Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο άθλιος ρόλος των αστικών ΜΜΕ

«Σας παρακαλούμε όπως για τις ανάγκες του ρεπορτάζ μας γνωστοποιήσετε αν μέλη σας απέκλεισαν το πρωί την είσοδο του Μετρό στο Σύνταγμα εμποδίζοντας αυτό αλλά και εργαζόμενους που ήθελαν να προσέλθουν στην εργασία τους». Σ' αυτές τις λίγες αράδες της επιστολής που έστειλε ο ΣΚΑΪ στο ΠΑΜΕ, συμπυκνώνεται όλο το νόημα και η ουσία του τι ακριβώς ρόλο παίζουν τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Για ποιον δουλεύουν, ποια συμφέροντα εξυπηρετούν, τι σκοπιμότητες μπορούν να κρύβονται πίσω από κάποια ...δήθεν αντικειμενικά ρεπορτάζ. Στην προκειμένη περίπτωση παίζουν απροκάλυπτα το ρόλο του ανακριτή ή του εισαγγελέα. Καθημερινά με τα ρεπορτάζ, τις αναλύσεις τους, τις έρευνες που προβάλλουν, πρωτοστατούν στην προπαγάνδα υπέρ της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των μεγαλοεπιχειρηματιών. Πρωτοστατούν στη συκοφάντηση των αγώνων του εργατικού λαϊκού κινήματος. Δημιουργούν κλίμα τέτοιο που να στρέφουν εργάτες ενάντια σε εργάτες.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τα ρεπορτάζ που έστηναν την περίοδο των κινητοποιήσεων των ναυτεργατών; Τότε που αναπαρήγαγαν την προπαγάνδα της κυβέρνησης και παρουσίαζαν τους ναυτεργάτες σαν «κροίσους» για να υπερασπιστούν έτσι τα κέρδη των εφοπλιστών - αφεντικών τους; Και που με χυδαία ψέματα στοχοποιούσαν τους ίδιους τους εργάτες ως τους καταστροφείς του τουρισμού; Να θυμηθούμε τις εμβριθείς αναλύσεις που έκαναν για να δείξουν ότι για το χρέος και τα ελλείμματα ευθύνονται οι υψηλοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων για να δικαιολογήσουν έτσι τη μείωση μισθών, την επίθεση στο Ασφαλιστικό, τις επιχειρησιακές συμβάσεις, όλα εκείνα τα μέτρα που θέλουν οι καπιταλιστές για να βγουν αλώβητοι από την κρίση; Μήπως τώρα που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δε μιλούν για ατέλειωτη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού για την οποία ευθύνονται οι «ασυνείδητοι εργαζόμενοι» που παλεύουν ενάντια στη μείωση αποδοχών τους, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και ενάντια στις αυξήσεις των εισιτηρίων που αφορά και τους ίδιους αλλά και το επιβατικό κοινό;

Είναι γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, ο αστικός Τύπος και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ έκαναν και κάνουν λόγο για «ανομία», «μη τήρηση των νόμων», με αφορμή την οργανωμένη λαϊκή δράση για κατάργηση των διοδίων με συμβολικό άνοιγμα για μερικές ώρες, ενάντια στις αυξήσεις στα εισιτήρια, ενάντια στα χαράτσια στα νοσοκομεία με συμβολικό κλείσιμο των ταμείων, για μισθούς και συντάξεις που να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες κ.ά. Και μάλιστα, προτρέπουν την κυβέρνηση να επιβάλει το νόμο, δηλαδή στην πραγματικότητα να τσακίσει με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς τις λαϊκές κινητοποιήσεις. Περιμένουν πώς και πώς τις δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν παράνομες τις απεργίες και ζητούν επίμονα την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων. Με λύσσα υποστηρίζουν την πολιτική ΕΕ - ΔΝΤ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που καταστρέφει τη ζωή των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών. Αυτός είναι ο ρόλος του αστικού Τύπου και των ΜΜΕ που εξελίσσονται και σε μοχλό ποινικοποίησης της λαϊκής δράσης, διολισθαίνοντας στον πιο επικίνδυνο αντιδραστικό δρόμο. Γι' αυτό, ο λαός πρέπει να τους γυρίσει την πλάτη. Μοναδική «φωνή» του λαού είναι ο «Ριζοσπάστης» και ο «902».


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ