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ}

{Ελληνικές επιδόσεις}

Μπορεί· η συζήτηση για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα να είναι σε ημερήσια βάση και να υπάρχουν στόχοι ( τουλάχιστο θεωρητικά) για τη μείωσή τους, αλλά η Ελλάς αντί να μειώνει τις εκπομπές κατόρθωσε τη διετία που μεσολάβησε από το Κιότο να τις αυξήσει. Πάντα τέτοια!

Αν· κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στον Αθερινόλακκο θα αυξηθούν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 50%. Ε και;

Το· μετρό δε θα φτάσει ποτέ στο νέο αεροδρόμιο προς δόξαν του Ι.Χ. Και οι εκπεμπόμενοι ρύποι; Ψιλά γράμματα.

{ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ}

{Καλημέρα κυρά ? Γη τ.91}

Η καλή διμηνιαία εφημερίδα από τη Δράμα εξακολουθεί να δίνει τις μάχες της και να αναδεικνύει θέματα που ο αστικός τύπος υποβαθμίζει, όταν δεν τα πνίγει. Στο φύλλο αυτό υπάρχει εκτεταμένη αναφορά για την αναθεώρηση του Συντάγματος και το άρθρο 24 και προσθέτει τη φωνή της μαζί με όλους όσους αντιδρούν στους «πράσινους οραματιστές» των οικοπέδων και του μπετόν. Ακόμα υπάρχουν κείμενα για τη Συνεργασία στο Αιγαίο, την προστασία των εθνικών δρυμών και την εκμετάλλευση των χρυσοφόρων κοιτασμάτων στη Θράκη. Μια προσπάθεια που σίγουρα θα έχει συνέχεια μια και υπάρχει καλό ?υλικό στη Δράμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ