Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΗ Δ' ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Νομικό προκάλυμμα στην αντιμεταναστευτική πολιτική

Νομικό προκάλυμμα στην αντιμεταναστευτική πολιτική και την αντιδραστική προπαγάνδα κομμάτων και άλλων φορέων του συστήματος που επιδιώκουν οι μετανάστες, που μένουν και εργάζονται για χρόνια στη χώρα μας, να μην έχουν ούτε στοιχειώδη δικαιώματα, προκειμένου να είναι εύκολα θύματα στυγνής εκμετάλλευσης και αξιοποίησης από διάφορα κυκλώματα και αντιμεταναστευτικούς μηχανισμούς, δίνει η απόφαση του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας αναφορικά με την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας και το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές.

Με την απόφαση ακυρώνεται ο νόμος 3838/2010 που προέβλεπε ότι μπορεί να αποκτηθεί η ιθαγένεια από παιδιά μεταναστών που γεννιούνται και συνεχίζουν να ζουν στην Ελλάδα, των οποίων οι γονείς διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας για τουλάχιστον 5 συνεχή χρόνια. Επιπλέον, ακυρώνει τη δυνατότητα να πάρουν την ιθαγένεια αλλοδαποί μετά από αίτησή τους μέσα σε προθεσμία 3 ετών από τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους. Το Δ' Τμήμα του ΣτΕ παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι με το συγκεκριμένο νόμο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - όπως και η προηγούμενη της ΝΔ - αρνήθηκε και αρνείται να νομιμοποιήσει την πλειοψηφία των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, αλλά και να απλοποιήσει τις διαδικασίες χορήγησης και ανανέωσης των αδειών διαμονής, εργασίας και οικογενειακής επανένωσης. Ο συγκεκριμένος νόμος αφορά μόνο ένα τμήμα των μεταναστών, δεν αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ζήτημα στο σύνολό του και κινείται στην κατεύθυνση χειραγώγησης και ενσωμάτωσης των μεταναστών στις κυρίαρχες «αξίες» της κοινωνίας της εκμετάλλευσης.

Θυμίζουμε ότι οι δικαστές του ΣτΕ σημειώνουν ότι ο Ελληνας νομοθέτης «εμερίμνησε να διαφυλάξει την εθνική ομοιογένεια του κράτους, μεταξύ των άλλων, και διά της θεσπίσεως δικαίου ιθαγένειας», του οποίου οι ρυθμίσεις βασίζονται στο σταθερό κριτήριο του «δικαίου του αίματος», δηλαδή την καταγωγή από Ελληνες γονείς. Στην πραγματικότητα, λένε ότι κανείς μετανάστης ή παιδί μετανάστη που γεννιέται στη χώρα μας, δεν μπορεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, επειδή δεν αποδέχεται τις αξίες του ελληνισμού, και επειδή δεν κατάγονται από Ελληνες γονείς.

Σε άλλο σημείο αναφέρουν: «...η πολιτογράφηση αυτή - μέσω του νόμου - γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος νόμιμης διανομής του αλλοδαπού, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα), χωρίς εξατομικευμένη κρίση περί της συνδρομής της ουσιαστικής προϋπόθεσης του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αιτούντος την πολιτογράφηση αλλοδαπού, δηλαδή την εκ μέρους εθελουσία αποδοχή των αξιών που συνάπτονται προς τον ελληνισμό για την εντεύθεν απόκτηση ελληνικής συνειδήσεως».

Υπό αμφισβήτηση και η νομιμοποίηση των μεταναστών!

Οι δικαστές θέτουν υπό αμφισβήτηση όλο το πλαίσιο νομιμοποίησης μεταναστών που ακολούθησε μετά το νόμο 1975/1991, ενισχύοντας έτσι αντικειμενικά τις σημερινές εθνικιστικές κραυγές κατά των μεταναστών, αλλά και σιγοντάροντας το δόγμα της κυβέρνησης και της ΝΔ περί «μηδενικής ανοχής» απέναντι στους μετανάστες, κάτι που που προβάλλει κατά κόρον η κυβέρνηση. Επιπλέον, ούτε λίγο ούτε πολύ λένε ότι κακώς νομιμοποιούνται ακόμα και εκείνοι στους οποίους με το σταγονόμετρο δίνονται κάποια απαραίτητα έγγραφα.

Λένε συγκεκριμένα: «Οσον αφορά δε τη διαμονή και την εργασία ο νομοθέτης, ναι μεν προέβλεψε σύστημα χορηγήσεως αδειών βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων και διαδικασίας, το οποίο, όμως, κατά κανόνα, παραβιάσθηκε στην πράξη λόγω της παράνομης εισόδου μαζικών μεταναστευτικών ρευμάτων στη χώρα, και είχε ως περαιτέρω συνέπεια την θέσπιση αλλεπαλλήλων διατάξεων, οι οποίες "νομιμοποιούσαν" την παράνομη είσοδο, διαμονή και εργασία των αλλοδαπών. Η "νομιμοποίηση" αυτή είχε την έννοια ότι εθεωρήθησαν ως νομίμως εισελθόντες στη χώρα αλλοδαποί στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων και θεωρήσεως εισόδου ως νομίμως παραμένοντες αλλοδαποί χωρίς άδεια παραμονής ή λήξασα άδεια παραμονής και, τέλος, ως νομίμως εργαζόμενοι αλλοδαποί χωρίς άδεια εργασίας και χωρίς νόμιμη ασφάλιση. Τελική συνέπεια αυτής της νομοθετικής πολιτικής και της συστοίχου διοικητικής πρακτικής είναι ότι καθίσταται ανέφικτη η διαπίστωση αν υπήρξαν πρόσωπα, ποία και πόσα, τα οποία πράγματι να διέμειναν και να εργάσθηκαν νομίμως, μέχρι σήμερα στη χώρα, δηλαδή με βάση διοικητική άδεια που διαπιστώνει τη συνδρομή των τιθεμένων στις πάγιες διατάξεις των παραπάνω νομοθετημάτων προϋποθέσεων».

Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών δήλωναν χτες ότι θέση της κυβέρνησης στην οποία εμμένει είναι όσα προβλέπονται στο νόμο και απόφαση του ΣτΕ είναι μόνο η απόφαση της Ολομέλειάς του. Ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Χρ. Ζώης, με δήλωσή του ανέφερε ότι το κόμμα του έχει δεσμευτεί να καταργήσει το νόμο όταν έρθει στην κυβέρνηση και ζήτησε από τη σημερινή κυβέρνηση να μην τρομοκρατήσει τη Δικαιοσύνη. Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κωστής Αϊβαλιώτης εκ μέρους του κόμματός του χαιρέτισε την απόφαση. Το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ χαρακτηρίζει την απόφαση «οπισθοδρόμηση για το νομικό και πολιτικό πολιτισμό μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ